Για πρώτη φορά, μαζί με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στον αμυντικό χώρο, συνελήφθη και εν ενεργεία ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο των ερευνών για τις ατασθαλίες στην εταιρία Oboronservis. Με απόφαση του δικαστηρίου, ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου, Νικολάι Ριαμπίχ, τέθηκε υπό κράτηση.
Η αρμόδια Ανακριτική Επιτροπή ζήτησε τη σύλληψη του Νικολάι Ριαμπίχ, ύστερα από την κατάθεσή του, την περασμένη Δευτέρα, για την υπόθεση μιας από τις θυγατρικές εταιρίες της κοινοπραξίας Oboronservis την εταιρεία Slavyanka. Το 2010 η συγκεκριμένη εταιρία είχε συνάψει με την Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου συμβόλαιο, για τη συντήρηση κτιρίου του υπουργείου στην οδό Κολιμάζνι, στη Μόσχα.
Κονδύλια για ανύπαρκτες εργασίες
Το κτίριο βρισκόταν στο στάδιο ολοκληρωτικής ανακαίνισης, όταν ο Νικολάι Ριαμπίχ κατέβαλλε κονδύλια για ανύπαρκτες εργασίες και τη συντήρηση χώρων του κτιρίου, στον υπεργολάβο της Slavyanka, την εταιρία «Ασφάλεια και Επικοινωνία», η οποία ανήκε στους φυλακισμένους ήδη Αλεξάντρ Γιόλκιν και Αντρέι Λουγκάνσκι. Με την καταβολή μπήκαν στους λογαριασμούς της εταιρίας 462,5 χιλιάδες ευρώ, τα οποία ρευστοποιήθηκαν μέσω εταιριών που συστάθηκαν για μία μόνο ημέρα, και στη συνέχεια υπεξαιρέθηκαν.
Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Γιόλκιν είχε συλληφθεί τον περσινό Νοέμβριο, παραμονές των πεντηκοστών γενεθλίων του, για τη γιορτή των οποίων είχε καταρτίσει λίστα 250 των προσκεκλημένων στη γιορτή, όπου στην πρώτη θέση φιγουράριζε το όνομα του πρώην υπουργού Άμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ. Τον εορτάζοντα και τους φίλους του επρόκειτο να ψυχαγωγήσει η σταρ του Χόλυγουντ, Τζένιφερ Λόπεζ.
Στη διάρκεια της ανάκρισης ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου Νικολάι Ριαμπίχ δεν αρνήθηκε να καταθέσει στοιχεία, ωστόσο προς το παρόν, δεν έχει ομολογήσει την ενοχή του και το δικαστήριο έδωσε εντολή να συλληφθεί για διάστημα δύο μηνών.
Μάρτυρας και ο Σερντιουκόβ
Το σκάνδαλο γύρω από την εταιρία «Ασφάλεια και Επικοινωνία» ξέσπασε πριν από δύο μήνες, όταν αποκαλύφθηκε, ότι στην πορεία της υλοποίησης κρατικών συμβάσεων για τη συντήρηση υποδομών του στρατού εκλάπησαν 1,325 εκατ. ευρώ.
Μάρτυρας στις ποινικές υποθέσεις που αφορούν αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καθώς και πρόσωπα που ασκούσαν διοικητικά καθήκοντα στην εταιρία Oboronservice και τη θυγατρική της, Slavyanka, είναι και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ. Το διάστημα αυτό η Ανακριτική Επιτροπή της Εισαγγελίας διεξάγει προανακριτική έρευνα που αφορά το σύνολο της δραστηριότητας του Σερντιουκόφ κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως υπουργού Άμυνας. Βάσει των αποτελεσμάτων, η Ανακριτική Επιτροπή σκοπεύει να ανοίξει προσωπικό φάκελο για τον πρώην υπουργό. Ο κ.Σερντιουκόφ έχει ήδη κληθεί να καταθέσει, αυτός όμως αρνήθηκε, επικαλούμενος το άρθρο 51 του Συντάγματος.
Εμπλοκή και άλλων υπουργείων
Εν τω μεταξύ, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπεξαίρεσης στο υπουργείο Άμυνας εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα από τις κρατικές παραγγελίες, ακόμη και μέσα από τη φυλακή. Η «Ασφάλεια και Επικοινωνία» του Αλεξάντρ Γιόλκιν κέρδισε συμβόλαιο αξίας 6,75 εκατ. ευρώ για τη γενική ανακαίνιση και τον εξοπλισμό δημοσίων κτιρίων της πρωτεύουσας, που ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία. Επίσης, η εταιρία διεκδικεί και άλλες παραγγελίες στη Μόσχα, από την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Το μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής και υπεύθυνος για τις κρατικές της παραγγελίες, Ίγκορ Κουτσερένκο, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία βρέθηκε αναμεμιγμένη στο σκάνδαλο, καθώς αυτή ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα για ανάλογες κατηγορίες. Όπως ανέφερε, η «Ασφάλεια και Επικοινωνία» είχε κερδίσει στο παρελθόν διαγωνισμούς για την υλοποίηση διαφόρων κατασκευαστικών έργων της Φορολογικής Υπηρεσίας και είχε αποδειχθεί αξιόπιστη.
Καταχρήσεις και μοιρασιές
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών, Ντμίτρι Αμπζάλοφ, το καθαρό κέρδος από την εκτέλεση μιας κρατικής παραγγελίας αποτελεί συνήθως ένα ελάχιστο μέρος από τη συνολική της αξία.
Το κέρδος αυτό, όπως διευκρινίζει ο Αμπζάλοφ, ανέρχεται στο 5-7% της συνολικής αξίας του συμβολαίου, αλλά όπως επισημαίνει, η κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού είναι από τα έργα εκείνα που συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να εμπεριέχουν περιπτώσεις διαφθοράς.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Κιρίλ Καμπανόφ, η έλλειψη διαφάνειας στο σύστημα οικονομικής διαχείρισης των ρωσικών κρατικών δημόσιων φορέων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για καταχρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται στη διάρκεια της υποβολής προσφορών και στους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Καμπανόφ, σε τέτοιους ύποπτους διαγωνισμούς οι επιχειρηματίες μαζί με αξιωματούχους υφαρπάζουν και διαμοιράζουν μεταξύ τους έως και το 60% του ποσού της σύμβασης.
Αναφέρει, ότι κατά τα φαινόμενα, με ανάλογο τρόπο λειτουργούσε η «Ασφάλεια και Επικοινωνία» στη συνεργασία της με το υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι στη Ρωσία δεν υφίσταται νόμος που να αποκλείει από τις κρατικές παραγγελίες τις εταιρίες εκείνες, οι οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Πηγές: Kommersant, Izvestia, Forbes Russia, Ρωσία Τώρα