28/1/13

Λιβύη, η μεγαλύτερη λεηλασία όπλων από άγνωστα χέρια, στην ιστορία των σύγχρονων συγκρούσεων

Jean-Patrick Grumberg για τη Dreuz (Ισραήλ) (μτφ. Κριστιάν)
Ο Peter Bouckaert είναι Διευθυντής του τμήματος έκτακτων περιστατικών της ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW). Δίνει λεπτομέρειες στον ιστοτόπο  TSA της Αλγερίας για τη μεγαλύτερη διαρροή όπλων του σύγχρονου πολέμου:

«Οι μεγάλες ποσότητες όπλων που λεηλατήθηκαν στη Λιβύη θα είναι σίγουρα μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της αποσταθεροποίησης στην περιοχή για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Ο Καντάφι ήταν ένας έμμονος συλλέκτης όπλων και τα αποθέματα όπλων στη χώρα είναι τεράστια.

60-70 αποθήκες γεμάτες με όπλα μέχρι την οροφή

Σε ολόκληρη τη χώρα, βρήκαμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων με τη μορφή 60-70 αποθήκες-φρούρια γεμάτες μέχρι την οροφή.

Μιλώ για ένα μεγάλο αριθμό από πολυβόλα, αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα, νάρκες, χειροβομβίδες που μετακινούνται με πυραύλους, πυροβολικό, όλμους, βλήματα, βλήματα Grad, καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα, άρματα μάχης, βόμβες διασποράς, βόμβες, χειροβομβίδες, πλαστικά εκρηκτικά και μάλιστα περί των 20.000 πυραύλων αέρος-εδάφους MANPADS που μπορούν να καταρρίψουν πολιτικά αεροσκάφη. Η ποσότητα των όπλων είναι τελείως εκπληκτική και αποτελεί έναν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας και τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλές γειτονικές χώρες της Λιβύης, η διεθνή κοινότητα και το Λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο παρέλειψαν να λάβουν αποφασιστική δράση για να αποτραπεί η λεηλασία αυτών των αποθεμάτων όπλων. Σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις έμειναν χωρίς επιτήρηση.

Μετά την πτώση της Τρίπολης, παρατήρησα μια εγκατάσταση στην περιοχή Salahadin και είδα πως οι αποθήκες όπλων της 32ης Ταξιαρχίας Khamis, της δύναμης ελίτ στη Λιβύη λεηλατήθηκε με 18 φορτηγά. Κατά ολόκληρη μέρα, χωρίς κανείς να σταματήσει τα φορτηγά, οι λαθρέμποροι φόρτωσαν τα φορτηγά με πυρομαχικά και εξαφανίστηκαν χωρίς να τους έχει ξαναδεί κανείς.

Δύο ημέρες μετά το θάνατο του Καντάφι, βρήκα μια μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στην Σύρτη, όπου αντιαεροπορικά βλήματα MANPADS ήταν ακόμη διαθέσιμα για λεηλασία, και έφυγα στη συνέχεια προς νότια σε 300 χιλιόμετρα στην έρημο για να βρω ένα καταφύγιο όπλων τελείως αφύλακτο, με όσα αυτά μπορούν να προσφέρουν σε όπλα για λεηλασία.

Λεηλασίες δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν στο Ιράκ
Αυτή είναι ίσως o μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός όπλων σε άγνωστα χέρια που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία των σύγχρονων συγκρούσεων σε μια κλίμακα δέκα φορές μεγαλύτερη από ό, τι είδαμε στο Ιράκ, για παράδειγμα.

Τα όπλα που έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλες ποσότητες ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται στις περισσότερες γειτονικές χώρες με πολύ αποσταθεροποιητική συνέπεια. Φοβάμαι ότι η επίδραση αυτών των όπλων θα είναι αισθητή για πολλά χρόνια, και ότι θα ξαναμιλήσουμε για αυτό το θέμα συνέχεια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μεγάλες ποσότητες όπλων έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Σινά

Μεγάλες ποσότητες όπλων από τη Λιβύη εμφανίστηκαν στην περιοχή του Σινά, γεγονός που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Στη Γάζα, όπλα πολύ χαρακτηριστικά της Λιβύης

Σε πρόσφατη συγκέντρωση της Χαμάς στη Γάζα, οι ακτιβιστές διαδήλωσαν με όπλα που είναι πολύ χαρακτηριστικά της Λιβύης, δηλαδή το AK-103/2 και το Βελγικό τουφέκι FN -2000, που μπορούν να βρεθούν μόνο στη Λιβύη πριν από τη σύγκρουση του 2011. Μερικά από αυτά τα AK-103/2s ήταν μέρος φορτίου όπλων που κατασχέθηκε από τις νιγηριανές αρχές καθ 'οδόν προς το Μάλι.

Έμπειροι Τουαρέγκ μαχητές που εγκατέλειψαν τη Λιβύη για το Μάλι με μια μεγάλη ποσότητα όπλων

Η ροή των όπλων στο βόρειο Μάλι υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, επειδή οι ​​περισσότεροι από τους ιδρυτές του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Azawad (MNLA) είναι εξόριστοι Τουαρέγκ στη Λιβύη, όπως ο εκλιπών Ibrahim Ag Bahanga, ή η υψηλή διοίκηση Τουαρέγκ του Καντάφι, όπως ο συνταγματάρχης Mohamed Ag Najem, μεταξύ άλλων. 
Η κατάσταση των Τουαρέγκ στη Λιβύη έχει γίνει πολύ δύσκολη, επειδή κατηγορούνται ότι είναι υποστηρικτές του Καντάφι, και ο Καντάφι είχε προσλάβει πολλούς  Τουαρέγκ από τη περιοχή στο παρελθόν. Έτσι, υπήρξε μια σημαντική κίνηση από μαχητές Τουαρέγκ που εγκατέλειψαν τη Λιβύη προς το Μάλι, παίρνοντας συχνά μαζί τους μια μεγάλη ποσότητα όπλων.

Η εισαγωγή αυτών των ισχυρών όπλων πολέμου έχει αλλάξει εντελώς τη σύγκρουση στο βόρειο Μαλί και επέτρεψε στον συνασπισμό των βαριά οπλισμένων μαχητών να καταστρέψουν γρήγορα τον απροετοίμαστο στρατό του Μάλι. 
Υπήρχαν πολλές αποστασίες και πέρα από όπλα από τη Λιβύη, οι μαχητές πήραν επίσης μεγάλα αποθέματα όπλων που ανήκαν στο στρατό του Μάλι και διέφυγαν με τα τεθωρακισμένα οχήματα τους.

Η κατάσταση στην Αλγερία είναι πολύ διαφορετική, διότι οι αλγερινές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πιο ισχυρές και πιο πολλές από αυτές των γειτονικών χωρών.  Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι λιγότερα τα όπλα που μπήκαν στην Αλγερία.

Αλλά η αστάθεια στα νότια της Λιβύης και στο βόρειο Μαλί είναι πρόκληση για την ασφάλεια της Αλγερίας, όπως αποδεικνύεται από τη τραγωδία της Amenas επειδή οι εξτρεμιστικές ομάδες μπορούν να έχουν τις βάσεις τους και να οπλίζονται στις πιο ασταθείς ζώνες της περιοχής και να τις χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Αλγερία. 
Ο Mokhtar Belmokhtar έχει την έδρα του κυρίως στο βόρειο Μάλι και ειδώθηκε στη Gao και το Timbuktu, αλλά σύμμαχοι μαχητές φαίνεται να έχουν οργανώσει την αιχμαλώτιση ομήρων. 
Συνεπώς, η απειλή για την Αλγερία είναι πραγματική και η Αλγερία καλείται να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προσπάθεια να ανακοπεί η ροή των όπλων στην περιοχή και να εξασφαλίσει ότι τα όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων.

Η αντιπολίτευση της Λιβύης (που υποστηρίζεται από την ΕΕ) επέτρεπε την τεράστια λεηλασία μεγάλων αποθηκών όπλων, και βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις αυτής της διάδοσης των όπλων στα χέρια εκατοντάδων πολιτοφυλακών  σε περίοδο μεγάλης αστάθειας σε πολλές περιοχές της Λιβύης.

Η επίθεση κατά του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη που οδήγησε στο θάνατο του Πρέσβη Stevens και τριών από τους συναδέλφους του είναι μια ισχυρή σειρήνα προειδοποίησης. 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξεπλάγη από τα ισχυρά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από εκείνους που επιτέθηκαν στην πρεσβεία, αλλά η τρομακτική πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες πολιτοφύλακες σε όλη την Λιβύη είναι οπλισμένες μέχρι τα δόντια και διαθέτουν αρκετά όπλα για να προβούν σε παρόμοια επίθεση.

Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης αποτύχει να αντιμετωπίσει την απειλή των αφύλακτων όπλων στη Λιβύη.

Συνάντησα πολλές φορές Αμερικανούς αξιωματούχους της ΕΕ και του ΟΗΕ και τους εξέθεσα τη σοβαρότητα του προβλήματος των ακάλυπτων όπλων στη Λιβύη, εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά την περιοχή. Σήμανα συναγερμό σε αμέτρητες συνεντεύξεις στον Τύπο.
Όμως το μόνο θέμα που ενδιέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες, ήταν οι πύραυλοι έδαφος-αέρα MANPADS που είναι σε θέση να καταρρίψουν αεροσκάφη. Δεν ενδιαφέρονταν για την απειλή που θέτει η εξάπλωση των συνηθισμένων όπλων.

Ήμουν στο Ιράκ το 2003 και είδα την ίδια λεηλασία σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Και κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων που ακολούθησαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ιρακινοί πολίτες πλήρωσαν αιματηρή τιμή για αυτήν την αποτυχία, με σχεδόν καθημερινό πόνο λόγω των παγιδευμένων αυτοκίνητων και επιθέσεις αυτοκτονίας με βόμβες κατασκευασμένες με πυρομαχικά των οποίων επέτρεψαν τη λεηλασία το 2003.

Έμαθαν το μάθημά τους;

Τώρα που τα όπλα εξαφανίστηκαν, είναι πολύ πιο δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να διορθώσει το πρόβλημα.

Πριν, έπρεπε απλά να βάλεις ένα σημείο ελέγχου στην είσοδο των περιβλημάτων των χώρων αποθήκευσης όπλων για την πρόληψη της λεηλασίας. Ή, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είχε βομβαρδίσει ορισμένες εγκαταστάσεις για να καταστρέψει τα όπλα πριν από την λεηλασία.

Τώρα, τα όπλα είναι σε μυστικά δίκτυα και στη μαύρη αγορά και είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν. 
Τα μόνα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, είναι περισσότεροι έλεγχοι των συνόρων στην περιοχή για την αποτροπή της διάδοσης των όπλων, καθώς και προγράμματα επαναγοράς και άλλα κίνητρα για τη συλλογή όπλων, αλλά ακόμη και αυτές οι προσεγγίσεις θα είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματικές».

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με τα εξής: © Jean-Patrick Grumberg για www.Dreuz.info



1 σχόλιο:

  1. Ναι μεν αλλά, τα αυτοκίνητα στο Ιράκ παγιδεύονται με εκρηκτικα που προέρχονται απο την Τουρκία, σύμφωνα με τα (αδιάψευστα) Wikileaks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.