2/7/19

Γερασμένη χώρα η Ελλάδα -Άνω των 65 ετών το 22% των κατοίκων


Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και η συνεχιζόμενη γήρανσή του αναμένεται να επηρεάσουν και τον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας.
Η Ελλάδα είναι πλέον γερασμένη καθώς το 22% σχεδόν των κατοίκων της είναι πλέον άνω των 65 ετών και το ποσοστό των 85+ εγγίζει το 3,5% (μόλις 0,04% το 1951). Ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη δημογραφική ιστορία μας, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπολείπεται αυτού των 65 ετών και άνω (το 2018 οι 65 ετών και άνω είναι κατά 800.000 περισσότεροι από τα άτομα 0-14 ετών). 
Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του Βύρωνα Κοτζαμάνη, καθηγητή Δημογραφίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δημοσιευθήκαν στο 35ο τεύχος των «Δημογραφικών Νέων» με τίτλο «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και  δημογραφικές προκλήσεις» που εκδίδεται από το ΕΔΚΑ. Έχουμε ταυτόχρονα, αναφέρεται στη δημοσίευση αυτή, μια υπερ-συγκέντρωση του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας μας καθώς σχεδόν 3 στους 4 κατοίκους ζουν πλέον στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μια δεκάδα μεγάλων αστικών κέντρων (και την άμεση περιφέρειά τους), οι δε τάσεις εξόδου από τα αστικά κέντρα την περίοδο της κρίσης, ακόμη και αν ενισχυθούν με κάποια μέτρα (ενίσχυση π.χ. νέων για εγκατάσταση και δραστηριοποίησή τους στον ύπαιθρο χώρο), δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας τις άμεσα επόμενες δεκαετίες.

για τη συνέχεια AthensVoice

6 σχόλια:

  1. Γι αυτο πρεπει να εγκαταστησουμε τους λαθρο στην επαρχια και οχι να λιαζονται στο Συνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέγα το δημογραφικό πρόβλημα.Το ερώτημα ειναι το εξής.Ειναι αναστρέψιμο ? Κατα τη γνώμη μου ε οχι ! Οχι μονο δεν ειναι αναστρέψιμη η συρρίκνωση του ελληνισμού αλλά θα διευρυνθεί με την ακούσια και εκούσια μετανάστευση Ελλήνων προς το εξωτερικό.Πρέπει να προετοιμάζουμε για άμυνα του Έθνους μας με 5 εκ έναντι σε μια Τουρκία των 100 εκατομμυρίων.Και επίσης πρέπει να προετοιμαζομεθα και για ανακατατάξεις στη γεωπολιτική ισχυ μας ως προς τα Βαλκανικά κράτη.Εδω τίθεται ενα νέο ερώτημα.Ως υποσύνολο υπερεθνικών δυτικών οργανισμών ειναι δυνατόν η γεωπολιτική συρρίκνωση του ελληνισμού να απεμπλακεί απο την βιολογική του συρρίκνωση? Κατα την γνώμη μου παλι εινακ αδύνατον.Θα τείνουμε να γίνουμε Βέλγιο δίπλα στη Γερμανία και Φινλανδία δίπλα στη Σοβιετική Ενωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρις ατομικη βομβα εναντιον της Τουρκιας δεν εχουμε μελλον, Το Ισραηλ που εχει μυαλο ψροντισε να εξοπλισει τον εαυτο του.

      Διαγραφή
  3. Μη στεναχωριέσαι, ο σύριζα έφερε λύση με τους μελαμψούς !!! Σε λίγα χρόνια όταν η κόρη σου θα κάνει βόλτα με αυτούς και τα εγγόνια σου δεν θα χρειάζονται αντηλιακό τότε θα είναι αργά !!!!! Ξυπνάτε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά αρέσκεται πολύ να τα λέει και η CIA...
    Και να μας φέρνει όλη την Ζουαζηλάνδη εδώ...
    Και οι περισσότεροι τσιμπάνε σε αυτές τις μακακίες...
    Οπως και στα περί βρώμικων και ανίκανων ελληνικών κυβερνήσεων...
    Και τους δίνουμε χώρο με την γνήσια νεοελληνιή μας βλακεία να κάνουν αυτό που θέλουν:τον αποδεκατισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν εχει δωρεαν μπριτζολες ο ουρανος ..καλα ειμαστε..Αλλωστε κι οι γυναικες γιαυτο ....τοχουν...Για να διωχνει το...στρες...Ετσι ειχε πει ...ο δημιουργος..παρτο ...σαν Ξαναξ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.