14/7/17

Οργή και Αντιδράσεις κατά Πατριαρχείου Ιεροσολύμων - Ζητούν την Καθαίρεση του Πατριάρχη

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Και να λοιπόν που τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όπως φαίνεται θα είναι η απαρχή δυσμενών εξελίξεων. Η πώληση ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ , που είχαμε αναφερθεί λίγες μέρες πριν(1),   εξόργισε την Ιορδανία,  την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ),  και την ηγεσία των Αράβων Χριστιανών  του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
Οι αντιδράσεις  άρχισαν, όταν οι Άραβες  ορθόδοξοι χριστιανοί σε Παλαιστίνη και Ιορδανία πληροφορήθηκαν  μια  μυστική συμφωνία πώλησης, περισσότερων  από  200 οικοπέδων  στις συνοικίες Talbiya και Nayot, στην Ιερουσαλήμ, σε έναν μυστηριώδη Ισραηλινό επενδυτικό όμιλο. ‘Έτσι την 11/7/17 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της οικονομικής Ισραηλινής εφημερίδας Calcalist(2), άρθρο του Doron Peskin {Αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής και Διευθυντής της εταιρείας Concord MENA ,   αρθρογραφεί στην  ε/φ Calcalist και στα ειδησεογραφικά  Ynet και Al-Monitor},  με τίτλο «Οι Ιορδανοί και οι Παλαιστίνιοι ενεργούν για να τορπιλίσουν την πώληση ακινήτων στην Ιερουσαλήμ» και υπότιτλο «Είναι εξοργισμένοι με τον Πατριάρχη που ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση ακινήτων σε εβραίους επενδυτές. Οι πιστοί ξεκίνησαν να τον μποϋκοτάρουν και να διαδηλώνουν εναντίον του. Εάν η Ιορδανία και η  ΠΑ δηλώσουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν, θα καθαιρεθεί και η συναλλαγή κινδυνεύει να ακυρωθεί».
Σύμφωνα με το άρθρο, την 10/7/17, έγιναν δυο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του γεγονότος,   που χαρακτηρίστηκε  ως "πώληση ακινήτων στον σιωνιστή κατακτητή". Η μία διαδήλωση έγινε απέναντι από τον Ναό του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και η δεύτερη απέναντι από τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Στις  συγκεκριμένες διαδηλώσεις, οι οργανωτές  κατήγγειλαν τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ', για την πώληση της περιουσίας του Πατριαρχείου.  
Οι διαδηλώσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο, οργανώθηκαν από ορθόδοξα παλαιστινιακά ιδρύματα και πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας της  παλαιστινιακής  Φατάχ, το κόμμα του προέδρου της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς. Η Φατάχ έχει ως στόχο να αναδείξει, ότι η πώληση γης από το Πατριαρχείο αποτελεί βασικά εθνικό  παλαιστινιακό πρόβλημα και όχι μόνο πρόβλημα της χριστιανικής κοινότητας. Για αυτό τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας της Φατάχ στη Βηθλεέμ, Muhammad el-Masri, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης απέναντι από τον Ναό της Γεννήσεως, απεύθυνε έκκληση για συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων, οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και των εδαφών που αυτή έχει στην ιδιοκτησία της.  Για τα γεγονότα που άρχισαν και εξελίσσονται ραγδαία και δραματικά, αναφέρονται ακόμη  και  σε δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Al-Monitor(3) και του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ma'an(4). Στα δημοσιεύματα  αποκαλύπτεται, ότι  «τελικός στόχος του αγώνα των Παλαιστινίων είναι η απομάκρυνση του Πατριάρχη», ενώ επίσης, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η πώληση της ακίνητης περιουσίας στην Ιερουσαλήμ, έχουν αρχίσει να ακούγονται ακραίες φωνές για «ποινική δίωξη του Πατριάρχη, για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων»!! Παλαιστινιακοί Ορθόδοξοι φορείς  ίδρυσαν επιτροπή που θα συνεχίσει να παρακολουθεί την υπόθεση. Μάλιστα  φρόντισαν να διαρρεύσει στα αραβικά ΜΜΕ, ότι όλοι οι επικεφαλής των Εκκλησιών στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή , όπως και 14  τοπικά εκκλησιαστικά συμβούλια, αποφάσισαν στις 3 Ιουλίου 2017  «να ζητήσουν να μην μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου, καθώς επίσης να μην γίνεται δεκτός ο ίδιος και άνθρωποί του σε οποιαδήποτε εκδήλωση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους και να ανακηρυχθεί ως ανεπιθύμητη προσωπικότητα». Οι ίδιοι παράγοντες απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Πατριάρχη για οικονομική δυσχέρεια και για έλλειψη βοήθειας εκ μέρους των αραβικών χωρών.
 Μετά τις παραπάνω  αντιδράσεις, σύμφωνα με τον  Doron Peskin, μερικοί φορείς – μεταξύ των οποίων και το Ορθόδοξο Συμβούλιο της πόλης  Άκρας,  ξεκίνησαν ήδη να υιοθετούν την πολιτική του μποϊκοτάζ στον Πατριάρχη. Εκκλησιαστικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι η τελευταία συναλλαγή που έγινε γνωστή, αποτελεί μόνο «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ είναι αναμεμιγμένος και σε άλλες  υποθέσεις πώλησης ακινήτων σε ισραηλινούς αξιωματούχους».
Οι Παλαιστίνιοι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και το Ορθόδοξο Ιορδανο-Παλαιστινιακό Συμβούλιο ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Ιορδανίας και της ΠΑ,  να ανακηρύξουν παύση αναγνώρισης του Πατριάρχη. Μάλιστα,  112 ιορδανοί βουλευτές  υπέγραψαν διαμαρτυρία, που  εστάλη στον Π/Θ της Ιορδανίας.  Μια τέτοια ενέργεια, όπως ισχυρίζονται, θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην απομάκρυνση του Θεόφιλου Γ', δεδομένου ότι, για να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση, απαιτείται αποδοχή του από τα τρία κράτη,  Ισραήλ, Ιορδανία και ΠΑ, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Ακόμη στο ειδησεογραφικό portal The Times of Israel  σε άρθρο αναφέρονται και τα εξής: «Οι επικριτές σε Ιορδανία και Δυτική Όχθη καταλογίζουν επίσης αδράνεια στον Αμπάς όσον αφορά τις συμφωνίες [πώλησης] στη δυτική Ιερουσαλήμ και θέλουν να αντικατασταθούν οι Έλληνες από Παλαιστινίους στην ιεραρχία της Εκκλησίας»(5).  Μέχρι τώρα, οι Αρχές στο Αμάν και την Ραμάλα  απέφυγαν, τουλάχιστον δημόσια, να προβούν σε επίσημες δηλώσεις που θα διευκρινίζουν τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό καταδεικνύει την πολιτική ευαισθησία του θέματος. 
Η καθαίρεση Πατριάρχη δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά αποτελεί σπάνιο  γεγονός και  έχει συμβεί μόνο μια φορά. Και η ειρωνεία της τύχης είναι  ότι έγινε ακριβώς πριν 12 χρόνια με τον προκάτοχο του νυν Πατριάρχη Θεόφιλου, τον Πατριάρχη και νυν μοναχό Ειρηναίο. Τότε, το 2005, το  Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συγκλονίστηκε  από ένα σκάνδαλο διαχείρισης  της περιουσίας του, παρόμοιο με το σημερινό, αλλά μικρότερης έκτασης. Μέσα από δραματικές διεργασίες,  ο Πατριάρχης  Ειρηναίος Α', καθαιρέθηκε,  όταν αποκαλύφθηκε  ότι «ενεπλάκη σε συναλλαγή», κατά την οποίαν   πουλήθηκε ή έγινε προσπάθεια να πουληθεί ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου (τα ξενοδοχεία Πέτρα και Ιμπέριαλ), εντός της παλαιάς πόλη της Ιερουσαλήμ και μάλιστα  στην δεξιά εθνικιστική Εβραϊκή  οργάνωση Ateret Hakohanim. Και ενώ ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, ανήλθε στον θρόνο του Πατριαρχείου, μετά από το πρωτοφανές αυτό γεγονός, εν τούτοις  ευρίσκεται και αυτός στο μέσον ενός μεγάλου και ενδεχομένως επικίνδυνου για τα εθνικά μας θέματα κλυδωνισμού του Πατριαρχείου για παρόμοιο θέμα διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου.  
Όπως παρουσιάζονται τα γεγονότα, φαίνεται ότι η αγοραπωλησία έγινε και ο Πατριάρχης συνηγόρησε στο θέμα, για οικονομικούς ή και άλλους λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί. Το ζήτημα  όμως είναι πολύ πιο σοβαρό και ακόμη πιο επικίνδυνο για τα εθνικά μας θέματα. Το Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων  αποτελεί την Ελληνική ιστορική συνέχεια στην περιοχή, ως κληρονόμος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά  και την σύγχρονη «soft power», του Ελληνισμού και την προβολή ισχύος της εθνικής μας κυριαρχίας στην ιστορική περιοχή της Μέσης Ανατολής. Απαιτείται σοβαρός και υπεύθυνος χειρισμός του όλου θέματος, από όλους όσους εμπλέκονται και είναι αρμόδιοι (Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος, Πατριαρχείο Κων-λεως, Ελληνική κυβέρνηση),  γιατί όπως αποκαλύπτεται με απόλυτη σαφήνεια  από την αρθρογραφία τόσο στον Ισραηλινό, όσο και Παλαιστινιακό τύπο, καθώς και εκτιμήσεις πολλών εκ των «παροικούντων την Ιερουσαλήμ»,  σκοπός των παλαιστινιακών εθνικιστικών κύκλων, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις  είναι η «υφαρπαγή» του Πατριαρχείου, με το γνωστό και παλαιό επιχείρημα ότι το ορθόδοξο ποίμνιο είναι Παλαιστίνιοι, η δε ηγεσία του Πατριαρχείου είναι Έλληνες και ότι αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει!! Και δυστυχώς  σε αυτό πρωτοστατούν στελέχη της Φατάχ, του κυβερνώντος παλαιστινιακού κόμματος του προέδρου της ΠΑ, Μαχμούτ Αμπάς. Ξεχνώντας βέβαια την ιστορική συνέχεια και προσφορά του Ελληνισμού επί αιώνες τώρα, διαφυλάττοντας το Πατριαρχείο από την ίδρυσή του, δια μέσου των αιώνων, μέχρι σήμερα. Οι ίδιοι Παλαιστινιακοί εθνικιστικοί κύκλοι που πρωταγωνίστησαν το 2005 και είχαμε τα τραγικά γεγονότα με την καθαίρεση Πατριάρχη,  βλέπουμε να πρωταγωνιστούν ξανά με το ίδιο ακριβώς σενάριο: Πώληση περιουσίας του Πατριαρχείου σε «ακραίες  ή ύποπτες Εβραϊκές οργανώσεις ή εταιρείες»   και «διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» από την ηγεσία του Πατριαρχείου!! Τελικός σκοπός των, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, εκτιμάται ότι είναι η καθαίρεση ξανά του  Πατριάρχη, κατόπιν ο έλεγχος και  η άλωση του Πατριαρχείου με τελική επιδίωξη την εκδίωξη  της Ελληνικής του ηγεσίας ,  με την κατηγορία της αναξιότητας και της διαφθοράς.  Ελπίζουμε και ευχόμαστε, για το καλό του Ελληνισμού,  η παρούσα κρίση να ξεπεραστεί και  οι εκτιμήσεις να παραμείνουν μόνο εκτιμήσεις, αν και οι ενδείξεις  και οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές, πολύ ανησυχητικές!!
« ερουσαλμ ερουσαλήμ, ποκτείνουσα τος προφήτας κα λιθοβολοσα τος πεσταλμένους πρς ατήν· ποσάκις θέλησα πισυναγαγεν τ τέκνα σου…κα οκ θελήσατε» (Ματθ. κγ΄, 37)

* O    Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της  ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
Πηγές:

9 σχόλια:

 1. Ο βασικός λόγος που φυλακίστηκε ο Ειρηναίος.Η περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλλη μια αιτια για εμφυλιο μεταξυ μας προς ωφελος των ξενων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καθαίρεση των ενδοτικών σε Φανάρι και Ιεροσόλυμα και στην θέση του Οικομενικού Πατριάρχη, Ρώσος για να δουν όλοι τι εστί δύναμη και κύρος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αστο Κιτσαρα γιατι σε λιγο ο Πουτιν θα πρεπει να παιρνει αδεια απο τον σουλτανο.

   Διαγραφή
  2. Ο Πούτιν δεν αντιδρά εν θερμώ. Οταν βλέπει τον Ερντο να αυτοκτονεί, γιατί να διακινδυνεύσει τις ζωές των ρώσων στρατιωτών; Λίγα τα πιλάφια του σουλτάνου.

   Διαγραφή
 4. Οχι μόνο Ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος, αλλά και Κράτος στον Πόντο.
  Και βεβαίως το Φανάρι να αποκτήσει κρατική οντότητα όπως έχει το Βατικανό.
  Κάτι που μόνο οι Ρώσοι μπορούν να επιβάλουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ας υποθέσουμε ότι έγινε η πώληση. Γιατί άραγε το βγάζουμε προς τα έξω; Τί πραγματικά επιδιώκουμε; Μήπως να χάσουμε ερείσματα στη Μέση Ανατολή και προς ώφελος ποίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ορισμενα πραγματα τα οποια δεν γνωριζει ή εσκεμενα δεν αναφερει ο αρθρογραφος. Η περιουσια του πατριαρχειου δημιουργηθηκε απο Ελληνες-Κυπριους και παλαιοτερα απο Ρωσσους ορθοδοξους οι οποιοι πιστευαν οτι κληροδοτωντας την περιουσια τους στο πατριαρχειο θα πανε στον παραδεισο. Οι Αραβες εδω και 40-50 χρονια, με την ιδρυση της Φαταχ, θελουν να διωξουν απο το Ισραηλ οχι μονο τους Εβραιους, αλλα παραλληλα και τους Ελληνες μοναχους (Αγιοταφικη Αδελφοτητα) και να αναλλαβουν αυτοι. Μηπως ενδιαφερονται για την ορθοδοξια; τριχες κατσαρες. Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η τεραστεια περιουσια του πατριαρχειου και τα εσοδα. Το ποιμνιο της ορθοδοξης εκλησιας στο Ισραηλ ειναι πολυ μικρο. Οι αριθμοι δεν ειναι γνωστοι διοτι εχει πολλους μικτους γαμους μεταξυ ορθοδοξων και καθολικων ή αλλων χριστιανικων δογματων, αλλα γεγονος ειναι οτι οι εκλησιες τις Κυριακες ειναι αδειες. Το αρθρο μιλαει για διαφθορα, για κρυφες Ισραηλινες εταιρειες, για έναν μυστηριώδη Ισραηλινό επενδυτικό όμιλο, προσπαθωντας να αμαυρωσει το πατριαρχειο και τον πατριαρχη. Στο Ισραηλ υπαρχει καποια σχετικη ταξη και οι αγοραπωλησιες οικοπεδων κτιριων κτλ. υποχρεωτικα αναγραφονται στις αρμοδιες υπηρεσιες του κρατους, καθως και τα ποσα της αγοραπωλησιας. Οποιος ενδιαφερεται να βαλει ενα δικηγορο να μελετησει το ολο θεμα. Καποιος πεταξε στον αερα μια βλακεια για διαφθορες και αλλοι τον αντιγραφουν. Διαφθορα θα ειναι αν "φαγωθουν" τα χρηματα αυτα. Το θεμα ειναι καθαρα ΠολιτικοΟικονομικο. Γιατι αυτη η εχθροτητα των Αραβων προς το Πατριαρχειο; διοτι οταν γινονται τετοιου ειδους αγοραπωλησιες, ειναι σαν ενα ειδος αναγνωρησης του κρατους του Ισραηλ απο το Ελληνικο πατριαρχειο. Επισης ο αρθρογραφος δεν γνωριζει ή "ξεχασε" να αναφερει οτι η περιουσια νοικιασμενη για 49-99 χρονια, απεφερε πολυ λιγα χρηματα στο πατριαρχειο. Με την πωληση των οικοπεδων μπηκαν στα ταμεια του πατριαρχειου πολλα χρηματα, αν λαβουμε υπ' οψιν τις κατοικιημενες περιοχες στην Ιερουσαλημ οπου βρισκονται. Αναξιοτητα και διαφθορα ειναι ιδιοτητες των Αραβων, αν λαβουμε υπ΄οψιν τα δις. δολλαρια και ευρω που δωρηθηκαν απο Αμερικη και Ευρωπη για το καλο του Αραβικου λαου που κατοικει στις Ιουδαια, Σαμαρεια και Γαζα τα οποια μυστιηριωδως "εξαφανηστηκαν".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καταλαβαινετε οτι το "θαυμα" του Αγιου φωτος προφανως δεν υφισταται. Αλλιως πως να ερμηνευσει κανεις την χρυσοφιλια του παπαδαριου στο εν λογω πατριαρχειο ? Εκτος αν κολλησαν απο τους οβριους που την εχουν κληρονομικη τη νοσο ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.