7/7/17

Συμφωνία Τραμπ-Πούτιν για Συρία, έβγαλε η 2,5ωρη συνάντηση

Μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε δυο ώρες και 16 λεπτά είχαν στο περιθώριο της συνόδου των G 20 στο Αμβούργο της Γερμανίας ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καλύπτοντας μεγάλο εύρος θεμάτων και επιτυγχάνοντας συμφωνία για κατάπαυση του πυρρός στη Συρία. Οι δυο ηγέτες επεκτάθηκαν στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας και της Βορείου Κορέας, ενώ δεν έμεινε άθικτο το Ουκρανικό και η κρίση με το Κατάρ στην αραβική χερσόνησο και η ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων, που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 30-40 λεπτά, ξεκίνησε με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και αναφορές στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν κατά καιρούς για τη διαχείριση κρίσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν, είπε ότι είναι τιμή του που τον συναντά ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε «χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές- σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι θα συμβούν πολλά «θετικά πράγματα» για τη Ρωσία και για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον κ. Πούτιν να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας.
Κατά τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Τραμπ αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του κ. Πούτιν ότι η Μόσχα δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές.
«Ο Πούτιν και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά»
είπε ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών οι δυο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υπόλοιπες χώρες που εμπλέκονται στη Συρία για κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να δοθούν ακόμα λεπτομέρειες, ενώ κατέστη σαφές ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.
Η συμφωνία συνιστά ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων και του status quo στη Συρία όπου η Μόσχα είχε διακόψει τον δίαυλο επικοινωνίας για την αποτροπή κρίσεων με τις ΗΠΑ μετά από την κατάρριψη αεροσκάφους της συριακής αεροοπορίας από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.