30/1/13

Η Τουρκική Βουλή εξετάζει αίτημα για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
Έκπληξη αποτέλεσε η είδηση πως η τουρκική βουλή (η μεγάλη εθνοσυνέλευση), έκανε δεκτή την υποβολή αιτήματος και το μελετά, να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το αίτημα προς την Βουλή της Άγκυρας κατέθεσε ένας Τούρκος πολίτης, ονόματι Ταλιπ Μποζκούρτ, από την πόλη Καχραμανμάρας της Ανατολίας, και ζητά να λειτουργήσει και πάλι η Αγία Σοφία ως χώρος προσευχής. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε Τζαμί αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Υπενθυμίζεται ότι από 1935 ο Ναός-σύμβολο της Χριστιανοσύνης λειτουργεί ως μουσείο. 
Η επιτροπή της Βουλής που έκανε δεκτή την υποβολή του αιτήματος θα λάβει υπόψη της τη γνώμη διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν επαναλειτούργησε ως Τζαμί ο Ναός της Αγίας Σοφίας Νικαίας (Δείτε εδώ ), που λειτουργούσε ως μουσείο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε κινηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επαναλειτουργίας ως Ισλαμικού Τεμένους της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (Δείτε εδώ).
Μόλις πριν λίγες ημέρες το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναλειτουργία ως Τεμένους του ιστορικού Ναού της Μονής Στουδίου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ )
Πηγή: Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.