21/7/17

Άγος ακάθαρτον, Κύπρος

Η ρίζα των σημερινών δεινών, φθάνει ως τον Ιούλιο του '74
Στέργιος Σεβαστιάν
Άγος, λέξη υποδηλώνουσα το μίασμα, την κατάρα, την οργή Θεού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το άγος προερχόταν από έγκλημα, που ακολουθούσε στη συνέχεια το δράστη, ο οποίος έτσι καθίστατο "εναγής". Σε άγος υποκείμενα δεν ήταν μόνο τα άτομα (δράστες, εγκληματίες) αλλά ακόμη και πόλεις και κράτη ολόκληρα στα οποία συνέβαινε ή είχε συμβεί να "μιανθούν" από σοβαρό έγκλημα πολίτη ή ομάδας πολιτών ή και των Αρχών. Έτσι ακολουθούσε "κάθαρσις" ή "εξαγνισμός" με μεγάλες θυσίες. Παράλληλα επιβαλλόταν τιμωρία των ενόχων, συνηθέστερα εξορία ή άλλων προσφερομένων αντ΄ αυτών προκειμένου να γίνουν έτσι εξιλαστήρια θύματα.
20 Ιουλίου 1974. Τουρκικά στρατεύματα πατούν τα χώματα της Κύπρου "για να προστατεύσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού". Η Κύπρος αμύνεται με τα λιγοστά της μέσα. Η μητροπολιτική Ελλάς, δια του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεών της,  του στρατηγού που βαρούσε προσοχές στον ταξίαρχο, δηλώνει οτι "ασκήσεις κάνουν, αυτοσυγκράτηση". Μετά "η εισβολή γίνεται στην Κύπρο. Εδώ είναι Ελλάς". Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, η Α' Μοίρα Καταδρομών και οι Έλληνες αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνουν μόνοι τους να περισώσουν την τιμή της μητέρας πατρίδας.
23 Ιουλίου 1974. Η χούντα, υπό των βάρος των εγκλημάτων της, πέφτει. Οι (παλαιο)πολιτικοί, αυτοί που έσπρωξαν την χώρα στο γκρεμό πρίν από λίγα χρόνια, ξαναγυρνούν στην Ελλάδα ως σωτήρες. Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους με λαμπάδες στα χέρια για να τους υποδεχθούν, ωσάν ο Ελληνισμός να 'χει ανάσταση, ενώ έχει κηδεία. Την ίδια ώρα, τα παιδιά της Ελλάδος και της Κύπρου πολεμούν τον εισβολέα, ο οποίος, παρά την υπογραφείσα ανακωχή, προχωρεί ακάθεκτος. Καταλαμβάνει χωριά, βιάζει, κατακρεουργεί, ενώ οι "τουρκοκύπριοι αδελφοί μας" τους υποδέχονται με αλαλαγμούς χαράς. Η Κύπρος, για την χούντα, ήταν κοντά για να ανοίξει την Κερκόπορτα, αλλά μακριά για να την προστατεύσει.
Αφού έφυγαν οι προδότες, ανέλαβαν τώρα οι πατριώτες να σώσουν την κόρη της Ελλάδος. Τώρα κανείς δεν θα αιφνιδιαζόταν ξανά. Αφού όμως το μελέτησε για είκοσι μέρες, η μεταπολίτευση αποφάσισε οτι η Κύπρος παρέμενε μακριά. Πολύ μακριά. Το ίδιο νησί που για τον Κίμωνα και τις τριήρεις ήταν κοντά, για τα Φάντομ και τα υποβρύχια ήταν μακριά. Για τους Έλληνες που βρισκόταν στο νησί, Ελλαδίτες και Κυπρίους, οι σωτήρες της χώρας αποφάσισαν οτι πρέπει να θυσιαστούν, για να μην επιτεθούν οι βάρβαροι στην Ελλάδα. Η μάνα, για να γλυτώσει το τομάρι της, άφησε την κόρη να διαμελιστεί. Άγος αμίμητον.

Πόσα δεινά πρέπει να υποστούμε για να επέλθει η κάθαρσις;

Πότε θα ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή;

2 σχόλια:

  1. To δόγμα της Δεξιάς "Μικρά πλήν Εντιμος Ελλάς" επέφερε την Μικρασιατική καταστροφή.Η Εξέλιξη του δόγματος της Ελληνοτουρκικής Φιλίας (μετά Βενιζέλο) απο το 1936 επέφερε την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Ανατολία. Η Νατοική λύση της Διχοτόμησης της Κύπρου είχε ως στυλοβάτες στον Ελλαδικό χώρο τα κάτωθι πολιτικά πρόσωπα Κ.Καραμανλή, Ε.Αβέρωφ, Γ.Γρίβα και Γ.Κληρίδη. Φυσικά και οι πράκτορες της CIA στον Ελληνικό στρατό συνεπεία της μετεξέλιξης του ΙΔΕΑ. Ο νέος Φιντέλ Κάστρο, η Κούβα της Μεσογείου, ο Κόκκινος Παπάς αποτελούσαν Εθνικό κίνδυνο για την εμποτισμένη με εμφυλιακό μίσος Δεξιά και για το βαθύ κράτος της.

    Δεν άφησε λοιπόν καμιά Μάνα την Κόρη της.Πολλοί απλά οι εγκάθετοι της CIA Παλάτι-Δεξιά-Νεοφασιστικό κίνημα και επίσης Στρατιωτικό κατεστημένο (Κόκκινη Προβιά) εκτέλεσαν την αποστολή τους και επιβραβεύτηκαν για αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω κουραστεί από μικρό παιδί στο θέμα της Κύπρου να άκουω κλάψες και θρήνους. Το θέμα είναι ότι οι νεκροί Ήρωες περιμένουν εκδίκηση την οποία διστάσουμε εδώ και 43 χρόνια να πάρουμε αντρίκια πράγματα. Οι Τούρκοι μας πήραν τη μισή Κύπρο με τα όπλα έστω και λόγω δικιάς μας αδράνειας και προδοσίας. Για να την πάρουμε πίσω πρέπει να χύσουμε το αίμα μας. Πόσοι από τους νεοελληναραδες ειμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Η ελευθερία θέλει Αρετή Τόλμη και Αίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.