16/7/17

Στην Κύπρο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας

Χαμηλούς τόνους τηρεί η Λευκωσία την ώρα που η Άγκυρα πυκνώνει τους λεονταρισμούς της και επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με εξαγγελία γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχής της Μόρφου.
Η γεώτρηση στο γαλλικών συμφερόντων Οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενεργοποίησε και το Παρίσι που διακριτικά παρακολουθεί την όλη διαδικασία. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έρχεται στην Κύπρο αύριο. Θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λιβανό (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα. Τα «ραντάρ» των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο Οικόπεδο 11 όπου ξεκίνησε η γεώτρηση από το West Capella.

Η πληροφορία για την επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΑΜ έγινε γνωστή μετά το μήνυμα που έστειλε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz, ότι για τη Γαλλία «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι φίλη χώρα και σύμμαχος. Δεν πρόκειται για κενά λόγια διότι νομίζω ότι το αποδείξαμε με συνέπεια και συνεχίζουμε να το κάνουμε και σήμερα». Ο Γάλλος Πρέσβης σε χαιρετισμό σε δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας, σημείωσε ότι η Γαλλία στήριξε τις θαρραλέες προσπάθειές που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. «Ήμασταν στο πλάι σας κατά τη διαδικασία αυτή. Σας στηρίζουμε εδώ και 43 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σας στηρίζουμε και στους κόλπους της ΕΕ. Ξέρετε ότι τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην ΕΕ μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Ελπίζουμε σε μια δίκαιη επανένωση, που θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη που επιδεικνύει η Γαλλική Δημοκρατία στις προσπάθειες που καταβάλλουν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Αρχών των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια λύση, επεσήμανε, που θα επιβάλλει σε ολόκληρη τη χώρα την ειρήνη και την ασφάλεια και θα δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Σε αυτή την προσπάθεια δώσαμε και δίνουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ελπίζοντας σύντομα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία συμφωνημένη πρόταση λύσης στην οποία τον τελικό λόγο έγκρισης θα έχει ο λαός. Μπορεί με τη λήξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα να μην πετύχαμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πετύχαμε όμως επιδεικνύοντας επιμονή, να διαμορφώσουμε ισχυρές συμμαχίες κατανόησης των θέσεών μας. Για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε ο πυρήνας του κυπριακού προβλήματος, ο οποίος αφορά την ασφάλεια των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της όποιας τρίτης χώρας».
Προτείναμε λύσεις, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που αφορούν την ευημερία του κυπριακού λαού στο σύνολό του και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων.
«Η εμμονή τόσο της τουρκικής πλευράς, αλλά, δυστυχώς, και των Τουρκοκυπρίων στα κεφάλαια Ασφάλειας και Εγγυήσεων για να συνεχίσουν οι εγγυήσεις του 1960 –ένας αναχρονιστικός θεσμός– που το 2017 δεν βρίσκει κανέναν που να κατανοεί γιατί να συνεχίσουν, ιδιαίτερα μέσα από μια συνολική δέσμη προτάσεων που είχαμε καταθέσει στο τραπέζι και που αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις ανησυχίες των συμπατριωτών μας. Μηχανισμούς που αναφέρονται και εφαρμόζονται στην Ευρώπη, (μηχανισμούς) που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης των ΗΕ και που δημιουργούσαν πραγματικά τις συνθήκες ασφάλειας που θέλαμε να νιώθουν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι, ενώ την ίδια ώρα μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς ήταν και η υλοποίηση των όποιων θα είχαν συμφωνηθεί», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως πρόθεσή τους είναι να συνεχίσουν τις προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν για τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και που θα τους οδηγήσουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους, για την ευημερία όλων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Εκπρόσωπος: Απαιτείται σοβαρότητα
Χωρίς αντίκρυσμα είναι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς συνεχίζονται κανονικά οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Kυπριακή ΑΟΖ, με τη Λευκωσία να κρατά χαμηλούς τόνους. «Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι έντασης ή αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην αποστολή του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, λέγοντας πως τελικά δεν φαίνεται να κατευθύνεται στον κόλπο της Μόρφου.

ΔΗΚΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΑΚΕΛ
Η τρίμερής συνεργασία με το Ισραήλ για την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ήταν απλά θέαμα για πανηγυρισμούς και συνθήματα αποφαίνεται το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με αφορμή δηλώσεις του του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ότι    η χώρα του επιταχύνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να καταλήξουν πριν από το τέλος του έτους σε μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Το ΑΚΕΛ επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και σημειώνει ότι «τώρα πληρώνουμε τα λάθη, την αδράνεια και την ολιγωρία της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων».

«Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε γεωτρήσεις», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων. Μία τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί από απόσταση την Κυπριακή γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11.

Παράλληλα, πολεμικά σκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ισραήλ βρίσκονται σε διακριτική απόσταση, ενώ στην περιοχή πλέει και η κανονιοφόρος «Νικηφόρος».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.