28/7/19

Δένδιας από Ισραήλ: Απαράδεκτη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου



Με τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν άρχισε την επίσημη επίσκεψή του το πρωί στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η οποία εξελίσσεται σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και παραγωγικό κλίμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατζ, με μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος, καθώς και με τον πρόεδρο του ελληνο-ισραηλινού επιμελητηρίου.

O υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.

«Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τα πρώτα συμπεράσματα από τις επαφές που είχε, σημείωσε: «Σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας. Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο. Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές. Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία η εδώ ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.
Αύριο θα συνοδεύσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο. Και νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει εάν ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου οι τριμερείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη και εάν υπήρξε αντίδραση από το Ισραήλ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Νομίζω καταρχήν ότι αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα».

Θυμίζουμε πως επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 και 30 Ιουλίου και θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

7 σχόλια:

  1. Παντως δεν ακουσα καποοια λεξη συμπαραστασης απο τους Ισραηλιτες για τις διεκδικησεις της Τουρκιας εις βαρος του ελληνισμου. Οχι πως το πεςριμενα. Το αντιθετο μαλιστα. Απλα διερωτωμαι γιατι η πρεμπ\ουρα να παει κατα Ισραηλ μερια αμεσως μολις γυρισε απο τα κεντρικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχάς, όχι Ισραηλίτες. Μάλλον Ισραηλινούς εννοείς. Οι τελευταίοι θεωρούν φυσικό να τακτοποιούν τις διαφορές των με τούς γείτονές των μόνοι των, χωρίς να χρειάζονται λόγια συμπαραστάσεων. Έτσι, θεωρούν περιττό να μιλούν για κάτι, το οποίο η Ελλάδα -κατ' αυτούς- όφειλε να έχει διευθετήσεις με τον "πρέποντα" τρόπο, όπως θα είχαν κάνει αυτοί. Βλέπεις, αυτοί δεν μιλάνε πολύ, σαν τον Δένδια. Προτιμούν τις ενέργειες από τα λόγια, γι αυτό τούς σέβονται οι φίλοι και τούς φοβούνται οι εχθροί. Εμάς, τού πολυλογάδες, δεν μάς υπολογίζει κανείς. Στο κάτω-κάτω τής γραφής, ούτε η Ελλάδα εξέφρασε ποτέ την συμπαράστασή της στο Ισραήλ, όταν αυτό περνούσε "δύσκολα". Αντιθέτως, υποστήριζε τούς Άραβες εχθρούς του, ή κάνω λάθος;

      Το εννοείς με "Το αντιθετο μαλιστα"; Δεν καταλαβαίνω αυτά τα υπονοούμενα, ίσως επειδή έχω μάθει να σκέφτομαι διαφορετικά. Δεν βλέπω, όμως ούτε νόημα, ούτε όφελος να έχουν. Ζημιά κάνουν μονάχα.

      Δεν υπάρχει πρεμούρα, ούτε "κεντρικά". Ξεκολλήσετε επιτέλους από τον στείρο αντισημιτισμό, άντε να δεχτώ τις λέξεις ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, βγάλτε τις παρωπίδες και κοιτάξτε μπροστά.

      Διαγραφή
    2. Να σού πω ακόμη δύο λόγια για την συμπαράσταση, πού ίσως σ' ενδιαφέρουν. Όπως ήδη είπα, οι Ισραηλινοί προτιμούν τις ενέργειες από τα λόγια. Αν δεν ξέρεις την νοοτροπία των, δεν μπορείς να τούς καταλάβεις. Αφού η Ελλάδα δεν έχει ήδη βυθίσει το τουρκικό πειρατικό, πράγμα που θα είχαν κάνει αυτοί, το θεωρούν περιττό, άχρηστο και ίσως επιζήμιο να προβούν σε δηλώσεις, που αφορούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

      Όταν νομίζουν ότι μπορούν να συμπαρασταθούν, το κάνουν με πράξεις. Το 1953, όταν είχαμε στην Ελλάδα τούς φοβερούς σεισμούς στην Κεφαλλονιά, το κράτος τού Ισραήλ ήταν πέντε ετών, δηλαδή νήπιο. Και όμως, με ό,τι μέσα και ναυτικό μπορούσε να έχει, έτρεξε να βοηθήσει ένα κράτος, που δεν το είχε καν αναγνωρίσει και που διέκειτο μάλλον εχθρικά εναντίον του. Διάβασε κι άκουσε τα παρακάτω:

      Η Κεφαλονιά δεν ξεχνά τη βοήθεια του Ισραήλ

      "Τον Αύγουστο του 1953, στους καταστροφικούς σεισμούς, τα πρώτα πλοία που έφτασαν ήταν από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ και πρόσφεραν αμέριστη βοήθεια στον πονεμένο και κατεστραμμένο λαό της Κεφαλονιάς" (ολόκληρο το άρθρο).

      14 χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο τού 1967, όταν 60 εκατομμ. Άραβες τούς επιτέθηκαν (κράτος των 2,5 εκατομμ. κατοίκων τότε), δεν ζήτησαν καμμία συμπαράσταση και από κανέναν. Απλώς, φρόντισαν να τούς κάμουν τ' αλατιού μέσα σε 6 ημέρες και τα τακτοποιήθηκε το θέμα. Πού ήταν η δική μας συμπαράσταση τότε; Εμείς φιλοαραβική στάση τηρήσαμε.

      Διαγραφή
  2. Οι δηλώσεις τού Δένδια, τις συνηθίζουν οι πολιτικάντηδές μας, είναι η επιτομή τής τιποτολογίας. Κούφια λόγια, που λέγονται, για να ειπωθεί κάτι, έστω κοινότυπο και χιλιοειπωμένο, χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, που πάντα περνά αδιάφορο και απαρατήρητο.

    Αν δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, γιατί δεν τηρούν το "κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν"; Θα τούς προσέδιδε μία κάποια σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορουμε να περιμενουμε πολλα απο το Δενδια. Ητνα ο χειροτερος στην ταξη του στο κολλεγιο (που αλλου).

      Διαγραφή
  3. Μιλαει και ..ψυχωμενα ο Υπουργος αν τον ακουσετε...Τρεμει το συμπαν...Ολο το Σαβουαρ βιβρ...στον κυβο. Ριχνει και αποσμητικο χωρου μετα...Και καθαρισε ολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.