11/5/09

Kατάθεση προσφυγής στο ΔΠΔ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στην Αλβανία

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2009, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:15 μ.μ., κατετέθη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court, ICC) του Ο.Η.Ε., με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, προσφυγή κατά του Αλβανικού κράτους και των Αλβανικών Αρχών, για την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που ζει στην Αλβανία.
Στην προσφυγή, αφού πρώτα γίνεται μνεία στην ιστορία, την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της περιοχής της Βορείου Ηπείρου και τους αγώνες για την αυτονομία της, τονίζονται οι παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο αναφορά: την αποφυγή της επίσημης καταμέτρησης του ελληνικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στη χώρα, τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων, την υφαρπαγή περιουσιών τόσο των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών όσο και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τα πολιτικά δικαιώματα και την εκπροσώπηση των Ελλήνων μειονοτικών στις δημόσιες υπηρεσίες, το αίσθημα ασφάλειας, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης του κράτους όπου προβλέπεται, την κατανομή της οικονομικής βοήθειας από το Αλβανικό κράτος και την εκπροσώπηση των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω προσκομίστηκε ένα πλήθος αποδεικτικών στοιχείων (δημόσια έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, έντυπα, βιβλία, κλπ.) καθώς και ένας κατάλογος υπογραφών από χίλιους περίπου Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι, τόσο ο κατάλογος με τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και ο κατάλογος των υπογραφών, παραμένουν ανοιχτοί για περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία και υπογραφές από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Επιτέλους, ύστερα από επίπονη προετοιμασία δυο περίπου ετών και παρά την σωρεία εμποδίων και δυσκολιών, εισήλθαμε στο σωστό δρόμο, ο οποίος ευελπιστούμε να οδηγήσει στη δικαίωση ενός ιδιαίτερου κομματιού του Ελληνισμού που έχει υποφέρει αλλά και συνεχίζει να υποφέρει εδώ και εκατό χρόνια περίπου.
Για την επιτυχία του ιερού αυτού σκοπού, απαιτείται η συστράτευση των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στον κοινό αγώνα για τη δικαίωσή τους και η δυναμική τους παρουσία και αρωγή τους τόσο στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων όσο και στη συλλογή όσο δυνατόν περισσότερων υπογραφών.
Από τώρα και στο εξής, θα σας ενημερώνουμε για τη συνέχεια της πορείας της υπόθεσής μας αυτής, που όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα έχει δίκαια κατάληξη.
“ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ”

5 σχόλια:

 1. Μην τους ξεχνάμε αυτούς τους όμορφους ανθρώπους...Ελπίζω σε περισσότερη κάλυψη των θεμάτων τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν τους ξεχνάμε καθόλου.
  Όποτε μας στέλνουν κάποιο θέμα ή είδηση, το δημοσιεύουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι αχαρακτήριστη η πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, η οποία συναίνεσε στην ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, χωρίς καμμία απολύτως επιφύλαξη για την Β. Ήπειρο, η οποία τελεί ακόμη υπό κατοχή, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που καταπατούνται βάναυσα και βέβαια τις επεκτατικές βλέψεις που έχουν οι Αλβανοί εις βάρος της χώρας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει με όλες της τις δυνάμεις την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, και την επανα-Χριστιανοποίηση των Αλβανών, καθώς και την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία και την πολύπλευρη ενίσχυση των Ελλήνων Αλβανών.

  Οι Αλβανοί ήταν Ορθόδοξος λαός που εξισλαμίστικε βίαια από την Ωθομανική Αυτοκρατορία. Ήδη οι Αλβανοί σε μεγαλο βαθμό βαφτίζονται ξανά Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και οι Ορθόδοξοι Αλβανοί απότελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η Αλβανική κουλτούρα και ο Αλβανικός πολιτισμός δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ.

  Μία Ορθόδοξη Αλβανία σημαίνει αλλαγή συσχετισμών στα Βαλκάνια, και ευρύτερα. Σημαίνει ενίσχυση της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, σημαίνει ειρήνη, αδελφοσύνη των λαών, και ενίσχυση της Βαλκανικής ιδεάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ορθότατη και σοφώτατη η παρατήρηση του East. Τελικά υπάρχουν στην Ελλάδα και εχέφρονες άνθρωποι, που μπορούν να σκεφθούν λογικά. Πράγματι, η επιστροφή των Αλβανών στις Χριστιανικές και δη στις Ορθόδοξες ρίζες τους θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνον για τους ίδιους, αλλά και για όλη την περιοχή. Ο μέγας αυτός Αρχιεπίσκοπος, ο Τιράννων Αναστάσιος, επιτελεί μέγα εκπολιτισμικό έργο με την αγάπη και την θυσιαστική προσφορά που επιδεικνύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.