30/1/13

Μια χρήσιμη υπόμνηση από τον "Σουλειμάν"


της Ελίνας Γαληνού                             
Οπως έχει καταγραφεί ιστορικά, πολλοί Ελληνες υπηρέτησαν σε θέσεις σημαντικές, κατά την οθωμανική κυριαρχία. Και είναι γεγονός ότι η παρουσία τους όσον αφορά την διατήρηση και ανάπτυξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε σημαντική.
Οι Ελληνες κατείχαν θέσεις διοίκησης, ενώ αρκετοί αρχηγοί του στρατού και του ναυτικού, διοικητές περιοχών, υπουργοί, πρεσβευτές και διερμηνείς, ήταν δικοί μας. Και να μην λησμονούμε ότι πολλοί από τους εξισλαμισθέντες, μας βοηθούσαν μυστικά, αλλά και η ιστορία κάποιων δίπλα στους μεγάλους Βεζύρηδες ή Σουλτάνους, έχει πολλά χρήσιμα να μας διδάξει...
Μια περίπτωση απ΄αυτές, είναι εκείνη του Ιμπραήμ Πασά, του επονομαζόμενου Πάργαλη, του Ελληνα που βρέθηκε δίπλα στον Σουλεημάν τον Μεγαλοπρεπή για πολλά χρόνια, και που γνώρισε δόξες και τιμές, αλλά ...και το πραγματικό πρόσωπο των Τούρκων. Ο Ιμπραήμ γεννήθηκε στην Πάργα από γονείς Ελληνες και χριστιανούς. Σε παιδική ηλικία, πιάστηκε από κουρσάρους και πουλήθηκε σαν δούλος σε μια τούρκισσα χήρα στη Μαγνησία. Εκείνη τον αγάπησε και τον μεγάλωσε σαν μάνα του, φροντίζοντας μάλιστα να τον μορφώσει γιατί πίστευε στην εξυπνάδα του. Του έμαθε μάλιστα και ένα μουσικό όργανο, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην γνωριμία του με τον Σουλεημάν, που ζούσε τότε στην περιοχή.
Ο Σουλεημάν, όταν συνάντησε τον νέο, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον τρόπο που έπαιζε ο Πάργαλης το μουσικό όργανο, ώστε θέλησε να τον πάρει μαζί του στο σαράι. Τον αγάπησε σαν αδελφό, θαύμασε την παρουσία του και τον έκανε αργότερα, έναν από τους πιό προσωπικούς του ευνοούμενους. Οταν ήρθε η ώρα να ανέβει στον θρόνο, του ανέθεσε αξιώματα. Ο Ιμπραήμ ή Πάργαλης, κοιμόταν στον ιδιαίτερο διαμέρισμα του Σουλτάνου, έτρωγαν στο ίδιο τραπέζι και διασκέδαζαν μαζί. Ο γάμος του με μια από τις αδελφές του Σουλεημάν, υπήρξε μεγαλοπρεπής και όπως έλεγε ο ίδιος, θεωρούσε ότι ήταν η λαμπρότερη γιορτή της ζωής του, αφού σ΄αυτήν του έκανε την τιμή να παραστεί ο ίδιος ο Πατισάχ! Η συγγένεια αυτή, του έδωσε μεγάλη δύναμη και ανέβηκε πολύ ψηλά. Ομως, η άνοδός του αυτή, κάποια στιγμή άρχισε να τον τρομάζει...
Ο Ιμπραήμ, καθώς ήταν πολύ έξυπνος, δεν άργησε να καταλάβει πόσο γρήγορα αλλάζει στην Οθωμανική αυλή, η εμπιστοσύνη και η διάθεση εκείνων που σε περιστοιχίζουν...Αρχισε λοιπόν να φοβάται ότι η μεγάλη άνοδός του, θα φέρει σύντομα και την μεγάλη του πτώση και κάποτε, εξομολογήθηκε αυτούς τους φόβους του στον ίδιο τον Σουλτάνο. Ο Σουλεημάν, ακούγοντάς το, εκτίμησε την ταπεινοφροσύνη του καρδιακού του φίλου και του ορκίστηκε πως δεν θα έδινε ποτέ σημασία σε οποιαδήποτε κατηγορία κι΄αν λεγόταν εναντίον του. Του υποσχέθηκε ακόμα, ότι όσο ζούσε αυτός, δεν θα υπήρχε περίπτωση να θανατωθεί ο Ιμπραήμ..
Η μεγάλη προστασία της οποίας ετύγχανε ο Ιμπραήμ από τον Σουλεημάν, του έδωσε φτερά και έγινε σπουδαίος. Ανέλαβε να διαπραγματεύεται με τους ξένους ηγεμόνες εκμεταλλευόμενος κάπου και την ελληνοχριστιανική του καταγωγή, συναντούσε πρώτος τους πρεσβευτές όταν έφταναν στην Πόλη και γενικά, ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση, καθώς ήταν γνώστης των πραγμάτων της Ευρώπης. Ομως, κάποια επιτυχής εκστρατεία του, σήμανε και το τέλος του, καθώς η επιτυχία του προκάλεσε ασυγκράτητο φθόνο πυροδοτώντας φοβερές ίντριγκες μέσα στην αυλή... Ηταν η εκστρατεία στην Περσία, όπου έχοντας κατακτήσει συνοριακά περσικά οχυρά, κυρίευσε μετά μαζί με τον Σουλεημάν τη Βαγδάτη. Τότε ήταν που του έδωσαν τον τίτλο του Σουλτάνου, πράγμα που συνηθιζόταν σ΄εκείνα τα μέρη, ακόμα και για Κούρδους οπλαρχηγούς. Αυτό το στοιχείο, χρησιμοποίησε και κάποιος από το περιβάλλον του για να γράψει στον Σουλεημάν ένα πολύ ανησυχητικό γράμμα, υποστηρίζοντας ότι ο Ιμπραήμ σχεδιάζει να του πάρει τον θρόνο!
Ο Σουλεημάν το πίστεψε και ένιωσε προδομένος, οπότε και πήρε την απόφαση να εξοντώσει τον Ιμπραήμ. Τον κάλεσε σε γεύμα, έφαγαν, ήπιαν, τραγούδισαν και έπεσαν για ύπνο, αλλά το πρωί, τον βρήκαν στραγγαλισμένο...Αν και ο ίδιος ουδέποτε σκέφτηκε να καταχραστεί τη φιλία του Σουλεημάν για να του πάρει το θρόνο, ο ίδιος ο Σουλεημάν, δεν εκτίμησε τελικά την αγάπη και αφοσίωση του παιδικού του φίλου... Τελικά, φαίνεται απίθανο να γίνει ο Τούρκος πραγματικός φίλος για μια ζωή. Η περίπτωση του Σουλεημάν του πολυσυζητημένου λόγω σήριαλ, μας θυμίζει και κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε από το πάθημα του Ελληνα Πάργαλη...

1 σχόλιο:

  1. Η βαρβαροτητα του Ισλαμοφασιστα Τουρκου θα εχει απεναντι της παντα την Ανθρωποτητα, και αιωνια εχθρα, εως την απολυτη εξαφανιση της.

    - Ianus, The more Turkey changes the more it remains the same thing
    Reader comment on item: Turkey, Closest to Leading the Middle East
    http://www.danielpipes.org/comments/202800

    - dhimmi no more, The Turks and their bloody history
    http://www.danielpipes.org/comments/202887

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.