30/1/13

Αντώνης Σαμαράς: Νέο ξεκίνημα στις επιχειρηματικές σχέσεις με το Κατάρ

Μίλησε στην 1η συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου των δύο χωρών
Σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ.
«Είναι σημαντική ημέρα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε κάτι νέο, με ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μπορούμε να δώσουμε μία νέα δυναμική στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι. Οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά πεδία για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τους. Και οι δύο αγαπούν τη ζωή, το εμπόριο και τη θάλασσα».
Σημειώσε, ακόμα, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.
Με τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τον ομόλογό του τού Κατάρ και την ανώτατη ηγεσία του Εμιράτου, επισημοποιήθηκε η νέα σχέση των δύο χωρών. Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν.
«Τώρα προχωράμε, αλλά θα γίνουν σταθερά βήματα, θα πάμε σχέδιο με σχέδιο» πρόσθετε.
Η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, κατανοεί, όμως, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το Εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και τις 48 μαρίνες που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ, ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.
Η νέα σχέση των δύο χωρών δημιουργεί περιθώριο για την ανάπτυξη των απευθείας σχέσεων των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους».
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην ηγεσία του Κατάρ φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια, που έχουν αναπτύξει Έλληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του Εμιράτου. Είναι τομείς, όπως το φάρμακο, η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).
Τέλος υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από την πλευρά του Εμιράτου για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι, όμως, στον Αστακό- στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του Εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελθείσα οικονομική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Κατάρ, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός, απέτυχε επί της ουσίας όπως και οι προκάτοχοί του ως προς την πραγματοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων, τα οποία είχαν εξαγγελθεί.
Σε σχετική δήλωσή του ο αρμόδιος του τομέα Ανάπτυξης, κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε: 
«Ο κ. Σαμαράς είναι ο τέταρτος κατά σειρά έλληνας πρωθυπουργός που στήριξε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια από το Κατάρ. Όπως και οι προκάτοχοι του, στο πεδίο αυτό απέτυχε. 
Η συμφωνία που εξαγγέλλεται σήμερα, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης συμφωνίας με την ιταλική κυβέρνηση του προηγούμενου Νοεμβρίου, παραδόξως αφορά το πιο δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, αυτό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Δυστυχώς το περιορισμένο μέγεθος της παρέμβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισ., και η  πλήρης απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών δεν δικαιολογεί το επικοινωνιακό "πυροτέχνημα" της κυβέρνησης γύρω από το όλο εγχείρημα».

ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. "Όσο σκιζόμαστε να φέρουμε 5 μεγα-επενδύσεις με ξεβράκωμα κ βαράμε τους μικρομεσαίους σαν χταπόδια, η ανεργία θα χτυπάει νέα ρεκόρ! Σουρεάλ."
    (Agis Veroutis ‏@Agissilaos, 10.2.13 tweet)


    - K. Στουπας, Γιατί μερικές χώρες είναι φτωχές και άλλες πλούσιες
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1718812

    - Γ. Καισαριος, Τα χειρότερα δεν πέρασαν για την Ελλάδα
    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1719045

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.