31/1/13

Νέες κινήσεις από την Άγκυρα στην ΑΟΖ

Το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων χθες 
Το «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» έχει μήκος 84 μέτρων και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος.
του Νίκου Στέλγια
Η απάντηση της Άγκυρας στην προώθηση και στην εντατικοποίηση των ενεργειών της Λευκωσίας στο πεδίο της ΑΟΖ, ονομάζεται «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» και έχει μήκος 84 μέτρων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος, με σημαία των Μπαχαμών, το οποίο κατασκευάστηκε το 2011.
Το νέο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων χθες. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο τουρκικό σκάφος έχει την δυνατότητα να διεξάγει 2Dκαι 3D σεισμικές έρευνες. Αυτή την στιγμή, τον «ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασά» κατευθύνεται προς την Μαύρη Θάλασσα. Στα μέσα του Φεβρουαρίου, το τουρκικό σκάφος θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στα παράλια της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο.
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στην Μαύρη Θάλασσα, το νέο «καμάρι» της Άγκυρας θα μεταβεί στην Μεσόγειο και θα ξεκινήσει νέο κύκλο ερευνών στα ανοιχτά της Τουρκίας και της Κύπρου. Η τουρκική πλευρά δεν δίνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του δρομολογίου του τουρκικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, οι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν δεδομένες την διεξαγωγή ερευνών στα ανοιχτά της Κύπρου.
Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής το κόστος του νέου ερευνητικού σκάφους εισέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, η Άγκυρα θα βάψει το νέο σκάφος στα εθνικά χρώματα της Τουρκίας.
Την στιγμή που το «ΜπαρμαρόςΧαϊρεττίν Πασά» κατευθύνεται προς την Μαύρη Θάλασσα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ΝαζτζίπΜικάτι συναντά την Άγκυρα την κορυφή της πολιτικής εξουσίας της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Μικάτι στην τουρκική πρωτεύουσα, οι δυο κυβερνήσεις, μεταξύ των άλλων, έθεσαν επί τάπητος την συνεργασία των δυο χωρών στο πεδίο της ενέργειας. Η Άγκυρα για μια ακόμη φορά επανέλαβε την γνωστή θέση της ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται από την δική της συνεργασία. Παράλληλα, οι δυο κυβερνήσεις συζήτησαν αναλυτικά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Συρία, στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά αποθέματα της Α.Μεσογείου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ΡετζέπΤαγγίπΕρντογάν πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις κα έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Λευκωσία αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Λιβανέζο ομόλογο του. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Στην συνάντηση μας μελετήσαμε κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την συλλογική ασφάλεια στην Μεσόγειο. Η Νότια Κύπρος (αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) έχει κάποια ανορθολογικά όνειρα στην Μεσόγειο. Εμείς αντιδρούμε σε αυτά τα όνειρα και χαράζουμε την πορεία μας. Πιστεύω ότι ο Λίβανος συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας. Η συνθήκη του 1960 δίνει το δικαίωμα στην Αγγλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα να σταθμεύουν δυνάμεις ασφαλείας στην νήσο. Η Νότια Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να έχει εθνική φρουρά ή κάποια άλλη ξένη δύναμη στην νήσο».
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη.

3 σχόλια:

  1. Ενα πλοίο 84 μέτρων αν πέσει σε νάρκη,ξεχασμένη ας πούμε από το βππ παθαίνει μεγάλες ζημιές ή βυθίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτό το πλοίο προσπαθήσει να πραγματοποιήσει έρευνες σε Ελληνική ή Κυπριακή θαλάσσια περιοχή, θα πρέπει να βυθιστεί! Αυτή είναι η μοναδική επιλογή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσανε σήμα πάλι, σε στύλ "Χόρα".
    Μια ζωή ίδιοι και απαράλλαχτοι.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.