30/1/13

H Συρία «καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων»

Κατεστραμμένα κτήρια στην Τζουρέτ αλ-Σαγιά στη Χομς.  
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία για την ώρα, αλλά η χώρα «καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων».
Ο κ. Μπραχίμι πρόσθεσε ότι ο τρόμος που επικρατεί στη χώρα είναι «χωρίς προηγούμενο» και ότι η Συρία καταστρέφεται «σιγά-σιγά» με σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή.
Η ομιλία του ακολούθησε τον εντοπισμό, χθες, τουλάχιστον 71 σορών στις όχθες του ποταμού Κουβάικ, στην περιοχή του Μπουστάν Αλ Κασρ στο Χαλέπι, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Οι σοροί έφεραν ενδείξεις ότι είχαν εκτελεστεί ομαδικά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη σφαγή.
Ο κ. Μπραχίμι απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και να αναλάβει δράση για να μπει τέλος στις συγκρούσεις στη Συρία.
«Η χώρα καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων. Μόνο η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ενώπιον του Συμβουλίου στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπραχίμι δήλωσε: «Είπα στο Συμβούλιο ότι ντρέπομαι να επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα. Η Συρία καταστρέφεται, σιγά-σιγά».
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει να λέει: “Διαφωνούμε, ας περιμένουμε λοιπόν να έρθουν καλύτεροι καιροί.” Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα τώρα», πρόσθεσε.
Έκκληση Μπαν για τερματισμό των εχθροπραξιών
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες «στο όνομα της ανθρωπότητας».
«Καλώ όλες τις πλευρές και ειδικά τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσουν τις φονικές συγκρούσεις… στο όνομα της ανθρωπότητας, σταματήστε τις φονικές συγκρούσεις, σταματήστε τη βία», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης δωρητών που πραγματοποιείται σήμερα στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Μπαν δήλωσε ότι ενώ η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνεται, «το επίπεδο της ανταπόκρισης που δέχεται ο ΟΗΕ είναι πολύ περιορισμένο».
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια σύροι στη χώρα τους έχουν ανάγκη από τρόφιμα, στέγαση και άλλου είδους βοήθεια και περισσότεροι από 700.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες από τότε που ξεκίνησε η κρίση πριν από 22 μήνες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 Η διάσκεψη έχει στόχο να συγκεντρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες των γειτονικών χωρών της Συρίας που φιλοξενούν 700.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των τεσσάρων εκατομμυρίων σύρων που παρέμειναν στη χώρα τους.
Μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει δωρεές που καλύπτουν μόλις το 18% του στόχου, ο οποίος παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έλαβε τεράστιες διαστάσεις και που αποσκοπεί στο να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.
Κατά την έναρξη των εργασιών της σημερινής διάσκεψης, ο εμίρης του Κουβέιτ σεϊχης Σαμπάχ αλ-Αχμεντ Αλ-Σαμπάχ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφέρει 300 εκατομμύρια δολάρια για τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.