20/7/19

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τα F-35 και τι θα σημάνει η προμήθεια από τη Ρωσία SU-57 ή SU-35, μετά τους S-400;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Οι εξελίξεις τρέχουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, μετά πόνου ψυχής δήλωσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 με βάση το νόμο πρέπει να παγώσει, κάτι που είναι άδικο για την Τουρκία αλλά και για τις ΗΠΑ, ειδικά για την αμυντική της βιομηχανία.
Ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ενώ στο τραπέζι είναι και οι κυρώσεις που θα επιλεγούν για να ισχύσουν εναντίον της Τουρκίας, αν δεν μπλοκαριστούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που οι κυρώσεις περιοριστούν στο πάγωμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, η Τουρκία θα κληθεί να διαχειριστεί δύο κεντρικά ζητήματα.
Το ένα είναι η προμήθεια αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Το δικό της που σχεδιάζει να αποκτήσει, θα αργήσει πάνω από δέκα χρόνια, αν μπορέσει ποτέ να το κατασκευάσει με υποσυστήματα τουρκικής κατασκευής και όχι εισαγόμενα, όπως έχει ως στόχο. Άρα, το πιο πιθανό είναι να στραφεί προς τη Ρωσία, για την προμήθεια του SU-57, κάτι που ήδη συζητείται και στη Ρωσία και στην Τουρκία. Όμως κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αν αποφασιστεί, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση πενταετίας. (η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αρχίσει άμεσα παραδώσεις του SU-35).
Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία, με ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και αεροσκάφη 5η γενιάς SU-57 ή ακόμα και SU-35, θα έχει κάνει πολλά βήματα απομάκρυνσης από τη Δύση και προσέγγισης προς τη Ρωσία, με τη θέση της στο ΝΑΤΟ να είναι επισφαλής.
Άρα εξετάσαμε το ένα ζήτημα, αυτό της προμήθειας του F-35 και των επιχειρησιακών αλλά και πολιτικών-γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα έχει, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί.
Το δεύτερο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Τουρκία είναι οι επιπτώσεις που θα έχει ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 στην αμυντική της βιομηχανία.
Όσο εμείς εδώ στην Ελλάδα οδηγούσαμε στην καταστροφή την αμυντική μας βιομηχανία, που μέχρι πριν δύο δεκαετίες ήταν δυο επίπεδα πάνω από αυτήν της Τουρκίας, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις έθεταν ως απαράβατο όρο σε όλες τις παραγγελίες πολεμικού υλικού τη συμπαραγωγή, κάτι που οδήγησε στην απόκτηση υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και στην άνθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να διεκδικήσει και να πάρει ως υποκατασκευαστής για πολλές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας την κατασκευή απαρτίων όλων των αεροσκαφών F-35, εκπληρώνοντας έτσι τον όρο της συμπαραγωγής δια της τεθλασμένης.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία υπολόγιζε να εισπράξει από το έργο της υποκατασκευής απαρτίων των F-35 το ποσόν των 9 δις δολαρίων, ενώ το ποσό αυτό τουρκικές εφημερίδες το ανεβάζουν στα 12,5 δις δολάρια.
Η απώλεια εσόδων περίπου 10 δις δολαρίων, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, που δεν μπορεί να το αναπληρώσει με αντίστοιχο πρόγραμμα από τη Ρωσία ή από οπουδήποτε αλλού.
Σημειώνεται ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει δεχτεί ήδη ένα άλλο πλήγμα που της στερεί έσοδα 1,5 δις δολαρίων, αφού δεν μπορεί να υλοποιήσει συμφωνία πώλησης στο Πακιστάν 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK, επειδή δεν δίνουν τη σχετική άδεια για την παραχώρηση των κινητήρων οι ΗΠΑ, με την Τουρκία να έχει στραφεί εναγωνίως προς την Αγγλία, τη Γαλλία και την Πολωνία, για εναλλακτική λύση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;
Επιχειρησιακά και σε επίπεδο συσχετισμού δυνάμεων, αν η Ελλάδα αρχίσει να εισάγει το ταχύτερο δυνατόν στο αεροπορικό της δυναμικό τα εκσυγχρονισμένα F-16 Viper, θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία, μέχρι αυτή να αποκτήσει το δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς. Εν τω μεταξύ, καλό είναι να επεξεργαστεί η πατρίδα μας ένα στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, για να είμαστε έτοιμοι για να ακολουθήσουμε τα βήματα της παγκόσμιας αγοράς, για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία στον τομέα αυτό.
Αν παρατηρήσουμε την κατάσταση που επικρατούσε στις ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών τον 20ό αιώνα, θα διαπιστώσουμε ότι πάντα η Ελλάδα, εκτός του ότι ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, επιλέγοντας σωστούς συμμάχους που εξήλθαν νικητές στους δυο παγκοσμίους πολέμους, ήταν ένα βήμα μπροστά σε επίπεδο εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων.
Η μόνη φορά που η παράδοση αυτή τείνει να ανατραπεί, είναι η παρούσα περίοδος, που η Ελλάδα αυτοχειριάστηκε από την πολιτική του κατευνασμού, που υποστήριξαν λογικές του τύπου «οι δύο πλευρές του Αιγαίου», «να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», από την αναισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης, που είναι σε θέση να δεχτεί τα πάντα, αρκεί να μη χάσει τη βολή, το μισθό και τη σύνταξή του, και από τις καταστροφικές επιλογές που οδήγησαν στην απαξίωση της εθνικής αμυντικής μας βιομηχανίας.
Τελικό συμπέρασμα:
 Παρακολουθούμε με προσοχή μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα της σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Δύση και προετοιμαζόμαστε πολιτικά και επιχειρησιακά αναλόγως, περνάμε από κρισάρα την πολιτική του κατευνασμού και του αυτοχειριασμού – αναισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης, και ανορθώνοντας την εθνική αμυντική βιομηχανία οργανώνουμε με τέτοιο τρόπο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που δεν θα θέλει ούτε καν να σκεφθεί η Τουρκία μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, αφού θα γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον διαμελισμό της. Κι αυτό γιατί ένας ηττημένος τουρκικός στρατός, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να κρατά σκλαβωμένους τους Κούρδους και το τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Τέλος, επειδή στη φαρέτρα της Ελλάδας πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές, η πατρίδα μας πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προς την κατεύθυνση της «επισκευής» των σχέσεών μας με τους Κούρδους, με όλους τους Κούρδους, της Τουρκίας, του Ιράκ, της Συρίας και του Ιράν, που είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας και οι μόνοι που συγκρούονται με την Τουρκία. Να μην ξεχνάμε ότι ήδη οι Κούρδοι είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Μόνο που για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το σύνδρομο του καρπαζοεισπράκτορα και του φόβου «αμάν, μην το κάνουμε αυτό, γιατί θα αντιδράσει η Τουρκία». Μα γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να το κάνουμε και μάλιστα χθες!
Για να μην έλθει κάποια μέρα και μετράμε τα νησιά μας και τα βρίσκουμε λειψά…
Δημοσιεύεται στη δημοκρατία και το Pontos-news

38 σχόλια:

  1. Όσοι έχουν αυτιά και νου ας ακούσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έξοχη ανάλυση. Η Τουρκία (αν δεν ακολουθήσει μια άκρως μακιαβελική στροφή), δίνει παράθυρο χρόνου στην Ελλάδα, να εξοπλιστεί, ώστε όταν έρθει η ώρα των κοιτασμάτων Κρήτης, να μην είναι στην τωρινή κατάσταση.

    Για το αν μπορούν να έρθουν νωρίτερα επιχειρησιακά τα Viper, διάβασα σχετικό άρθρο, που ανέφερε πως το ρώτησε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη που είχε στο υπουργείο Άμυνας. Η απάντηση ήταν αρνητική, λόγω των δυνατοτήτων της ΕΑΒ, αν θυμάμαι καλά. Οπότε το χρονοδιάγραμμα παραμένει ολοκλήρωση το 2028, αν δεν υπάρξουν αργοπορίες.

    Όρεξη να έχει η Ελλάδα και λεφτά να είναι έτοιμη να ρίξει και υπάρχουν και άλλες λύσεις. Είτε αγορά νέων F16 είτε ενδυνάμωση του ελληνικού πεπαλαιωμένου στόλου με νέα πλοία (πέραν του προγράμματος ελάχιστης αναβάθμισης 4 φρεγατών που είχε δρομολογήσει ο κ. Αποστολάκης).

    Και η Ελλάδα, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ελπίζει σε ξένουν καλοκάγαθους που θα της λύσουν τα προβλήματα και να αποφασίσει ότι είτε θα πρέπει η ίδια να έχει στρατηγική και τα μέσα να την υπερασπιστεί είτε να καταφύγει στη λύση Κοτζιά, χωρίς να σπαταλά άδικα όπλα στην άμυνα και τα νιάτα της στο στρατό.

    Και να δει διπλωματικά, πώς μπορεί να καθήσει την Τουρκία σε δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα, αξιοποιώντας τα όποια ευρωπαικά μέσα διαθέτει ακόμα, πριν την πάει η Τουρκία για όλα όσα θέλει η Τουρκία.

    * Το σενάριο μακιαβελικής στροφής της Τουρκίας, θα ήταν το εξής. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Συρία στο άμεσο επόμενο διάστημα (στρατιωτικά), ώστε να μην έχει άμεση εξάρτηση από τη Ρωσία και πριν το τέλος Μαρτίου που οι ΗΠΑ επίσημα τη διώχνουν από τη γραμμή παραγωγής F35, να κάνει την πρόταση "βάζω τους S400 σε καθεστώs μακράς αποθήκευσης, δώστε μου Patriot και συνεχίζουμε το F35".

    Αν η Ελλάδα χαραμίσει κι αυτό το χρονικό παράθυρο, μην κάνοντας τίποτα στην Άμυνα, μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων επιλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κακο ειναι πως ολα τα κακα εως εδω τα ..εστειλε η ....σωστη πλευρα..Αυτη επαψε ναναι σωστη οταν ελειψε κι ο λογος αναφορας της ως προς το σωστο κομματι.Το σωστο αποκτα νοημα οταν υπαρχει απεναντι ενα λαθος.Το λαθος επαψε.Τωρα τι ειναι σωστο ? ( παλια παντα υπηρχε λαθος ). Δεν νομιζω οτι ειναι μονο εισπρακτορες καρπαζιων...μονοι.Ειναι και προθυμα μαγουλα..σε προθυμες γροθιες...Εκτος αν δεν ειναι γροθιες..αλλα ανθη.Κοιτωντας τον χαρτη..βλεπω και εληψεις σε εδαφος...αερα..θαλασσα..υπεδαφος.Αν αυτη ειναι η σωστη πλευρα δεν μπορω να φανταστω τι ειναι λαθος ...Αλλωστε κι σταμνα μια φορα σπαει στην βρυση....ενω παει πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ειναι και η Τουρκια...που δεν ηταν στην σωστη πλευρα ποτε..και οπως βλεπω..τωρα....αλλα βλεπω.....Ειχαμε κι ενα εκατομμ.νεκρους...για την πλευρα αυτη...και παιρνουμε τωρα την αμοιβη...Χαλασαν οι πυξιδες....αλλα λειπουν ..ενα εκατομμ.και οι απογονοι τους...περα απ τα γεφυρια..δρομους...σπιτια..χωραφια..δουλειες...κλπ..Θερμα ευχαριστουμε τους της ..σωστης πλευρας..αν υπαρχει τιποτε σωστοτερο απ το νασαι με τον εαυτο σου...καποτε ανεξαρτητως πλευρων..φτερων...και πουπουλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η τουρκια ειαι διπλα τυχερη αν δεν παρει f35. το f35 εχει παρουσιασει τα εξης προβληματα. επειδη εχουν γινει συμβιβασμοι ως προς την αεροδυναμικη του για να ειναι stealth το εχουν εξοπλισει με πολυ ισχυρο κινητηρα ωστε να πεταει αξιοπρεπως. λογω των υψηλοτερων θερμοκρασιων εχουν αναφερθει βλαβες στο συστημα τροφοδοσιας του κινητηρα με 2 ατυχηματα εως τωρα και προχθες μαθαμε οτι εμφανισε και θεματα δομικης καταπονησης σε σημειο να εχουν απαγορεψει πτησεις με υπερηχητικη ταχυτητα για πανω απο 1 λεπτο. Τον σεπτεμβριο του 2017 ανεφεραν συριοι και ρωσοι οτι χτυπησαν ισραηλιτικο f16 με s200το οποιο επεσε στη θαλασσα . οι Ισραηλινοι το διεψευσαν . 20 μερες αργοτερα ανεφεραν οτι ενα f35 βγηκε μη επιχειρησιακο λογω προσκρουσης με πτηνο. ΟΜΩΣ.....το f35 οπως και καθε τι που πεταει, εχει περασει επιτυχως την σχετικη δοκιμασια. φωτογραφια με το πληγωμενο f35 δεν μας εδειξαν. υπαρχει μονο μια εξηγηση για αυτα. Σε καποια επιθεση συμμετειχε και f35 και ο πυραυλος του s200 προτιμησε το ακροφυσιο του κινητηρα του f35 που ηταν οτι πιο θερμο εκεινη τη στιγμη στο σημειο που πετουσε ο σχετικος σχηματισμος α/φων.
    οσο και να μειωθει η τιμη του θα κοστιζει υπερβολικα η χρηση του. οι τεχνολογιες αποκαλυψης των stealth αεροσκαφων ειναι υπαρκτες και προσιτες και γνωστες σε ολους τους ειδημονες. για αυτο και οι ρωσσοι δεν ανησυχουν μηπως καποιος μαθει τα μυστικα του s400 και το πουλανε οπου να ναι.
    εχει λογω ισχυρου κινητηρα το μεγαλυτερο παθητικο ιχνος απο καθε αλλο μονοκινητηριο. οσον αφορα το πολυ καλο ρανταρ του, οταν το ενεργοποιει δεν ειναι πλεον stealth. οταν ο αντιπαλος το εχει εντοπισει δεν ειναι σε θεση ο χειριστης του να το ξερει. σε ενα συνηθισμενο α/φος το καταλαβαινει απο το ποσο κοντα ειναι στην πηγη ακτινοβολιας που "φωτιζει" το α/φος του. αλλα σε ενα stealth δεν μπορει να το γνωριζει γιατι υποθετει οτι δεν τον βλεπουν .
    Tο συστημα αυτοπροστασιας των Stealth ειναι και αυτο παθητικου τυπου για να μην εχει εκπομπες και να μην γινεται αντιληπτο. τα παθητικα συστηματα αυτοπροστασιας ομως ειναι υποδεεστερα των ενεργων
    τα συμβατικα α/φη μπορουν να φερουν τα λεγομενα ρυμουλκουμενα δολωματα (και κατι αλλα active decoys) για την προστασια τους, αλλα ενα stealth δεν μπορει γιατι δεν θα ειναι stealth.
    επισης μεταφερουν λιγοτερα βληματα η αλλο οπλισμο απο τα συμβατικα α/φη.
    Συνοψιζοντας, η επιχειρησιακη αξια του f35 εχει αμφισβητηθει εντονως και απο κορυφαια στελεχη της USAF εδω και πανω απο μια δεκαετια και μοιαζει να ειναι η πιο επισφαλης επενδυση που εχει γινει ποτε σε μαχητικο και εχει πολλες πιθαντοτητες να εξελιχθει (εγω το θεωρω βεβαιο) στην μεγαλυτερη πατατα ολων των εποχων. ισως να ενθυμηστε οτι ο Τραμπ δεν το ηθελε αρχικα λογω των αναφορων αυτων απο την USAF ,αλλα στη συνεχεια τον συμορφωσαν οι εμποροι. οτι αξιζει επανω του ειναι τα κορυφαια avionics αλλα αυτα μια χαρα μπορουν να τοποθετηθουν και σε α/φη τυπου f16 και f15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ guest,

      Συμβουλή: Αντιβίωση να πάρεις! Αυτή των 500mg να κάνει σίγουρα δουλειά. Και να κόψεις την ενημέρωση από τηλεπωλητές κηραλοιφών & επιστολών Χριστούλη. Και να απεξαρτηθείς από το σύνδρομο του «ειδικού» την ώρα που η πηγή γνώσης σου είναι το καφενείο και οι αθλητικές εφημερίδες.

      Διαγραφή
    2. Με πρόλαβες Pointman.
      Αυτή η ρωσολαγνεία δεν έχει πάτο. Ούτε ο Περισσός δεν θα τα έγραφε αυτά.

      Διαγραφή
    3. τι απο αυτα που εγραψα πιστευετε οτι δεν ειναι αληθες?

      Διαγραφή
    4. Ειναι εγκλημα καθοσιοσεως να λες οτι δεν ειναι καλα τα οπλα των Αμερικανων...η οτι καμμια.φορα βγαζουν σκαρτο προιον..Βγαζουν οι...θεοι τετοιο ?? Ιεροσυλια κανεις...( αυτα απο μια αλλη χωρα...που δεν παραγει τιποτε..αρα και σκαρτα..)

      Διαγραφή
    5. Τουλάχιστον ο γκεστ μπήκε στον κόπο να γράψει και τεκμηρίωσε με τις όποιες απόψεις του. Το θέμα πιστεύω με τα f-35 είναι να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που έχει σχέδιαστει. Να εισχωρήσει δηλαδή στην αντίπαλη αεράμυνα τυφλώνοντας την και να ανοίξει τον δρόμο σε ένα σμήνος μαχητικών 4ης γενιάς που θα αποτελειώσουν τη δουλειά. Το f35 και το s400 έχει φτιαχτεί για να εξουδετερώσει το ένα το άλλο. Μόνο σε πραγματικές συνθήκες θα δούμε ποιο υπερισχύει δηλαδή σε πόλεμο η έστω αν κάποιος αποκτήσει και τα 2 όπως πχ εμείς με τα s300. Μέχρι τότε αρκουμαστε στις θεωρίες.

      Διαγραφή
  6. 1)The Russia-China-Iran-Turkey Alliance will Change the Balance of Power in the World ! (Leaving NATO)

    Bravo Von Muller
    Published on Aug 27, 2016

    The Russian-Chinese-Iran-Turkey Alliance will change the Balance of Power in the World. If Turkey is successful in leaving NATO, many more smaller Countries will try and leave NATO also.

    https://www.youtube.com/watch?v=k0QxYhraJPo

    2)«Ἀνεῤῥίφθω κύβος» ή "Alea iacta est", ("The Die is Cast")

    Η Ισλαμική Τουρκία απεφάσισε οριστικά να αλλάξει συμμαχία και να στραφεί προς στην Ρωσία, επιλέγοντας τους S-400 αντί τα F-35.

    Το γεγονός δεν πρέπει να εκπλήσσει ήταν αναμενόμενο, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος των, οργανομένων από την Δύση, Γκιουλενιστών, πρίν τρία χρόνια. Πολλοί πραξικοπηματίες συνελήφθησαν, βασανίσθηκαν και απεκάλυψαν τα πάντα.

    Οι μεν Τούρκοι Ισλαμιστές, που κυβερνούν, δεν θέλουν να έχουν την τύχη του Μεντερές, του Μόρσι και της Μουσουλμανικής αδελφότητος, διά αυτό τον λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να εμπιστευθούν ποτέ την Δύση.
    Η δε Δύση είναι έξαλλη με τους Ισλαμιστές, διότι με την 'προσέγγιση' της Τουρκίας με την Ρωσία διαλύεται η Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δἐν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν τα πάντα ώστε να τους εξοντώσουν και να βάλλουν τους δικούς τους στην εξουσία τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές και Γκιουλενιστές.

    3)Κατ΄αρχάς, η Ελλάδα φαίνεται να έχει την ευκαιρία, τώρα που η Δύση είναι σε δύσκολη θέση με την Τουρκία, να ζητήσει ή να παρακαλέσει, να της δοθεί αξιοπρεπής δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους μας, όπως F16, φρεγάτες, ανταλλακτικά, μοντέρνα πυρομαχικά. (Όχι απαρχαιωμένα σαράβαλα).

    Συγχρόνως, η νέα κυβέρνηση, πρέπει την χώρα μας να την ανοικοδομήσει. Να βελτιώσει την οικονομία, την εκπαίδευση, τα ήθη, να αλλάξει τους κακούς νόμους, να αυξήσει την στρατιωτική θητεία και βάλλει τέλος στον εποικισμό της χώρας.

    Εάν ο Ερντογάν ανατραπεί από τους φιλοδυτικούς, αυτό μπορεί να γίνει σε ανύποπτο χρόνο, να είμαστε σίγουροι, ότι η νέα Τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει ανταλλάγματα σε βάρος της Ελλάδος, από την Δύση, εν όψη δημιουργίας Κουρδικού κράτους.
    Ο χρόνος λοιπόν που έχουμε διαθέσιμο, ώστε να αναδιοργανώσουμε το σακατεμένο κράτος μας, μπορεί να είναι πολύ λίγος.
    Επομένως η νέα κυβέρνηση πρέπει το γρηγορότερο να διορθώσει ότι μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Γκεστ ...εχει δικιο...Τα Σουχοι ειναι πολυ ασχημο αν πανε ..για μας.Γιατι εκτος των αλλων....εξουδετερωνουν πληρως το μονο πλεονεκτημα μας τωρα..Την αερομαχια απο κοντα και την ικανοτητα των πιλοτων μας σ αυτην...Ειναι απεραντα πιο ευελικτα απ τα δικα μας ακομη και με χειροτερο πιλοτο...εκτος που τα οπλα τους εχουν διπλασιο βεληνεκες και για μακρυα...Δεν ξερουμε βεβαια τι θα γινει...αλλα δεν ειναι καλο καθολου...(εχουν και διπλασια καυσιμα ανευ δεξαμενων κλπ..14 τονους !!! Οσο ενα μιραζ ολοκληρο !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παίδες,έχει μπεί στην εξίσωση ο Ρουσικός παράγων.
    Ο,τι δεν συμμορφώνεται,είτε εκτελείται, είτε αλλαξοπιστεί - στην τουρκιά εννοώ-.
    Αφήστε τα...λογικά την χάσαμε την τουρκία...
    Θα κλαίει με μαύρο δάκρυ ο Μπουχτάρης...
    Μάλλον θα κατέβουν στην τουρκιά τα Su-35 και τα Ka-52 με ρώσους μέσα...μπορεί όμως και όχι...
    Μόνο κάτι γατόνια,βλέπε Αλαφούζοι και σία θα κάνουν χρυσές δουλειές με τον ερδογάνη,στη μαύρη...
    Και καλά θα κάνουνε...
    Ισως θα μπορούσαμε να βομβαρδίσουμε κανά φράγμα,καμμιά γέφυρα ή κανά διϋλιστήριο γιά να εξυπηρετήσουμε και την σχέση μας με το Ισραήλ...
    Ετσι,και γιά το γινάτι μας...
    Αλλά θα καιροφυλαχτεί ο Πούτινας...αν μας αφήσει,μπορεί κάτι να γίνει...
    Δύσκολα...
    "Το χάσαμε το κορμί πατριώτες"...
    Να δούμε τι θα γίνει με το Ιντσιρλίκ και τους Κούρδους...
    Δύσκολα...
    Είναι και το ΝΑΤΟ...
    Ο κος Πάιατ...
    Πολύ σωστά ωστόσο τα περί σχέσεων μας με τους Κούρδους...
    Εξάλλου ο Μουζάλας το'χει...
    Κυκλοφορούσε πρόσφατα στα Τουρκο-συριακά σύνορα της Β.Α.Συρίας γεμάτος αγωνία επιθεωρώντας την κατάσταση ακούω...
    Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό και με την νέα διοίκηση-κυβέρνηση.
    Δύσκολα...
    Η οριοθέτηση ΑΟΖ είναι ένα καλό αρχικό βήμα.Αλλά θέλει προσοχή.
    Οχι βιασύνες,όπως έγινε με τον Σαμαρά...
    Μην ξεχάσουμε και τα 12 μίλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαφωτιστική, όπως παντα η ανάλυση του κ.Καλεντερίδη, αλλά πολύτιμα επίσης συμπληρωμένη με εξαιρετικά σχόλια, αναγνωστών με ειδικές γνώσεις και σωστή κρίση -φαινόμενο όχι σύνηθες και ενθαρρυντικό για το επίπεδο του αναγνωστικού κοινού της ιστοσελίδας. Ο Γκέστ παρουσιάζει ίσως για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τον τρύπιο μύθο του F35, το οποίο θεωρείτΑΙ από τους Αμερικανούς ειδότες ως το τραγικά συμβολικό φιάσκο της αμερικανικής αεροναυπηγικής.
    Και ο Φώτης, με Πάρθιο βέλος εισάγει μια παράμετρο που παραβλέπουν οι πανηγυρίζοντες
    την μετάσταση της Τουρκίας από το στρατόπεδο της Δύσης -που δεν βλέπουν, οι μύωπες, ότι αυτό το στρατόπεδΟ, αφ ενός βαίνει γοργά προς την Δύση του και αφ΄ετέρου θα παραμείνει
    πεισματικά και με κάθε θυσία αγκιστρωμένο στην Τουρκία, σε πείσμα κάθε απείθειας, προδοσίας, προπηλακισμού και εμπτυσμών του Ερντογάν. Προχθές από εμπιστετυκό έγγραφο του ΝΑΤΟ που διέρευσε στον Ολλανδικό και αμερικανικό Τύπο, έγινε γνωστό ότι το Ιντσιρλίκ εξακολουθεί να είναι μια από τις έξη αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη όπου
    στεγάζονται αμερικανικές πυρηνικές βόμβες. Και δεν είναι η βάση του Ιντσιρλίκ το σημαντικότερο κεφάλαιο της Τουρκίας στην Δυτική αξιολόγηση ως αναντικατάστατου συμμάχου, για την διατήρηση του οποίου οι Δυτικοί σύμμαχοί μας θυσιάζουν ολόκληρη την Ελλάδα any time before breakfast, τους Κούρδους, ακόμη και την αμφισβητούμενη παρθενία τους.
    Αλλά, εάν και σε πείσμα κάθε Δυτικής θυσίας και εξευτελισμού, ο Ερντογάν, για λόγους προσωπικής επιβίωσης και οι οπαδοί του, εκ λόγων αντιδυτικού ισλαμικού φανατισμού,
    αποκόψουν τελικά τον δεσμό με την συμμαχία, κανένας φωτεινότερος ορίζοντας δεν διανοίγεται για την επιβίωση του ελληνιασμού. Το αντίθετο!
    Επομένως δεν απομένει ως εθνική επιλογή παρά η οδός της επιστράτευσης τής εθνικής βούλησης, των εθνικών ζωντανών πατριωτικών δυνάμεων, της συνείδησης του κινδύνου οριστικής εθνικής εξαφάνισης και της πατριωτικής συστράτευσης στον αγώνα επιβιώσεως.
    Αλλά το να απευθύνονται αυτές οι εισηγήσεις, εκκλήσεις, ευχές σε κυβερνήσεις του τύπου Κούλι και Τσίπρα αποτελεί τραγική ματαιοπονία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχολογια και διαπιστωσεις Κε Καλεντεριδη για αγορα πανακριβων αεροσκαφων οπλικων συστηματων προς αντιμετωπιση της τουρκικης απειλης που ολους μας βρισκουν συμφωνους.Αυτο που δεν αναφερετε στο αρθρο σας ειναι που θα βρει η χωρα μας τα χρηματα να προμηθευτει ολα αυτα.Εδω δεν εχουμε λεφτα για καυσιμα στα ασθενοφορα του ΕΚΑΒ τα περιπολικα της ΕΛΑΣ μενουν στουσ δρομους απο ελειψη ανταλακτικων και οι κακοποιοι κανουν παρτυ στους δρομους Ο ΥΠΑΜ Καμμενος παρακαλουσε τους εφοπλιστες να προμηθευσουν τις φρεγατες με καυσιμα μεσω δωρεας του ΣΕΕΦ και εσεις καλειται την κυβερνηση και καλα κανετε να αγοραση F-35 ΚΑΙ F-15 την στιγμη που για να πληρωσουμε τις συνταξεις παιρνουμε δανειο απο την Ευρωπη.Πολυ ουτοπικες οι αγορες αυτες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν μου επιτρέπεται τα είπατε όλα κύριε Καλεντερίδη!

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας αλλά και για την συνεχόμενη προσπάθειά σας έτσι ώστε να "ξυπνάμε" όταν δυστυχώς όλοι κοιμόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό φίλε μου είναι ότι άλλοι κοιμούνται τον μακάριο ύπνο του ανεγκέφαλου και ωχαδελφού και άλλοι γιατί στο όνειρο που βλέπουν, ζούν το δικό τους top-gun με ρώσικα συστήματα, που είναι εφάμιλλα με εκείνα τα προερχόμενα από τον Σείριο, τα οποία μπορούν να κατατροπώσουν την τουρκιά.

      Διαγραφή
  12. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι οι κυβερνώντες υπολογίζουν περισσότερο την καρέκλα τους παρά την χώρα !!!!
    Αυτή είναι και η διαφορά του ηγέτη !!!
    Γι αυτό μην κουραζεστε! !!!Απλά παρακαλατε να έλθει γρήγορα !!
    Η Τουρκία έχει επιλογές !!! Εμείς όχι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και επί του θέματος:
    Το'χουμε συνηθίσει πιά: Στρατιωτικοί αναλυτές,τσοντοκάναλα,στρατηγοί ε.α.,στρατηγοί ε.ε.,όλοι ενεργούν ως συνεπέστατοι αντιπρόσωποι της Reython,της Lockheed και της Boieng...
    Χρόνια τώρα...
    Χρησιμοποιούν δε,ως περίπου μπαμπούλα την τουρκιά γιά να προωθούν τα προϊόντα των ως άνω,"καθ'όλα αξιοπρεπέστατων", εταιρειών (εκπροσώπων του γνωστού στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου των ΗΠΑ)στην εγχώρια αγορά,σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταντήσει πιά επικίνδυνα αναξιόπιστοι,όσον αφορά το αν πράγματι η τουρκία αποτελεί πραγματικό κίνδυνο...

    Θεωρώ δε,ότι αυτοί οι ίδιοι είναι ο πραγματικος κίνδυνος γιά την χώρα...

    Eυτυχώς υπάρχουν και κάτι νουνεχείς φωνές, όπως του κου Δρίβα που έχουν βαρεθεί να διατυμπανίζουν την αξία της εγχώριας ανάπτυξης έξυπνων και φθηνών λύσεων,αλλά φωνή βοώντας εν τη ερήμω...

    Εχω σοβαρή αντίρρηση λοιπόν ως προς τα F-16 Viper,τα ΜΗ-60 και κάθε πανάκριβο αμερικανικό υλικό,γιατί απλά αυτά δεν μου προσφέρουν την πολυπόθητη ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ...
    Βέβαια θα μου πείτε: Ρε φίλε είμαστε αποδεδειγμένα τόσο ηλίθιοι ως λαός,τόσο ανίκανοι,που η εξάρτηση από τον αμερικανικό παράγοντα είναι μονόδρομος.
    Ετσι;
    Ε,δεν το δέχομαι...
    Πιστεύω ότι έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή των ρωσικών,Αγγλικών και Γαλλικών κομμάτων...
    Είναι πιά καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της...
    Αντί αυτού προσθέσαμε και ένα ακόμη κόμμα: Το γερμανικό με τις Kraus Mafei,Blohm und Vossk.κ.ο.κ.

    Οσον αφορά το αν στην τρέχουσα φάση η Ελλάδα θα διαλέξει,όπως πάντα, την συμμαχία των νικητών,καλό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα να δούμε πως θα διαμορφωθούν αυτές(εννοώ οι συμμαχίες)...
    Το ατυχές όμως στην ιστορία είναι,ότι όπως και στους δύο προηγούμενους πολέμους η Ελλάς
    σύρθηκε με περίπου την ίδια λογική στην συμμαχία των νικητών,αυτοί οι ίδιοι νικητές της φέρθηκαν,με διάφορα προσχήματα, ως να ήταν περίπου παραπαίδι και την οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή και τον Εμφύλιο πόλεμο,προοθώντας και συντηρώντας την Κεμαλική τουρκιά που είτε είχε ενταχθεί στην συμμαχία των νικητών,είτε παρέμεινε ουδέτερη,σε βάρος της ίδιας της υπόστασής της,"δωρίζοντάς" την και με ένα "Κυπρικό" να έχει να απσχολείται...
    Μα έχουμε μυαλό;
    Ε,είμαστε όντως ΗΛΙΘΙΟΙ...
    Οπως ΗΛΙΘΙΟΙ είναι και όσοι ομογενο-ετερογενείς ζουν στο εξωτερικό και είναι "περήφανοι" που είναι "ελληνες¨...
    Είναι τραγικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριε απ το 1970...εχει εξαπωληθει η μεγαλυτερη στην ιστορια επιθεση προπαγανδας στην.χωρα απ τους Αμερικανους και δυτικους.Μια απολυτη.πλυση εγκεφαλων εως το τελευταιο χωριο.Ειναι πρωτοφανης η εκταση.κι ο χρονος εκθεσης σ αυτην.Απ το μαιευτηριο εως τα γεραματα χτυπησαν στα παντα.Σε σνθρωπους ανετοιμους κιολας.Βλεπουν εργα ..καρτουν..ακουνε Αγγλικα ..διαφημησεις..ειδωλα και προτυπα ..κλπ...Δεν υπαρχει πετρα να γλυτωσε.Τσυτιστηκαν οι παντες με ξενο καινοφανες πλημυρικο κυμμα προπαγανδας απ την ψυχαγωγια...εως απλες καθημερινες πραξεις.Εκσαξωνοποιηθηκαν και τα μηρμηγκια.Καθε μερα..καθε λεπτο..καθε κατουρημα (σορυ)...εως το κουρεμα...βαψιμο..ντυσιμο...κλπ.Απ ενα σημειο σχεδον ταυτιστηκαν τα παντα με τροπο που οτιδηποτε αλλο εγινε αμσρτια...αφυσικο...τρελο.Μεχρι και η ...Ελληνικοτητα μας.Πολλες ακατανοητες ειτωνειες..αντιδρασεις..ενεργειες η τροποι σκεψης που βλεπεις γυρω σου ειναι υποσυνειδητες...αυτοματες...αναιτιες...αλλα φυσικες .Ειναι σχεδον σαν να βριζεις τον θεο αν πεις κατι αλλο απ τα απιστευτα αυτα ειδωλα.Εχει διαβρωθει το παν.Οι Ελληνες σημερα και χθες...ζουν με ενα δανεικο " εγω"...( ολα τα ..εργα τα ακους ..Αγγλικα κι απο κατω σε γραμματα τα ελληνικα.!! Ρωτησε τον Ορακολουμ...γινεται αυτο το πονηρο ξεφτηλισμενο πραγμα στην Ιταλια ??? Να συνηθησει το μυαλο στο ...ξενο ?? Γινεται μωρο να αρχιζει γλωσσα πατριδας ετσι ???).....Οποτε οτι μηχανικη αντιδραση...εχθρικη βλεπεις ...σπο Ελληνες σε Ελληνες...ειναι αυτη η απολυτη πλυση νου ...Οτι φτιαχνουν οι Αμερικσνοι..υλικο ..ειναι ...Θεικο !!! Δεν εχει ταιρι στο συμπαν.Το τρεμουν και οι εξωγηινοι...Οι Σαξωνες ειναι μονο η ...σωστη πλευρα στα παντα και δια παντα...
      Αμην....( θυμιαμα μυριζει) Ηθελα να πω πιο βαρυα πραγματα για την συμπεριφορα των πρωτευοντων οντων και την δυναμη της μιμησης...οταν δεχονται τετοια ...μεταστοιχειωση...που ουτε το Ουρανιο δεν φτανει..οταν σταδιακα εκφυλιζεται σε μολυβδο...Αλλα ειμαστε θυματα μισς ραδιρνεργου μολυνσης νου και ψυχης...και ειναι αδικο να ψεγεις το θυμα αντι του θυτη...Υπηρξα κι εγω θυμα αλλωστε πολυ...οταν πηραν το κεφαλι μου απο μωρο και τοκαναν καζανι..Τωρα δεν μπορουν πια..βρηκα τις ριζες μου...και καταλαβα και τι εκαναν...και ...ποιοι...μεσα εξω...Νιωθω οργη τωρα...και για τον εαυτο μου...κι ολα.Σχεδον τα παντα εδω κι εξω ειναι ψευτικα..υπουλα...τραγικα..Ειναι βεβσιο οτι τωρα εδω εξοργιζω κοσμο....Ειναι η αποδειξη η ατρανταχτη οτι εχω δικιο...Μονο τα ...αυτοματα αντιδρουν ανευ περισυλογης...Οι μηχανες...

      Διαγραφή
    2. "είτε είχε ενταχθεί στην συμμαχία των νικητών" διόρθωση "είτε είχε ενταχθεί στην συμμαχία των ηητημένων"

      Διαγραφή
    3. >>.( ολα τα ..εργα τα ακους ..Αγγλικα κι απο κατω σε γραμματα τα ελληνικα.!! Ρωτησε τον Ορακολουμ...γινεται αυτο το πονηρο ξεφτηλισμενο πραγμα στην Ιταλια ??? Να συνηθησει το μυαλο στο ...ξενο ??<<

      Στην Ιταλία o κανόνας ήταν ανέκαθεν η μεταγλώττιση των πάντων. Μεταγλώττιση υψηλού επιπέδου (από επαγγελματίες ηθοποιούς στην ουσία). Αλλά πάλι, ένας μακαρίτης που θεωρείται ίσως ο καλύτερος που πέρασε ποτέ, έκανε τη φωνή του Ντε Νίρο, του Σταλλόνε και του Χόφμαν. Γίνεται τώρα να ξαναδείς με το ίδιο μάτι την ταινία; Το άλλο κακό, είναι πως αν εξαιρέσουμε τις νεότερες γενιές Ιταλών, οι Ιταλοί δε μπορούσαν να αρθρώσουν ανεκτά αγγλικά. Το χάμπουργκερ, ιταλιστί το λένε "αμπούργκερ". Υπήρχαν λίγοι Ιταλοί "βιρτουόζοι" που μιλούσαν πραγματικά καλά αγγλικά. Τα νέα παιδιά μιλούν πολύ καλύτερα αγγλικά, έως πάρα πολύ καλά, γιατί πλέον με το ίντερνετ, με τη μετανάστευση, με την ξένη βιβλιογραφία στις σπουδές, έχει γίνει εργαλείο.
      Το πρόβλημα δε νομίζω να είναι η τηλεόραση. Το θέμα είναι το σχολείο τι διδάσκει. Διαβάζω Κυπρίους να λένε "το Δεν Ξεχνώ, ξεχάστηκε". Αν στο σχολείο δε διδάσκεται, όπως στην Ελλάδα εξαφανίστηκε η βόρειος ήπειρος, πρόσφατα διάβασα εξαφανίστηκε ο Μακεδονικός αγώνας για να μη θεωρηθεί αλυτρωτισμός κατά των Σκοπιανών, στη Σμύρη συνωστίζονταν χάριν οθωμανολαγνείας, μετά φταίει ο Ντε Νίρο που ακούγεται αγγλικά; Εγώ θυμάμαι ακόμα τα κυπριακά γραμματόσημα μετά την εισβολή, με τη μαυροφορεμένη και το συρματόπλεγμα, άλλο με την Κύπρο ματωμένη, τις τουρκικές αφίσες της εισβολής. Αν αυτά δεν τα κρατάς ζωντανά, θα ξεχάσεις. Και αυτά είναι επιλογή των πολιτικών, που τους ψηφίζει ο κόσμος.

      Διαγραφή
    4. Εφερα ενα παραδειγμα για να δουμε την εκταση , το βαθος, την στρατηγικη , τον σκοπο και την χυδαια δολιοτητα των δημιουργων...κ. Ορακολουμ.Το μιξερ των βρυκολακων.Αντε τωρα ελα πες πως ειναι τρομερο λαθος.. Αν το πεις ...μπορει και να ξαναγινει η....Σταυρωση....Ο ανθρωπος ζει με και δια μεσου μοντελων.σημειων αναφορας στα παντα.Εμεινε εδω κανενα Ελληνικο ??? Ηξεραν οι δαιμονες τι εκαναν ...φυσικα με αυτα ψηφιζεις κιολας...Δες γυρω ποσο πετυχαν..!!! Δες και τα μπαζα. Ειναι η μονη επιτυχια...Μεταλλαξη ανθρωπου με ριζες σε ατομο.που ψαχνει ριζες ...να φαει μονο...

      Διαγραφή
  14. Το ιδανικό σενάρια για την Ελλάδα θα ήταν η Τουρκία να φύγει από το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει αν οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ υποστηρίξουν ένα κουρδικό διάδρομο στη Μεσόγειο.
    1. Αν η Τουρκία μείνει εκτός ΝΑΤΟ τότε δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα θα μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
    2. Με την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα υποστηρίξουν τήν Ελλάδα. Δηλαδή θα υποστηρίξουν την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ και τα 12 μίλια για την Ελλάδα για να μπορεί το ΝΑΤΟ να ελέγχει την έξοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη αγαπητε πιστευεις οτι ο Ερντογαν ειναι αθανατος και δεν θα πεσει ποτε?

      Διαγραφή
    2. Μην περιμένεις βοήθεια από πουθενά. Πάρε παράδειγμα το κράτος τού Ισραήλ, μέχρι και οι δάσκαλοι στα σχολεία με το όπλο παρά πόδας είναι.

      Διαγραφή
    3. Konion: Σωστά μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τήν πατρίδα μας, αλλά εδώ ψηφίσαμε μία κυβέρνηση που έλεγε ότι 'Θα το ρισκάρουμε με τουρκία' και έχουμε ένα κόμμα (5%) που λέει ότι εχθροί μας δέν είναι οι Τουρκικός λαός αλλά η Ελληνες καπιταλίστες ... οπότε Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.

      Διαγραφή
  15. Οι ηλίθιοι "ομογενοετερογενείς" αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα έμειναν οι "έξυπνοι" Έλληνες. Οι ηλίθιοι, όντας ακριβώς ηλίθιοι, δε μπορούσαν να επιζήσουν στο άκρως έξυπνο περιβάλλον της Ελλάδας, γιατί ως γνωστόν, η Φυσική Επιλογή, επιλέγει τους καλύτερα προσαρμοσμένους στο περιβάλλον. Οπότε οι ηλίθιοι, είδαν κι απόειδαν κι είπαν "εδώ με τόσους άλλους έξυπνους, θα πεθάνουμε. Ας πάμε αλλού που το περιβάλλον μπορεί να επιτρέπει και σε ηλίθιους να προκόψουν".

    Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Ο νόμος του καλύτερα προσαρμοσμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο Ορακουλουμ.Και μερικώς εσύ Δημήτριε.
      Ο παππούς μου και όλα τα αδελφια του ήταν μετανάστες.
      Ο παππούς μου λαθραίος από το '29 έως το ΄45.
      Ό,τι λεφτά έβγαλε του τα φάγαν οι γιατροί στην αμέρικα.
      Μήπως μοιάζει η ιστορία του με κανενός άλλου που ξέρετε;
      Ο πατέρας μου και η μάνα μου, μεταπολεμικοί μετανάστες.
      Εγώ γεννήθηκα στο εξωτερικό.
      Μήπως μοιάζει η ιστορία μου με κανενός άλλου που ξέρετε;
      Σε διαβεβαιώ αδερφέ Οράκουλουμ.
      Κανείς δεν τους έδιωξε.
      Ξέρω κι'άλλους αγράμματους,χωρίς παπούτσια που φύγαν και κάναν περιουσίες.
      Οσοι δεν πρόλαβαν να γυρίσουν πίσω,τους τις έφαγαν οι ξένοι.
      Μήπως σου θυμίζει η ιστορία τους την ιστορία κάποιων που ξέρετε;
      Δεν φύγαν γιατί οι άλλοι ήταν πιό ξύπνιοι,όπως υπαινίσσεται ο Οράκουλουμ.
      Φύγαν γιατί έτσι ήταν η μόδα -αυτό που λέει ο Δημήτρης- και -αυτό που δεν λέει κανείς- η μεγάλη αγάπη τους να βγάλουν ΧΡΗΜΑ...
      Και μπορεί να μην φταίνε αυτοί οι πρώτοι αγράμματοι,αλλά τα γραμματισμένα παιδιά τους;
      Δεκάρα δεν δίνουν γιά την πατρίδα...
      Ετσι έμαθαν από τους γονείς τους.Να κυνηγούν το Χρήμα...
      Κοιτάν να δούνε τι θα ξεπουλήσουν εδώ να πάρουν τα λεφτά στην αμέρικα...
      Δεν λέω όλοι βέβαια...
      Αλλά οι περισσότεροι...
      Κανείς δεν θα τολμούσε Δημήτρη να τους κάνει προπαγάνδα αν οι ίδιοι πίστευαν το αντίθετο: Οτι αυτή είναι η ΓΗ τους και δεν δέχονται να γίνουν δούλοι σε ξένες γαίες...
      Θα τους έπνιγαν σα τα γατιά.
      Δεν δεχόντουσαν όμως να είναι δούλοι στην γη τους.
      Ηθελαν να γίνουν δούλοι αλλού.
      Εχετε ακούσει ποτέ άλλοτε κάτι γιά το θέμα αυτό;
      Εχετε ακούσει ποτέ από καμμιά φωνή να ψελλίζει έστω,γιά το πόσο ηλίθιοι και απάτριδες είναι οι ομογενείς πιστεύοντας επιπλέον το αντίθετο;
      Ολοι τους εκθειάζουν.
      Ακόμη και σήμερα.
      Ολοι προωθούν κόσμο στο εξωτερικό.Δημοσιογράφοι επώνυμοι.Γιατοί.Μηχανικοί.
      Βρέθηκε κανείς να τους βουλώσει το στόμα;
      Βρέθηκε κανείς να πει ρεεεε τι λέτε; ρε Αλήτες;;;
      Εχουμε ανάγκη εδώ ρεεε!!!
      Τι;...Μόνο εγώ είμαι ο Μάγκας;...
      Κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ έτσι;...
      Ε,είμαστε ΗΛΙΘΙΟΙ πέραν πάσης ελπίδας...
      Και βέβαια θα φταίω μόνο εγώ που τολμάω και το αναφέρω.
      Ετσι;
      Ο ρατσιστής...
      Αντε πάρτε και κανά Viper εκεί, να δούμε τι θα τα κάνουμε...


      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Μάριε, κατά την ψυχανάλυση, 2 είναι τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου. Της επιβίωσης και της αναπαραγωγής. Όλως τυχαίως, τα ίδια υπάρχουν και στα ζώα και στα πουλιά. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, συμβαίνει και ανάμεσα σε χώρες. Ο νοών νοείτω. Δε μπαίνω σε ατομικές περιπτώσεις.

      Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι οι χώρες των οποίων δε φεύγουν οι κάτοικοί τους, είναι πλούσιες και αξιοκρατικές. Οι ηλίθιοι λοιπόν φύγαν, όπως λες, και μείναν οι έξυπνοι, που πήγαν την Ελλάδα, εκεί που την πήγαν.

      Viper χωρίς χρήμα, σίγουρα δε θα πάρεις. Από την άλλη, αν εσύ δαπανάς 4 δις στην άμυνα και ο Τούρκος δαπανά 19 δις το χρόνο, το να είσαι φτωχός αλλά τίμιος, μάλλον δε θα σώσει.

      H Ελλάδα δεν είναι "γη" κανενός πολίτη. Είναι η γη του μέσου και της μαγκιάς. Τέλος, "Έλληνες", δεν είναι απλά οι κατοικούντες τη γη της Ελλάδας. Έλληνες είναι και αυτοί που φέρουν την πάλαι ποτέ ελληνική παιδεία και μπορούν και συνομιλούν χωρίς συνεχείς προσωπικές επιθέσεις ή ύβρεις, όπως δυστυχώς, συμβαίνει κατά κόρον, στους κατά τα άλλα "βέρους Έλληνες".

      ΄Ισως η Ελλάδα θα έπρεπε να αναρωτηθεί και σαν κράτος και ως άτομα, γιατί δε φεύγουν Γερμανοί να ζήσουν στην Ελλάδα και συμβαίνει το αντίθετο και αν τελικά φταίει κάτι στην Ελλάδα που δεν προσφέρει "χρήμα" (κατά προτίμησην χωρίς μέσον) ή η Γερμανία που το προσφέρει (και ακόμα και χωρίς μέσον). Μετά ίσως και η Ελλάδα να μην είχε 10 εκ. έξυπνους και να είχε 80 όπως η Γερμανία. Είτε αυτό, είτε αλλιώς να αλλάξουμε τη φύση του ανθρώπου.

      Οι Φιλικοί, ήταν δούλοι σε ξένες γαίες. Αλλά ίσως ήταν λιγότερο δούλοι, από τους δούλους των κοτζαμπάσηδων.

      Διαγραφή
    3. Ορακολουμ υπαρχει αντικατασταση του βασικου λογου που συσταθηκε μια πολιτεια.Η διαιωνιση της.στον χρονο..η αυτονομια της...οι.κοινοτητα ομοειδων...κλπ.
      Εγινε για να διαλυθει ??
      Και τωρα εδω λεμε...εφυγα για.να.ζησω..καλυτερα απο πριν.Δηλ. τι ακριβως λεμε ?? Αντικατεστησα τον πηγαιο κυριο λογο με την απολυτη ατομικη..υπαρξη.!! Οχι με την ομαδα που εκανε τις βασικες παραδοχες.Οτι δηλ. συμφωνησαμε αρχικα να ζησουμε...να αγωνιστουμε...να πολεμισουμε...να παραγουμε ...κλπ .......ΕΔΩ ολοι μαζι .....Και ηλθαν οι Σαξωνες...οι Κινεζοι...οπου ας πουμε καθε φορα.ρεει μελι...σε υλικα αγαθα...να αντικαταστησουν τον λογο τον αρχικο....με φαι...κλπ....Αλλα δεχομαι πως αυτο ειναι το ...σωστο ..εστω..(πεταω ασπιδα...φευγω).
      Πες μου Ορακολουμ ....εμεις.εδω οι αλλοι ειμαστε ....μαλακ### ες ??? Αν ισχυει ο αλλος φυσικος (!!!) Λογος.....γιατι καθομαστε εδω σαν ηλιθιοι ?? Προτεινω ..να φυγουμε ολοι αφου ετσι ειναι το ...δεον !!! Δεν.μπορουμε αραγε ?? Μπορουμε ανετα..Ας το ξεκινησουμε τωρα...Εμπρος λοιπον...τι σκαμε για Τουρκους...??? Βγαλτε ταμπελα...πωλειται παμε εξω ολοι...Επιτρεπει το χρημα ολα...Δικαιολογιες εχουμε ιδιες ολοι...η οχι ?? Αυτο ειναι το ...μοντελο πια...εχουμε δικαιωμα η οχι ?? Αν καποιος θελει το σπιτι των γονιων του εδω....ας ελθει. μονος να το ...παρει...Εμεις τσιαο...Αν ομως δεν ειναι ετσι...τοτε...τι μας.επιασαν οι φυγαδες ?? Δωσε εναν ορισμο...

      Διαγραφή
    4. 1/2
      Κύριε Δημήτρη, για να μη διαλυθεί η πολιτεία, θα πρέπει 1) να προσφέρει κοινό όραμα στους πολίτες, 2) να προσφέρει ισονομία. Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά καλύτερα να τα παραλείψω και να τα κάνω πιο λιανά.
      Δεν υπάρχει πιο ατομικιστική και διαιρεμένη κοινωνία από την ελληνική. Η διαφορά είναι πως στο παρελθόν, υπήρχε και μια εθνική ιδέα που λειτουργούσε ως ομπρέλλα ή ένα άλλο σύστημα γενικών αρχών. Αυτό από το 1980 χονδρικά, άρχισε να καταρρέει.
      Αυτό που περιγράφετε εσείς ως κράτος που έχει να αντιμετωπίσει την απειλή των Τούρκων, υπάρχει, αλλά δεν είναι η Ελλάδα. Είναι το Ισραήλ. Το Ισραήλ, αφού συστήθηκε ως κράτος, κάλεσε τους απανταχού Εβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, έχοντας την κοινή θρησκεία ως κοινή ταυτότητα και με την υπόσχεση ότι αυτό θα ήταν το μόνο κριτήριο ένταξης στην πολιτεία. Και έκαναν αρόσιμη ακόμα και την έρημο. Και πολέμησαν μαζί τους Άραβες, αλλά στο τέλος πολεμούσαν για κάτι που όλοι στο τέλος πίστευαν ότι άξιζε για να πολεμήσουν και να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Και στην ελληνική επανάσταση, πολεμούσαν άλλοι για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία, άλλοι πολεμούσαν για να διώξουν τους φόρους των Τούρκων, άλλοι μισθοφόροι, άλλοι από ρομαντισμό (ξένοι). Αλλά όλοι προσέβλεπαν σε μια καλύτερη μέρα για όλους.
      Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτό πια. Πάντα υπήρχε μια επικρατούσα μερίδα που ζούσε σε βάρος μιας άλλης ή τέλος πάντων συγκρουόταν με μιαν άλλη, που μετά ζητούσε εκδίκηση. Πλέον, δεν υπάρχει καν η κοινή ομπρέλλα αξιών. Φοβάμαι πως αν γινόταν σφυγμομέτρηση των σχολιαστών του ιστολογίου ως προς την ηλικία τους, ο μέσος όρος θα ήταν "-ήντα". Γιατί...Γιατί τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν πια στοιχειώδη ορθογραφία.
      Οι Έλληνες που έφυγαν χρόνια πριν, δε θα γυρίσουν Ελλάδα. Όχι απαραίτητα για οικονομικούς λόγους. Θα μπορούσαν να γυρίσουν όλοι οι συνταξιούχοι. Αλλά ούτε αυτό γίνεται. Ξέρετε γιατί; Γιατί άφησαν μια άλλη Ελλάδα, θυμούνται κάποιους άλλους Έλληνες, μεγάλωσαν με άλλη ανατροφή. Και γιατί δε μπορούν πια να ανεχτούν μερικά πράγματα που στην Ελλάδα μοιάζουν φυσιολογικά.

      Για να μη φύγουν οι νέοι Έλληνες τώρα, θα πρέπει η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το εκπαιδευτικό της σύστημα, ώστε να ξαναδώσει μια κοινή εθνική ιδέα, ίσες ευκαιρίες, να δώσει την αίσθηση της δικαιοσύνης και του σεβασμού και να συνδεθεί η παιδεία με την πραγματική οικονομία. Πχ, η Ελλάδα έχει σχολή αεροναυπηγών; Πιθανολογώ πως έχει. Γιατί να μείνει στην Ελλάδα ο απόφοιτος; Να φτιάχνει αεροπλανάκια από χαρτί; Εγώ γνωρίζω Έλληνα σε παραγωγική ακόμα ηλικία που αυτή τη στιγμή δουλεύει στην Κίνα, σε αντικείμενο που στην Ελλάδα θα ήταν άνεργος (ναυπηγός). Να μείνει στην Ελλάδα, να κάνει τι; Να χτυπάει την πόρτα του κάθε βουλευτή για ρουσφέτι, να τον βάλει να φτιάχνει τι; Πλοία από χαρτί;


      Διαγραφή
    5. Σωστά στην Ελλάδα ισχύει απολύτως το Survival of the fittest στην λαμόγια και στο βόλεμα στο δημόσιο-υπαλληλική οι υπόλοιποι ανίκανοι για πουστιές που ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να προκόψουν ρίξανε μαύρη πέτρα και αφήσαν τα λαμόγια να βράζουν στο ζουμί τους για αυτό και τα μαύρα χάλια της Ελλάδας που είναι ο καρπαζοεισπράκτορας τής υφηλίου . .. γιατί ξεμείνατε όλα τα λαμόγια.

      Διαγραφή
  16. 2/2
    H διαφορά επίσης μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, είναι πως ο Ισραηλινός, έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως την κοινωνία που τον αντιμετωπίζει δίκαια, το ίδιο το κράτος, είναι αποφασισμένο να το υπερασπιστεί. Εσείς πιστεύετε, πως άλλη χώρα στη θέση της Ελλάδας, θα ήταν στην κατάσταση της Ελλάδας ως προς την Τουρκία; Σε μένα είναι προφανές πως οι κ.κ. Σημίτης και Κοτζιάς, λένε αυτό που το 99,9% των βουλευτών φοβούνται να πουν. Η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική. Και να γίνει κάτι με την Τουρκία, δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει η Ελλάδα να στείλει μια κάσα όπλα στους Κούρδους. Στο τηλέφωνο με τη Γουάσινγκτον θα πέσουν. Το θέμα λοιπόν είναι: Γιατί εμπαίζεις το λαό. Για το πολιτικό κόστος γίνονται όλα. Ποιος θα πάρει το μουτζούρη. Από το 1974, σοβαρεύτηκε η Ελλάδα σε κάτι; Αν γίνει πόλεμος, θα βρεθούν όντως τα σωστά πυρομαχικά στις σωστές θέσεις; Όταν θα ανοίγουν τα κιβώτια με αρβύλες νο43 για τους επίστρατους, θα βρίσκουν όντως νο43 μέσα;

    Όλη η υπόθεση της αποτροπής, είναι να μην πας σε πόλεμο, γιατί ο άλλος θα φοβηθεί το κόστος. Η Ελλάδα, στέλνει συνέχεια και με τις πράξεις και με τις δηλώσεις της, σημάδια ότι δε θα πολεμήσει (το αντίθετο του Ισραήλ) ή αν θα το κάνει, θα γίνει για την τιμή των όπλων για κάποιες ώρες.
    Φοβάμαι ακριβώς, πως όπως άδικα σκάτε για το σκοπιανό, άδικα σκάτε για τους Τούρκους. Διαβάσατε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού; Παρατηρήσατε κάποιον τομέα που έλειπε; Έλειπε ο συνήθης ύποπτος. Η Ελλάδα και δε θέλει να σοβαρευτεί στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας και δε θέλει να εκβιάσει επιτέλους μέσω ΕΕ για λύση σε διεθνές δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα. Αν η Ελλάδα δε μπορεί να διατηρεί κατ ελάχιστον 1:2 εξοπλιστικές δαπάνες, μέχρι πού θα πάει αυτή η δουλειά;
    Για μένα η κατάσταση πάει προς καζάν-καζάν και γι αυτό έπαψαν να "ξοδεύονται" οι Έλληνες πολιτικοί εδώ και χρόνια. Και όλα αυτά, με τα βιβλία ιστορίας, με τα τουρκικά προγράμματα, με τις περίφημη φιλία και τον ευρωπαικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, με τις αναλύσεις που αποκοίμιζαν χρόνια ότι "η Τουρκία το κάνει αυτό για εσωτερική κατανάλωση", ενώ η Τουρκία εξοπλιζόταν μανιωδώς και στοχευμένα (δεν κάνεις τέτοιο ναυτικό για να κυνηγάς Κούρδους ούτε θες S400 για την κουρδική αεροπορία).
    Αν εξοπλιστικά η Ελλάδα δεν κάνει κάτι, μην ανησυχείτε, την ασπίδα θα την πετάξουν οι πολιτικοί, με ένα τηλεφώνημα (ένας Ισραηλινός θα ζητούσε όπλα. Ο κ. Δένδιας ζήτησε απευθείας τηλεφωνική γραμμή, γιατί η απλή "σημιτική" γραμμή, δε φτάνει). Εσείς τι λέτε να του πουν οι Αμερικανοι σε περίπτωση κρίσης: "Βάρα στο ψαχνό, κ. Δένδια;" Ό,τι είπαν στον Ιωαννίδη το 74 θα πουν. Απλά δείχνει το πώς σκέφτεται η ελληνική πολιτική ηγεσία.
    Θα τελειώσω ως εξής. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της, πως αν είχε μείνει στην Ελλάδα, δε θα είχε γίνει τίποτα. Εγώ θα διορθώσω. Μπορεί να είχε γίνει, αν είχε χτυπήσει την πόρτα σωστού χρώματος στο σωστό χρόνο. Αλλά τελικά, έκανε καλά που δεν έμεινε; Καλά έκανε, κατ εμέ. Γιατί η Ελλάδα, δεν έχει ούτε δημοκρατία, ούτε ισονομία ούτε ισοπολιτεία. Και ναι, θα διαλυθεί ακριβώς γι αυτούς τους λόγους. Γιατί οι μισοί ζουν εις βάρος των άλλων μισών και επιβιώνουν οι καλύτερα προσαρμοσμένοι σε αυτό το περιβάλλον. Δεν είναι κοινότητα ομοειδών. Είναι κοινότητα πολιτικών φατριών. Έχω ακόμα συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα και μαθαίνω. Και βλέπω και συμπεραίνω κι από μόνος μου. Τις πολιτικές επιλογές υποψηφίων και το βαθμό προβολής συγκεκριμένων εξ αυτών, αν προσέξει κανείς, καταλαβαίνει πολλά.
    Σας χαιρετώ, γιατί ανακυκλώνω πια αυτά που έχω ήδη πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λες παραλογα τιποτε..
      Καπου λες σαν δικαιολογια για τα δυο βασικα ενστικτα του ανθρωπου .Επιβιωση..και αναπσραγωγη..Λογοι αρκετοι για μια φυγη.Δυο νομοτελειες.Ομως δεν αρκουν.Γιατι ?? Διοτι ισχυαν στις σπηλιες.Πριν..
      Οι πολιτειες γιαυτο εγιναν.Για να βαλουν ταξη σ αυτα ...να μην ειναι ανεξελεγκτα πια.Αλλιως δεν ειχε νοημα να γινουν..Μεναμε μ αυτα οπως ειμασταν.Οταν καναμε την αρχικη συμβαση της πολιτειας αυτο λαβαμε υπ οψιν ..Πως τωρα αυτα ξαναγυρισαν σαν λογοι αρκετοι.για ολα ?? Δεν στεκει...
      Αυτα....

      Διαγραφή
    2. Τα πουλια και τα ζωα τα κρατησαν αυτα τα δυο τα βασικα.Κι εμεις.Ομως πολιτειες δεν εφτιαξαν.....Ουτε κι εμεις θα φτιαξουμε αν τα μιμηθουμε παλι.Επικρατει η ...απιστευτη αποψη σημερα...στο νου...στην ταση...να ξαναγινουμε ...(κρατιεσαι ??).....Νομαδες !!!!!!!!!!!! Οπου εχει χορτο να παει το ποιμνιο !!!!!! Ελευθερα !!! Αερατα .....!!! Σημερα εχει εκει !!! Αυριο αλλου !!! Κλπ...κλπ....Τσαντιρι ναχουμε .!! Αυτο συνεβει πριν ...την Γεωργια..στην εποχη του λιθου....Και τωρα ...ξανα !!! Και βαφτιστηκε προοδος..!!! Νομαδες ναι ...!!! Εχουμε ...εμπνευση εεε ?? Περιφερομενοι μεταναστες.....γυρω γυρω ολοι...Λογικα παντα καπου θαχει πιο πολυ χορτο...αφου βρεχει ακανονιστα...Πχ. Σημερα εισαι Ιταλια....το παιδι σου θαναι Κινα στο μελλον...κλπ..Μια χαρα...νομαδες...

      Διαγραφή
  17. Εξαιρετικό άρθρο, απλό και κατανοητό. Καλά θα ήταν να είχαμε και κάποιον να τα ακούσει όλα αυτα εκεί στα υψηλά κλιμάκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.