31/1/13

Η Ελλάδα της ... Ανατολικής Μεσογείου

Καστελόριζο: Δεν υπάρχουν γιατροί, νερό και καύσιμα

SOS εκπέμπουν οι 250 μόνιμοι κάτοικοι του Καστελόριζου, που εδώ και χρόνια δηλώνουν «ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους». Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου είναι το μικρότερο πρόβλημα για την ακριτική περιοχή, που αντιμετωπίζει καθημερινά την έλλειψη γιατρών, την αδυναμία μεταφοράς καυσίμων, την έλλειψη πόσιμου νερού.
Για την κάλυψη των αναγκών του Καστελόριζου σε νερό χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια μία μονάδα αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, η οποία όμως είναι δαπανηρή, αφού για τα ανταλλακτικά της δόθηκαν σε αυτό το διάστημα πάνω από 60.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το ρεύμα που καταναλώνεται για τη λειτουργία της, οι ειδικές μεμβράνες και η πληρωμή ειδικού για τη συντήρησή της.
Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα. «Πριν από 2,5 χρόνια ο διευθυντής γενικής ιατρικής αρρώστησε και στη συνέχεια πήρε απόσπαση για το Κέντρο Υγείας Βύρωνα. Επί δύο χρόνια, κάθε 15 μέρες ερχόταν από το Νοσοκομείο της Ρόδου ένας γιατρός, αλλά οι επισκέψεις έχουν σταματήσει εδώ και 5 μήνες. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να αποδεσμευτεί η θέση, να εκκενωθεί, ώστε να καλυφθεί το κενό», τονίζει ο κ. Αχλαδιώτης. Ας σημειωθεί ότι οι γυναίκες του νησιού πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο όχι μόνο για εξετάσεις, αλλά και για τον τοκετό, καθώς, ενώ διορίστηκε πριν από 4 χρόνια μία μαία, «δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Καστελόριζο!».
Το μόνο ζήτημα που μπορεί να καλυφθεί άμεσα είναι η έλλειψη καυσίμων. Στην περιοχή λειτουργεί μόνο δημοτικό βενζινάδικο. Κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού αναδόχου εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνον ένας κάτοικος, ο οποίος λόγω της αλβανικής του υπηκοότητας αποκλείστηκε από αυτήν, αφού ο νόμος επιτρέπει μόνο σε Ελληνες υπηκόους ή Ευρωπαίους τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

sigmalive

3 σχόλια:

  1. Ηπειρωτική Ελλάδα: Δεν υπάρχει κυβέρνηση, βουλή και πολιτικοί. Οβερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ακριτικά νησιά, φωνάζουν "Βοήθεια" εδώ και χρόνια, αλλά κανένας δεν τα άκουγε.
    Η απομόνωση έφερε τον οικονομικό μαρασμό. Και η "απέναντι ακτή", καραδοκεί την κατάλληλη στιγμή με "καλές προσφορές".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..."Το Καστελλόριζον (και όχι μόνον) κείται μακράν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.