26/7/19

Υποθετικό σενάριο


γράφει ο Θουκυδίδης
Μόλις μετά τα μεσάνυχτα μιας ζεστής και όλο υγρασία νύχτας του Αυγούστου και στην ησυχία ενός Φυλακίου της Εθνικής Φρουράς ο ΣυΟπ Δεκανέας που εκτελεί καθήκοντα Αρχιφύλακα πασχίζει να συνδέσει το «έξυπνο» κινητό του στο δίχτυο 4G αλλά περιέργως αδυνατεί. Το συνήθως δυνατό και γρήγορο δίκτυο εδώ και μισή ώρα δείχνει να μην λειτουργεί. Σε ένα «ζάππινγκ» νωρίς το βράδυ στην τηλεόραση έπεσε πάνω στις ειδήσεις και στα λίγα δευτερόλεπτα που άκουσε έλεγαν για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και την επιθετική ρητορική των Τούρκων επισήμων και κάτι έλεγαν για απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έδωσε πολύ σημασία. Τέτοια ακούγονται εδώ και χρόνια και ποτέ δεν έγινε κάτι σκέφτηκε. Οι Τούρκοι προκαλούν εδώ και μήνες στην θάλασσα χωρίς να πετύχουν κάτι ουσιαστικό, πέραν του επικοινωνιακού κέρδους, δεν θα κάνουν κάτι στην ξηρά υπέθεσε. Και καθόλου δεν σύνδεσε την δυσλειτουργία του διχτύου 4G με οτιδήποτε επιλήψιμο, πόσο μάλλον με οτιδήποτε εχθρικό…

Για τη συνέχεια e-amyna

6 σχόλια:

  1. Να τονίσω και την ύπαρξη των Τ-122 ;
    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα εμπόδιζε μιά νυκτερινή διείσδυση σε όλη την γραμμή αντιπαράθεσης;
    Γιατί να αρκεστούν μόνο σε μιά μικρής κλίμακα επιχείρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το ίδιο έμψυχο υλικό έχουν και οι Τούρκοι.
      Από τι καταλαβαίνω αυτή είναι ιδανικό σενάριο για την ομάδα δέλτα...

      Διαγραφή
  2. Όλο αυτό που περιγράφεται στο εκτενέστατο σενάριο με τις ατέλειωτες κουραστικές λεπτομέρειες δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται από τον μόνιμο λοχία ή τον δεκανέα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει απλούστατα ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του ο Αρχηγός της Εθνικής φρουράς και ο αρχηγός της ΕΛΔΥΚ. Και για να υπάρξει τέτοια δυσλειτουργία σημαίνει ότι πρώτα απ’ όλα αδρανεί η ΚΥΠ. Και δεν εννοώ δυσλειτουργίες σε επίπεδο εκπαίδευσης ή άλλα γενικά οργανωτικά που μπορεί να έχει κανείς στο κεφάλι του. Εννοώ σε επίπεδο πληροφοριακής εγρήγορσης και συντονισμού των δυνάμεων που έχει στον τόπο και τον χρόνο που θα συμβεί το γεγονός με όσα μέσα και όσες γνώσεις διαθέτουν τα κλιμάκια που ενεργούν επί τόπου. Μικρές ενέργειες από τοπικούς διοικητές θα μπορούσαν θεωρητικά να περάσουν «κάτω από τα ραντάρ» της ΚΥΠ. Μεγάλες ενέργειες απλούστατα όχι. Διαχρονικά όσες μικρές ενέργειες έχουν γίνει απαντώνται είτε στο χρόνο εκδήλωσης είτε σε δεύτερο χρόνο. Όλα αυτά τα 45 χρόνια υπάρχει η πολιτική του μηδενικού αθροίσματος και έχει αποτέλεσμα. Η κριτική βέβαια βοηθάει στην βελτίωση. Η μηδενιστική κριτική απλά προσθέτει αχρείαστο στρες σε αυτούς που θα κληθούν να ενεργήσουν επί τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Το "Υποθετικό σενάριο" του Θουκυδίδη σημαίνει:
    Η εκπαίδευση του στρατού του σεναρίου, είναι κάκιστη, ο εξοπλισμός του ανεπαρκής και τα μέτρα ασφαλείας του ανύπαρκτα.
    2)Αξίζει κανείς να διαβάσει το "Στρατηγικόν" του Μαυρικίου, που εγράφη γύρω στο 600 μ.Χ. Θα αντιληφθεί κανείς πόσο εξαιρετική ήταν η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και τα απίστευτα μέτρα ασφαλείας του στρατού της "Ρωμανίας" ή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπως την αποκαλούμε σήμερα.
    3)Δυστυχώς η σημερινή εκπαίδευση του στρατού ξηράς, σε σύγκριση με αυτήν των ένδοξων προγόνων μας, είναι απογοητευτική. Επιπλέον ο αριθμός του είναι μικρός, εν σχέση με τον στρατό του εξ΄ ανατολών εχθρού, το δε πολεμικό υλικό του είναι καταπονημένο και αρκετές φορές πεπαλαιωμένο.
    4)Ο στρατός δεν είναι για παρελάσεις, γελοίες επιθεωρήσεις και για "κοινωνικές προσφορές". Είναι για πόλεμο. Δουλειά του και υποχρέωση του είναι να υπερασπίζεται την πατρίδα, να εξοντώνει και να νικά τον εχθρό.
    5)Δια να μην υποστούμε μία νέα εθνική καταστροφή, πρέπει να αναστυλώσουμε την οικονομία της χώρας μας, να φτιάξουμε ετοιμοπόλεμο στρατό, να σταματήσουμε τον εποικισμό της χώρας και να ενισχύσουμε τις γεννήσεις ελληνόπουλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι ειδικός.
    Ωστόσο και το 1974 η ΚΥΠ και τα ραντάρ ναυτικού,έδιναν σαφείς πληροφορίες περί εισβολής, με αποτέλεσμα βουβές προετοιμασίες από τις Μοίρες πυροβολικού,ήδη από την νύχτα 19ης Ιουλίου...
    Επί τρεις μέρες δε, 20-21-22 αυτές αντί να βάλουν κατά του προγεφυρώματος,έβαλαν κατά δευτερευόντων στόχων,όπως η Ασπρη Μούτη,Αγ.Ιλαρίωνα,Αγύρτας κ.ο.κ.
    Ούτε και τότε ο ΑΓΕΕΦ όχι μόνο δεν περίμενε,αλλά ούτε πίστευε τα περί απόβασης...
    Και αυτό γιατί λόγω σαφούς αδυναμίας μας και ελλειπούς σχεδιασμού,μας αρέσει να στρουθοκαμηλίζουμε,αντί να στίβουμε τον εγκέφαλο γιά να σχεδιάζουμε αποτελεσματικές επιχειρήσεις κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες...
    Πάντα κολλημένοι σε μιά διεστραμμένη ιδέα περί ειρήνης...
    Να δούμε τι θα την κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με παιδακια σπασμενα ...γκιουβετσι...για φαι ...παλι ..!! Το κολλημα ειναι απ το κυκλωμα..Εχει.διακοπη...Δεν παει.ρευμα απεναντι...να κανει συσχετισμους ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.