13/7/19

Ο μύθος του υπερμεγέθους δημόσιου τομέα

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
 
Ημέρες που είναι στην πολιτική μας σκηνή, έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός σαρώνεται ανελέητα από τους λαϊκιστές, που κατέκλυσαν την υφήλιο και που κατέλαβαν ήδη τις κυρίαρχες δυνάμεις του κόσμου μας, επιβάλλοντας ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Από τους κανόνες αυτού του νέου συστήματος απουσιάζει παντελώς η αντιπαλότητα που υποθάλπει ο νεοφιλελευθερισμός, ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο παλιός διαχωρισμός δεξιάς και αριστεράς πολιτικής έχει ατονήσει, και έχουν εκδιωχθεί από τον κατάλογο των εφαρμοζόμενων μέτρων πληθώρα ταμπού, που αποτελούσαν πάλαι ποτέ το Ευαγγέλιο των νεοφιλελεύθερων.
Να προσθέσω ότι είναι χωρίς σημασία η περιφρονητική στάση και η δυσμενής κριτική των παραδοσιακών κομμάτων εναντίον των λαϊκιστών, δεδομένου ότι οι τελευταίοι αυτοί καλώς ή κακώς, εξελίσσονται σε κυρίαρχοι του κόσμου. Στο μέτρο που μπορεί κανείς να κρίνει --με βάση πάντοτε το προγραμματικό ευχολόγιο της ΝΔ-- οι συγκλονιστικές αυτές θεσμικές μεταβολές δεν έχουν αγγίξει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία φαίνεται ότι παραμένει δέσμια του διεθνώς, κατεδαφισμένου νεοφιλελευθερισμού.
Μερικές από τις ενδείξεις αυτής της επικίνδυνης προσκόλλησης προς το πεπερασμένο πια σχήμα του παρελθόντος είναι η, οπωσδήποτε, εσφαλμένη εντύπωση ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι υπερμεγέθης. Στην πραγματικότητα το μέγεθός του βρίσκεται στο μέσον των αντίστοιχων δημοσίων τομέων στην Ευρώπη. Εξάλλου, η ΝΔ φαίνεται ότι θα υιοθετήσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τη λογική "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι" την οποία επιφυλάσσει και στα ΑΕΙ για την κατάργηση του ασύλου.
Εξυπακούεται ότι καταδικάζω ανεπιφύλακτα τα έκτροπα και τις βαρβαρότητες, που λαμβάνουν χώρα σε σχεδόν καθημερινή βάση στα ΑΕΙ της χώρας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι δεν είναι λύση η κατάργηση ενός μέτρου, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και που λήφθηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει ορισμένες απαράδεκτες καταστάσεις του παρελθόντος, των οποίων η λήθη δεν εξισώνεται με πρόοδο, αλλά με οπισθοδρόμηση.

Υπάρχουν ασφαλώς ωριμότερες λύσεις από το "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι"! Όπως η λήψη ενισχυμένων μέτρων για τη φύλαξη του χώρου των ΑΕΙ και η προάσπισή του με συμπληρωματικές διατάξεις, που να το καθιστούν απρόσβλητο και ικανοποιητικά λειτουργήσιμο. Μια λύση θα ήταν η ύπαρξη φυλάκων για όλο το 24ωρο, στους χώρους των ΑΕΙ.
Το ίδιο συμβαίνει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, θα πάρει αποφάσεις προς τη λάθος τη κατεύθυνση. Οι εμφανείς προθέσεις της ΝΔ για περιορισμό του συγχέουν δύο εντελώς διαφορετικά θέματα: μέγεθος και αναποτελεσματικότητα. Ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός, αλλά όχι υπερμεγέθης. Ο περιορισμός του δεν θα τον καταστήσει περισσότερο, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό. Δύο, δηλαδή, εντελώς διαφορετικά θέματα, που απαιτούν και διαφορετική προσέγγιση.
slpress

4 σχόλια:

  1. Άσυλο: Θέλω να είμαι καλόπιστος και θα θέσω κάποια ερωτήματα:1)αν υπάρχουν φύλακες κινδυνεύει η ακαδημαϊκή ελευθερία;πως;θα εμποδίσει η Αστυνομία την δημοσίευση μιας εργασίας σε Διεθνές περιοδικό;Μήπως θα ελέγχει την δραστηριότητα του Α ή Β εργαστηρίου που έχει αναλάβει ένα project.

    2)Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το άσυλο επιφέρει υλικές ζημιές και εμποδίζει την Ακαδημαϊκή ελευθερία και την διακίνηση ιδεών.

    3)Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η υπερβολική Ακαδημαϊκή ελευθερία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
    Θα αναφέρω δύο απίστευτες ,υπερβολικές δράσεις, ή ερευνητικά προγράμματα:Αν, λέω αν, ένα εργαστήριο Φυσικής προχωρήσει σε ιάσπαση του ατόμου με πρόθεση την παρασκευή ατομικής βόμβας τι κάνουμε;
    Αν ένα εργαστήριο Ιατρικής Σχολής προχωρήσει σε κλωνοποίηση του ανθρώπου και σε ενέργειες που περνούν τις κόκκινες γραμμές της υπάρχουσας Βιοηθικής; τι κάνουμε τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα ένα άρθρο τι ισχύει με το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα και αναρωτιέμαι η σεβαστή καθηγήτρια δεν το διάβασε;

    ......Για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί με το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα, θα ήταν καλό να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή. Όλα ξεκινούν από το Σύνταγμα της Ελλάδας του το 1975.

    Εκεί και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

    Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα........

    Και μετά ήλθαν οι πασοκοι και αρχίζει η καταστροφή όχι μόνο της παιδείας.Νόμος 1268/82 το οποίο κατάργησε η Διαμαντοπούλου (νόμος 4009/2011) και μετά νόμος 4485/2017, για να βλέπουμε τους ρουβίκωνες και τους λαθρο-μετανάστες της Πατησίων να βάζουν την πραμάτεια τους στο Πανεπιστήμιο κλπ.
    Αίσχος! βλέπεις τα ξένα πανεπιστήμια και τα χαίρεσαι, εκτός της καθαριότητας, υπάρχει ο σεβασμός προς το πανεπιστήμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια αλλη αποψη.
    Δεν χρειαζεται πολυ να καταλαβεις.απ.τον τιτλο του αρθρου...τι δουλεια κανει ο γραφων..εξ ου και οι αγωνιες ολες..Ολως παραδοξως σε καθε τομεα στην χωρα..ισχυει κατι χειροτερο απ τις αγωνιες αυτες..Αλλα.δεν ειναι διακριτο αυτο στο αρθρο.Βασει συνταγματος ..ολοι οι κλαδοι του δεντρου ειναι ισοτιμοι στο δεντρο.Η δεν ειναι ?? Η κατασταση των μεσων ορων στα αλλα ..κλαδια ειναι τραγικα χειροτεροι απ το συγκεκριμενο κλαδι.Λογικα.οι αγωνιες επρεπε ναναι εκει ...Αλλα φαινεται οτι η ιεραρχια των αναγκων ειναι ανωμαλη..Απο την πχ.αποψη των μεσων ορων της αγροτικης εικονας..τα πραγματα ειναι (αδιαφορο ?) δραματικα.Απ την πχ. αποψη των βιομηχανικων εργαζομενων απελπιστικα ...Απ την αποψη των εμπορικα εργαζομενων τραγικα. Κλπ...Δεν υπαρχει προς το παρον λογος ναχουμε κι αυτην την αγωνια της αρθρογραφου...Μπορει να μην εχει αδικο καπου...αλλα βασει λογικης δεν μας αφορα τωρα το θεμα..Κι επειδη η κατασταση στα αλλα κλαδια ειναι τραγικη..και θελει πολυ χρονο να φτιαξει..για τον λογο αυτον..θα αργησουμε πολυ να ασχοληθουμε με το ...λιγοτερο...απ ολα...Ειναι θεμα ιεραρχιας...Δεν μπορω να πιστεψω οτι η αρθρογραφος θα εργαζοταν για 360 ευρω τον μηνα...η θα εψαχνε λαδι στα σκουπιδια...Οποτε το αφηνουμε το θεμα για το μακρινο μελλον..αν ο Θεος ανεχτει κι αλλο οτι βλεπει ..Νομιζω θα συμφωνει η κυρια αρθρογραφος που εχει μια καλη υποδομη γνωσεων και προθεσεων εναρετων. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευθυμα....Επεσε...εξαφανιαζολ...καταφανως...ευγλωτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.