31/1/13

Κυπριακές Εκλογές: ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ξύπνησαν τα φαντάσματα του παρελθόντος
Απογοήτευση στην Κύπρο από την πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων, όπου αναβίωσαν τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Το γεγονός ότι η συζήτηση μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων επικεντρώθηκε στο παρελθόν κατά την πρώτη διακαναλική τους αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του κυπριακού Τύπου και την δυσφορία της κοινής γνώμης.
Η συζήτηση διεξήχθη μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη, Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα, με τους δύο τελευταίους να καταβάλλουν προσπάθεια να αποδομήσουν τον πρώτο, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η κριτική εναντίον του επικεντρώθηκε τόσο στη στάση του το 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν, όσο και στη στάση τού ΔΗΣΥ στη «δέσμη ιδεών» του πρώην γγ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί ο ΔΗΣΥ, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε για να εκλεγεί το 1993 πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι τη «δέσμη ιδεών» είχαν αποδεχθεί το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τον Γιώργο Λιλλήκα και ο κ. Λιλλήκας, που ήταν τότε σύμβουλος του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν ο Στ. Μαλάς δήλωσε ότι το 2004 ως «ενεργός πολίτης» ήταν υπέρ του σχεδίου, αλλά το 2006 είχε δηλώσει ότι το σχέδιο δεν μπορεί να επανέλθει.
Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα του 2004 ο Γ. Λιλλήκας είχε σηκώσει όλο το βάρος της εκστρατείας κατά του σχεδίου Ανάν, με το ΑΚΕΛ να δηλώνει τότε ότι λέει «ΟΧΙ για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ»!
Στο θέμα της διζωνικής οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς κατηγόρησαν τον Γ. Λιλλήκα ότι απαρνείται τη μορφή λύσης, την οποία είχε αποδεχθεί και ο Τ. Παπαδόπουλος με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η δική του πρόταση είναι προέκταση της πολιτικής που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος το 2006 για ομοσπονδία με «το σωστό περιεχόμενο».
Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στο μέλλον, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση στο Κυπριακό με συλλογική σοφία, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Θα πρέπει, τόνισε, να υπάρξει ενότητα των κομμάτων γύρω από συγκεκριμένους στόχους. Στην προσπάθεια αυτή, είπε, δεν εξαιρείται ούτε το ΑΚΕΛ.
Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού κι αξιοποίηση των συμμαχιών που διαθέτουμε για να πετύχουμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και απεμπλοκή από τις παραχωρήσεις, στις οποίες έχουμε προβεί προς την Τουρκία.
Σχετικά με τη θέση του για το σχέδιο Ανάν, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε: «Tο δικό μου «ναι» δεν πέρασε, οι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι εδώ, οι έποικοι έγιναν από πενήντα χιλιάδες, 350.000, οι Ελληνοκυπριακές περιουσίες χάνονται η μία μετά την άλλη. Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να απολογηθεί. Ο λαός αποφάσισε και σέβομαι αυτή την απόφαση του λαού. Τελεία και παύλα».
Ο Σταύρος Μαλάς, τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε επίλυση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ρεαλιστικό πλαίσιο, στη βάση αρχών, με ενότητα, με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πνεύμα μεγίστης συναντίληψης. Ο υποψήφιος πρόεδρος δήλωσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν υπάρχουν πλέον οι θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, ενώ για το περιουσιακό, θα πρέπει να διασφαλισθούν οι τρεις βασικές ελευθερίες για όσους επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη, για συνεχείς «μεταλλάξεις» και είπε ότι η λύση χαλαρής και αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που, όπως υποστήριξε, εισηγείται ο ανθυποψήφιος του «θα οδηγήσει σε μια θνησιγενή λύση, την οποία θα απορρίψει ο λαός, κι αυτό θα είναι ταφόπλακα στο κυπριακό».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι αποβλέπει στο «να καθαρίσει το τραπέζι από οποιεσδήποτε υποχωρήσεις» για να μπορέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά να διεκδικήσει μια στρατηγική συμμαχιών, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο και τη γεωστρατηγική της θέση.
Ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι απορρίπτει τη διζωνική, ομοσπονδία, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι μια διχοτομική λύση και δεν οδηγεί στην επανένωση. Ανέφερε ότι προτείνει την παράλληλη και ταυτόχρονη διαπραγμάτευση από τη μια με τους Τουρκοκύπριους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους μέσα από τη λύση και από την άλλη με την Τουρκία για τα ζητήματα που την αφορούν, όπως η αποχώρηση των εποίκων και των στρατευμάτων, οι εγγυήσεις και το εδαφικό.
Επίσης, προκειμένου να πλήξει τον Νίκο Αναστασιάδη προσέφυγε πολλές φορές σε έγγραφα των wikileaks.
Την ώρα της συζήτησης από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης μέσα από το Facebook απάντησε στον Γ. Λιλλήκα: «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου γιατί κατά την εν εξελίξει συζήτηση ο κ. Λιλλήκας βασίζεται για πολλούς από τους ισχυρισμούς του στα έγγραφα του Wikileaks. Ο κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά τα έγγραφα εξέθεσαν πρωθυπουργούς, υπουργούς κι άλλους πολιτικούς ανά τον κόσμο, όμως κανένας δεν τα έλαβε σοβαρά υπόψη εκτός από τον Γιώργο Λιλλήκα. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Αμερικανών διπλωματών που εκφράζουν υποκειμενικά και χωρίς καμία προσπάθεια αντικειμενικής παράθεσης της πραγματικής αναφοράς του συνομιλητή τους. Δεν μπορούν να αποτελούν πηγή και να αποδίδονται στον ένα ή τον άλλο τι είπε ή δεν είπε. Δεν έχει τίποτε άλλο ο κ. Λιλλήκας να πει για τη μελλοντική διαχείριση του Κυπριακού, παρά να καταφεύγει στα Wikileaks; Σε τέτοιο βαθμό απόγνωσης βρίσκεται;».
Τέλος, και οι Αναστασιάδης και Μαλάς έκαναν αναφορές σε αποσπάσματα βιβλίου του κ. Λιλλήκα για το Κυπριακό για να δείξουν, όπως υποστήριξαν, τις ανακολουθίες της πολιτικής του.
Μετά τη διακαναλική συζήτηση, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΙΓΜΑ» έδειξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε το 43,3%, οι Μαλάς και Λιλλήκας το 18,2%, ενώ 20,3% απάντησε ότι δεν πείστηκε από κανέναν.
Οι τίτλοι στα ρεπορτάζ των σημερινών εφημερίδων για τη χθεσινή συζήτηση ήσαν:
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ- Μίλησαν για το παρελθόν και δεν πρότειναν για το μέλλον»
«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: «ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ… ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ- Παρελθοντολογία, αοριστολογία, χωρίς σαφές όραμα για το Κυπριακό»
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Σχέδιο Ανάν, wikileaks, διζωνική «έπαιξαν» στην τηλεμαχία»
«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ο Ν. Αναστασιάδης έπαιζε μόνος του!»
«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ- Δέσμευση Στ. Μαλά για αξιοποίηση κυπροκεντρικών στρατηγικών συμμαχιών με χώρες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ».
 
Ανιχνεύσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.