22/7/19

Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας και ο ανταγωνισμός Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Τουρκία και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της εκεί, αναδεικνύει τη σημασία μια γεωπολιτικής κόντρας η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η μακροχρόνια κόντρα μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας, έχει πλέον λάβει διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης, στην ευρύτερη περιοχή. Ο ανταγωνισμός έχει αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις των δυο χωρών με παίκτες εκτός της περιοχής και περιπλέκει τις πολιτικές αυτών των παικτών στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας σύγκρουση, έχει άμεση σημασία για την Ελλάδα, και χρίζει στενής παρακολούθησης.
Η δολοφονία Κασόγκι στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, επιδείνωσε τη σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών, και ανέδειξε δυο ανταγωνιστικά Σουνιτικά μπλοκ στην περιοχή. Από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία και το Κατάρ και από την άλλη, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα δυο αυτά μπλοκ ανταγωνίζονται σκληρά για επιρροή πάνω σε άλλα κράτη και παίκτες στην περιοχή. Για παράδειγμα υποστηρίζουν εντελώς διαφορετικές παρατάξεις στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης. Το ίδιο λίγο πολύ συμβαίνει και στο εσωτερικό της Συρίας.
Για τη συνέχεια ThePresident

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.