25/5/12

ΟΟΣΑ: ΟΙ Ελληνες δουλεύουν 40% περισσότερο από τους Γερμανούς

Μια ακόμη έρευνα για τα εργασιακά έρχεται να αποδείξει την αστοχία του Μνημονίου και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας. Στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία χρησιμοποίησε το BBC δείχνουν ότι οι Ελληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, τρίτοι στον κόσμο σε επίπεδο εργατοωρών. Αντιθέτως, Γερμανοί και Ολλανδοί, που και οι δυο τους μας «κουνάνε το δάχτυλο» επιτιμητικά κάθε τρεις και λίγο, είναι προτελευταίοι και τελευταίοι στον κόσμο αντίστοιχα, από τα μέλη του ΟΟΣΑ!


Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, ενώ ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες το χρόνο. Δηλαδή, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο (ή 600 ώρες για την ακρίβεια ) μέσα σε ένα χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο!

Κατά τον Πασκάλ Μαριάννα του ΟΟΣΑ η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης στη Γερμανία, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χώρα.

Πηγή

10 σχόλια:

  1. Δε θέλω να είμαι κακόπιστος αλλά στην έρευνα περιλαμβάνονται και οι υπερωρίες του δημοσίου;
    Για τον ιδιωτικό τομέα πάντως δεν αμφιβάλω καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα δεν είναι ΑΝ δουλεύουν περισσότερο οι Έλληνες, αλλά ΠΩΣ δουλεύουν. Δηλαδή, πόσο έργο παράγει ο Γερμανός και πόσο ο Έλληνας εργαζόμενος.

    Όσον αφορά στην άποψη του Πασκάλ Μαριάνα, νομίζω ότι είναι μόνον εν μέρει σωστή. Ο λόγος που οι Έλληνες εργάζονται (εργάζονταν, μάλλον, τότε που έβρισκαν δουλειά) περισσότερο, κατά την γνώμη μου, είναι ότι η εργασία στην Ελλάδα, πάντα σε σύγκριση με την Γερμανία, αμείβεται πολύ κακά, πράγμα που αναγκάζει τον Έλληνα να κάνει περισσότερες από μία εργασίες για να τα βγάλει πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο απλά καταρίπτει το βορειοευρωπαϊκό στερεότυπο: "τεμπέληδες Έλληνες". Το ότι η αυξημένη εργασία δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη παραγωγικότητα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα ηγεσίας (πολιτικής, οικονομικής, εργασιακής κλπ) και τής συνεπαγόμενης ανοργανωσιάς και προχειράτζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

    >Το άρθρο απλά καταρίπτει το βορειοευρωπαϊκό στερεότυπο<

    Τίποτε δεν καταρρίπτει. Εάν πάω 10 ώρες σε ένα γραφείο και απ' αυτές τις μισές είμαι έξω για τσιγάρο και πιπί μου (συνήθως τους Έλληνες τους πιάνει συχνουρία στην δουλειά(*)), ή μιλάω με τον κολλητό μου στο τηλέφωνο, θα πει ότι είμαι εργατικότερος, απ' αυτόν που πάει πέντε ώρες μόνο, αλλά βάζει το κεφάλι κάτω και δεν το σηκώνει μέχρι το τέλος; Πόσο ευσυνείδητα, συστηματικά και σοβαρά δουλεύουμε στην Ελλάδα (δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά υπάρχει η διαφορά) και πόσο στην Γερμανία;

    (*) Όταν πρωτοπήγαν οι Έλληνες εργάτες στην Γερμανία την δεκαετία του '50, παρατηρήθηκε σε ένα εργοστάσιο ότι πηγαίνουν υπερβολικά συχνά στην τουαλέτα. Εννοείται ότι πήγαιναν για τσιγάρο και λούφα. Όμως, οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν το καταλάβαιναν, μετρούσαν τις φορές και ... τους έστειλαν στον ουρολόγο για εξετάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nativist, το στερεότυπο είναι συγκεκριμένο και οπτικοποιημένο, δηλαδή καφετέρια, φραπεδιά, καμάκι, μάσες, φούμες κλπ. Αλλά αυτό δεν περιγράφει αναγκαστικά τον μέσο εργαζόμενο καθ' ολοκληρία. Πέρα από το παράδειγμα με τον ουρολόγο (που σαφώς ισχύει), ο βορειοευρωπαίος δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο Έλληνας, ακόμα και μετά από 12 ώρες σκληρής δουλειάς, θα πιεί κι ένα καφέ με τους φίλους του πριν πάει σπίτι ψώφιος (ή, εξίσου πιθανό, να πάει πρώτα σπίτι να κάνει κανά ντουσάκι, να φάει και να βγει μετά). Είναι η αποφόρτιση και ψυχοθεραπεία του, που αν ζούσε στη βόρεια Ευρώπη θα έπρεπε να πάει να τα σκάσει στον ψυχαναλυτή για να έχει το ίδιο (;) αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ένας σκάβει 10 ώρες με φτυάρι και ο άλλος 5 ώρες με εκσκαφέα.

    Καλό είναι να δούμε,πόσα απο τα χρήματα που δανειζόταν ο Έλληνας,επενδύονταν στη δουλειά του,και πόσα σε σπίτια,αυτοκίνητα,εξοχικά,κλπ κλπ.

    Έτυχε να γνωρίσω έναν Ολλανδό,ο οποίος είχε μια μεγάλη φάρμα,μια πολύ καλή επιχείρηση,αλλά έμενε στο νοίκι.Μου είπε και άλλα πολλά που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι δεν καταλαβαινόμαστε.

    Πιγκουίνε,

    "12 ώρες σκληρής δουλειάς". Πόσο σκληρής; Αυτό είναι το ερώτημα και διάβασε ξανά το σχόλιό μου.

    Χρήστο,

    Είσαι μάλλον εκτός θέματος. Ανοίγεις άλλη συζήτηση. Φυσικά, αυτά που γράφεις είναι σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nativist, στο σχόλιό μου είπα ότι κι αυτός που δουλεύει σκληρά 12 ώρες νοιώθει την ανάγκη να βρεθεί να τα πει με τούς φίλους του και να ξεδώσει. Για τους βορειοευρωπαίους όμως το έξω μετά τις 8 το βράδυ (καθημερινές) δεν παίζει. Έχω προσωπική επαγγελματική εμπειρία με τούς Γερμανούς και τον τρόπο που δουλεύουν, αλλά και που ζουν. Είναι άλλος τρόπος ζωής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς γίνεται και πάνω στη δουλειά να τούς βγαίνουμε μπροστά και το βράδυ να τα πίνουμε έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βεβαίως δεν μας αξίζει ο χαρακτηρισμός του τεμπέλη. Ομως, ακόμα και αν δουλεύουμε περισσότερες ώρες, το αποτέλεσμα μετράει και δείχνει δυστυχώς "μη παραγωγικό". Διότι εμάς μας φορτώνουν με πολλές υποχρεώσεις λόγω γραφειοκρατίας, απηρχαιωμένων δομών της Οικονομίας, πολυνομίας κλπ, και τρέχουμε συνεχώς, χάνοντας χρόνο και δημιουργικές ευκαιρίες. Το δημόσιο μας τρώει το μεγαλύτερο μέρος των εφεδρειών μας.
    Διό και η σύγκριση μας βγάζει μείον.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σημασία δεν έχει πόσες ώρες δουλεύεις, αλλά το ΤΙ κάνεις και ΠΩΣ το κάνεις.

    1. Τι

    Δηλαδή, αν σχεδιάζω το επόμενο μοντέλο της Airbus που θα αγοραστεί από όλες τις αεροπορικές όλου του κόσμου, άλλη προστιθέμενη εργασία έχει η εργασία μου και άλλη αν φτιάχνω φρέντο σε μια καφετέρια.

    2. Πως

    Το πως δουλεύω αφορά την μεθοδικότητα, την οργάνωση. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η νοοτροπία. Π.χ. στην Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήταν πολύ συχνή η νοοτροπία της "αρπαχτής" χωρίς μέλλον. Αν κοιτάς μακροπρόθεσμα και όχι αρπαχτές στο τέλος προχωράς πολύ περισσότερο.


    Τέλος για το δημόσιο, στην Γερμανία δεν δουλεύουν λιγότεροι άνθρωποι στο δημόσιο αναλογικά από ότι στην Ελλάδα.

    Η διαφορά έγκειται πάλι στην οργάνωση στην χρήση πληροφορικής κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.