15/7/17

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ποιους συμβουλεύτηκε για θέματα ασφάλειας;

Σάββας Ιακωβίδης
H Κυπριακή Δημοκρατία για να επιβιώσει, οφείλει να ενισχύσει τους εσωτερικούς (άμυνα, οικονομία, διπλωματία) και εξωτερικούς (συμμαχίες, δόγμα ΕΑΧ) συντελεστές  εξισορρόπησης ισχύος προς την Τουρκία, η οποία είναι η μεγαλύτερη απειλή κατά της ύπαρξης της»
O Γάλλος πρωθυπουργός, Ζωρζ Κλεμανσώ (1841-1929) είπε κάποτε πως, «ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς». Αντιστρέφοντας την πιο πάνω θέση, η ασφάλεια της Κύπρου είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Δημοσιεύθηκε και δεν διαψεύσθηκε ότι ο Πρόεδρος, πριν από πολλούς μήνες, πρότεινε στην τουρκική πλευρά αποχώρηση του 75% του Αττίλα με την υπογραφή πιθανής συμφωνίας στο Κυπριακό και το υπόλοιπο 25% (10.000) να αποχωρήσει με βάση συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να πρότεινε τα εξής:
«Ασφάλεια και Εγγυήσεις: Χρειαζόμαστε ένα νέο καθεστώς ασφαλείας, όχι μια συνέχιση του παλαιού, τερματισμό του Δικαιώματος Επέμβασης και της Συνθήκης Εγγύησης. Η Συνθήκη Εγγυήσεως και η Συνθήκη Συμμαχίας πρέπει να τερματιστούν την πρώτη ημέρα.
»Αποχώρηση Στρατευμάτων: Πρέπει υπάρξει μια δραστική μείωση των στρατευμάτων την πρώτη μέρα. Τα τελευταία εναπομείναντα στρατεύματα με τον ελαφρύ εξοπλισμό τους πρέπει επίσης να αποσύρονται σταδιακά. Ο αριθμός των στρατευμάτων που περιλαμβάνονται στις συνθήκες του 1960 θα πρέπει να επανακαθοριστεί με ρήτρα λήξης ισχύος. Θα πρέπει να υπάρξει ένα στέρεο σύστημα διαβεβαιώσεων που θα κάνει Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να αισθάνονται ασφάλεια. Οι σημερινές εγγυήτριες δεν μπορεί να επιβλέπουν τους εαυτούς τους ή να αναλάβουν εφαρμογή της συμφωνίας».
Επικίνδυνοι χειρισμοί
Δεν θα αναφερθούμε στην ολέθρια πρόταση Αναστασιάδη για ελευθερίες σε Τούρκους σπουδαστές, τουρίστες και εργάτες, οι οποίοι θα αποτελέσουν το προοίμιο μαζικού εποικισμού. Θα διερωτηθούμε, όμως: Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τα συμφωνηθέντα και αρνηθεί να αποσύρει τα κατάλοιπα του Αττίλα, ποιος θα την εξαναγκάσει να το πράξει; Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος χειρίστηκε το μέγα θέμα της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού μάλλον και μόνο από πολιτικής σκοπιάς.
Απορούμε: Ποιοι ήταν οι στρατιωτικοί και άλλοι ειδήμονες σε θέματα ασφάλειας, σύμβουλοί του; Πληροφορούμαστε ότι στη διαπραγματευτική ομάδα υπήρχαν δυο-τρεις στρατιωτικοί. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να τους συμβουλεύτηκε. Επειδή η ασφάλεια και η άμυνα του τόπου είναι ένα από τα ύψιστα κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού, αναμέναμε ότι τον πρώτο που θα συμπεριλάμβανε στη διαπραγματευτική ομάδα θα ήταν ο Φοίβος Κλόκκαρης, πρώην υπουργός Άμυνας, αντιστράτηγος ε.α. και ένας από τους αξιολογότερους, ικανότερους στρατιωτικούς και βαθιούς γνώστες θεμάτων ασφάλειας και άμυνας. Επίσης αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος να καλούσε τον Άριστο Αριστοτέλους, ειδικό σε θέματα στρατηγικής, τον Γιώργο Κέντα, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Παν/μιο Λευκωσίας, ειδικό σε θέματα ασφάλειας καθώς και άλλους στρατιωτικούς ή και ακαδημαϊκούς.
Οι χειρισμοί του Προέδρου και η πρωτοφανής προσχώρησή του σε τουρκικές αξιώσεις και η αποδοχή τους επιβεβαιώνουν ότι χειρίστηκε το κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας και εντεύθεν την άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρόπο ερασιτεχνικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, δηλ. επικίνδυνο για τον κυπριακό Ελληνισμό.
«Πυλώνας ασφάλειας…»
Και πότε όλα αυτά τα τραγελαφικά και πολιτικώς ανόητα και εξοργιστικά; Όταν Πρόεδρος και υπουργός Άμυνας δηλώνουν συχνά ότι «η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ταραγμένη και ρημαγμένη από πολέμους περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για να είναι, όμως, η Κύπρος πράγματι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας οφείλει να έχει ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις, άρτια εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, εφεδρεία και εθνοφυλακή και, προπάντων, λαό με ηθικόν ακμαιότατο, έτοιμο να υπερασπίσει την πατρίδα. Επίσης, σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών με γειτονικές και άλλες χώρες ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να θωρακιστεί έναντι οποιωνδήποτε τουρκιών ενεργειών.
Πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή το ναυάγιο στις συνομιλίες, ο Σύνδεσμος των Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού, με ανακοίνωσή του εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για τα σοβαρά κενά που δημιουργήθηκαν στην Εθνική Φρουρά και τόνιζαν ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη η Δύναμη να εξοπλιστεί με σύγχρονα οπλικά μέσα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Δηλ. να διασφαλίσει εν όπλοις ότι όντως η Κύπρος μπορεί να είναι «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή μας. Φωνή βοώντος εν τη Αναστασιάδεια ερήμω… Όπως φωνή βοώντος είναι οι συχνές αναλύσεις του Φοίβου Κλόκκαρη, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια του κυπριακού Ελληνισμού.
Εξοπλισμοί και υποδομές
Σε ανάλυσή του στις 29/5/2017 (στον «Φιλελεύθερο»), ο Φ. Κλόκκαρης εξέφραζε ξανά την έντονη ανησυχία του για την ενσυνείδητη υποβάθμιση της μαχητικής και επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. και παρέθετε αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τον τόπο:
• Η θητεία των κληρωτών μειώθηκε (για λόγους ψηφοθηρικούς) από τους 24 στους 14 μήνες χωρίς να έχει μειωθεί η απειλή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και χωρίς η πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών να έχει καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της Ε.Φ. σε προσωπικό.
• Η Εθνική Φρουρά προχώρησε σε βεβιασμένη αναδιοργάνωση, σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν πρότυπα ξένων στρατών, χωρίς να έχουν γίνει παράλληλα οι αναγκαίοι εξοπλισμοί και υποδομές.
• Τα κύρια οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς είναι μεγάλης ηλικίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμά της καθηλώθηκε για μακρό χρονικό διάστημα.
• Στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, το πολεμικό ναυτικό και αεροπορία της Ε.Φ. βρίσκονται για πολλά χρόνια σε κατάσταση απαράδεκτης υποβάθμισης.
• Ο Πρόεδρος να αναθεωρήσει τάχιστα την οδηγία που έδωσε στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2016, να μη δίδεται βάρος στους εξοπλισμούς της Ε.Φ. Η Ε.Φ. υλοποιεί τη δυνατότητα αυτοάμυνας του κράτους μας και πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας.
Θεμελιώδεις αρχές ασφάλειας
Ο Γιώργος Κέντας, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Παν/μιο Λευκωσίας, με αφορμή ερευνητικό πρόγραμμα ξένης δεξαμενής σκέψης επισημαίνει ότι μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας πρέπει να εδράζεται στις εξής αρχές:
«Πρώτο, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ή αντιληπτές απειλές. Η Κύπρος θα πρέπει να οικοδομήσει τους δικούς της θεσμούς για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις πιθανές ή αναδυόμενες απειλές.
»Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή υποστηρίζει ότι μια Αρχιτεκτονική Ασφάλειας θα πρέπει να προσφέρει τόσο προληπτικές όσο και αντιδραστικές θεραπείες έναντι απειλών ασφάλειας. Στο πλαίσιο της αρχής αυτής, μια Αρχιτεκτονική Ασφάλειας θα πρέπει να προσφέρει θεραπείες έγκαιρης πρόληψης, ύστερης πρόληψης, έγκαιρης αντίδρασης και ύστερης αντίδρασης. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να υπάρξει μια ολοκληρωμένη Αρχιτεκτονική Ασφάλειας.
»Η τρίτη θεμελιώδης αρχή αφορά το όραμα και τον τελικό στόχο μιας Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας, που θα πρέπει να είναι η ενδογενής ανθεκτικότητα της Κύπρου έναντι εσωτερικών και εξωτερικών πιέσεων, προκλήσεων ή/και απειλών ασφάλειας».
Θα συμφωνήσουμε πλήρως με τον Φ. Κλόκκαρη:
«H Κυπριακή Δημοκρατία για να επιβιώσει, οφείλει να ενισχύσει τους εσωτερικούς (άμυνα, οικονομία, διπλωματία) και εξωτερικούς (συμμαχίες, δόγμα ΕΑΧ) συντελεστές  εξισορρόπησης ισχύος προς την Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη απειλή κατά της ύπαρξης της και να εγκαταλείψει επιλογές, όπως αποστρατιωτικοποίηση και συμμαχία (!) με την Τουρκία, μετά την λύση του Κυπριακού (πρόταση προέδρου ΚΔ στη διάσκεψη της Γενεύης 13 Ιανουαρίου 2017, που τονίζει το μεγάλο έλλειμμα στην κατανόηση της αμετακίνητης Τουρκικής στρατηγικής για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου)».
Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.