31/1/13

«Τούρκος διπλωμάτης πώλησε απόρρητα έγγραφα για την Κύπρο»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman»
Του Νίκου Στέλγια
Υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος φέρεται να διέρρευσε ύψιστης σημασίας μυστικά έγγραφα, που αφορούν την Τένεδο και την Κύπρο.
Με έναν αξιοσημείωτο ισχυρισμό έρχεται σήμερα στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας, η αγγλόφωνη εφημερίδα της γειτονικής Τουρκίας «Today’s Zaman», η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν. Μεταξύ των άλλων, οι ισχυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας αφορούν και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος διέρρευσε ύψιστης σημασίας μυστικά έγγραφα, τα οποία αφορούν την Τένεδο και την Κύπρο.
Σε σημερινό της δημοσίευμα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στην εμπλοκή διπλωματών του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στην υπόθεση του δικτύου στρατιωτικής κατασκοπείας που εξαρθρώθηκε στην Σμύρνη.
Η τουρκική εφημερίδα κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «τουρκικό Wikileaks» και αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα που κατάσχεσαν οι αρχές αποκαλύπτουν το πώς κάποιοι διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών χορηγούσαν απόρρητα έγγραφα στο δίκτυο κατασκοπείας.
Αν και τα περισσότερα ντοκουμέντα που κατάσχεσαν οι αρχές αφορούν διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών, ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι το δίκτυο κατασκοπείας είχε στην κατοχή του και διπλωματικά έγγραφα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών εκ των οποίων κάποια ήταν διαβαθμισμένα. Τα ντοκουμέντα αυτά αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τρόπο σκέψης του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών για διάφορα ζητήματα και πιθανότατα είχαν περάσει σε τρίτα πρόσωπα που δούλευαν για λογαριασμό ξένων χωρών.
Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διπλωμάτης «S.A.» διέρρευσε στο δίκτυο κατασκοπείας έγγραφα που αφορούσαν υπόθεση στο ΕΔΑΔ για το θέμα της περιουσίας του Ιδρύματος Κοιμήσεως Θεοτόκου της Τενέδου. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για αυτήν την υπόθεση επιδικάζοντας αποζημίωση 105.000 ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι ο διπλωμάτης «T.B.» που υπηρετούσε ως Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη από το 2011, όπως και ο διπλωμάτης «Ε.Β.Ο.» είχαν μεταξύ άλλων διαρρεύσει και απόρρητα έγγραφα για την Κύπρο.
Η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων τα οποία αφορούν την Κύπρο.
Ας σημειωθεί ότι μερίδα του τουρκικού στρατού και της τουρκικής γραφειοκρατίας αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των διωκτικών αρχών σχετικά με την ύπαρξη δικτύου κατασκόπων στους κόλπους της τουρκικής γραφειοκρατίας και του τουρκικού στρατού. Κατά την άποψη τους, το Κίνημα Γκιουλέν και οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης επιχειρούν να δώσουν συνέχεια και διαστάσεις στις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Για αυτό τον λόγο, δίνουν διαστάσεις σε ισχυρισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την γνώμη τους, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.