17/7/17

Επιστολή αφοσίωσης των Τσάμηδων προς τον Μουσολίνι

Μια κατάπτυστη επιστολή του ηγέτη των Τσάμηδων Νουρή Ντίνο Μπέη στον Μουσολίνι δείχνει τον προδοτικό ρόλο των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδος και την αφοσίωση τους προς την Ιταλία.
Η επιστολή εστάλη τον Φεβρουάριο του 1943 , φυλάσσεται στα ιταλικά αρχεία και στην τελευταία της παράγραφο και άσχετα με τις μετέπειτα εξελίξεις ,ο Νορή Ντίνο Μπέης ζητά από τον Καβαλιέρε,όπως αποκαλεί τον Ντούτσε ,να περάσουν οι Τσάμηδες στην Αλβανία,προφανώς γιατί είχει αντιληφθεί τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.
Ο Νουρή Ντίνο Μπέης γεννήθηκε στην Παραμυθιά και όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Ελλάδος οργάνωσε ένοπλα τμήματα βοήθειας προς τους Ιταλούς και αργότερα προς τους Γερμανούς.
Η άλλη προσπάθεια των Ιταλών ήταν η υποδαύλιση αποσχιστικού κινήματος από τους μουσουλμάνους αλβανόφωνους τους λεγόμενους Τσάμηδες. Την πρωτοβουλία αυτήν την είδαν θετικά οι Γερμανοί όταν από το 1943 ανέλαβαν τον έλεγχο της ιταλοκρατούμενης ζώνης, γιατί οι Τσάμηδες διέκειντο φιλικά και προς τους Γερμανούς. Έτσι προσπαθώντας να ενδυναμώσουν τους Τσάμηδες δημιούργησαν την «Σκιπετάρικη Χωροφυλακή» η οποία καταδυνάστευε τον εγχώριο πληθυσμό στη Νότια Αλβανία, που ουσιαστικά ήταν Έλληνες Βορειοηπειρώτες, αλλά και στην Θεσπρωτία.

Για τη συνέχεια Himara

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Μπορείται επίσης να προσθέσεται και την αντίστοιχη αλληλογραφία των ελλήνων με το τρίτο ράιχ και ακόμη των άλλων ελλήνων με την ΕΣΣΔ. Θα ήταν πολύ διαφωτιστικό και διδακτικό για τον σημερινό πολίτη που αρχίζει να ξεχνάει. Να δούμε ποιοι πολιτικοί του τότε ζουν ακόμη ανάμεσά μας (φυσικά και οι γόνοι που έχουν κληρονομήσει την φεουδαρχική εκλογική περιφέρεια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά για να μαθαίνουν οι νεότεροι ποιοι αντιστάθηκαν στους Φασίστες και Ναζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακρυά οι κολοτσαμηδες από την Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.