29/1/13

Χουριέτ: Τον Φεβρουάριο ο τερματισμός των εχθροπραξιών από πλευράς των Κούρδων

Οι ένοπλοι Κούρδοι θα ανακοινώσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Οι Κούρδοι μαχητές θα ανακοινώσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.
Όπως γράφει η Hurriyet, ως ένδειξη καλής θελήσεως, περίπου 100 μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα αφοπλιστούν και θα αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος.
Αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησαν συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα τέλη του 2012 και, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνομιλίες έχουν επίσης διεξαχθεί και με το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι αντάρτες.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες που ξεκίνησαν τις επιθέσεις το 1984 με σκοπό τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες είναι το κυριότερο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
"Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συζητηθεί, το PKK θα ανακοινώσει την απόφασή του να σταματήσει τις εχθροπραξίες τον Φεβρουάριο ύστερα από επίσημη έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», έγραψε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που συζητήθηκε με τον Οτσαλάν, οι αντάρτες του PKK θα αφοπλιστούν τελικά, αφού αποσυρθούν από την Τουρκία και η κυβέρνηση με τη σειρά της θα παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα.
Η εφημερίδα, πάντως, δεν αναφέρει τις πηγές της.
Πηγή: ΑΜΠΕ, BHMA

3 σχόλια:

  1. Επισήμως το ΠΚΚ καταθέτει τα όπλα δίχως ανταλλάγματα. Πρόκειται περί ήττας...Δεν υπάρχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την εκχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους. Υπάρχουν συνομιλίες μόνο για τον αφοπλισμό του ΠΚΚ. Κ πότε? Σε μια χρονική συγκυρία όπου το ΠΚΚ ίδρυσε αυτόνομο κρατίδιο στην Βόρεια Συρία κ διπλασίασε τον αριθμό ανταρτών του εντός Τουρκίας, μετατρέποντας το 2012 στο πιο αιματηρό έτος συγκρούσεων για πολλά χρόνια.Δυστυχώς, με λυπεί που διαπιστώνω πως το ΠΚΚ παραδίδει τα όπλα που σήκωσε για την προστασία του Κουρδικού λαού από την Τουρκική βαρβαρότητα σε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται την υπογραφή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο την πατήσανε πολύ άσχημα, αλλα είπαμε επιλογές είναι αυτές, μπορεί η επιθυμία τους για Κουρδικό κράτος να μην είναι τελικά και τόσο μεγάλη, αν και το να πολεμάς από το 1984, για να κερδίσεις πιθανή διδασκαλία των Κουρδικών στα σχολεια σου, μάλλον χαμένος κόπος μου φαίνεται, οποτε περιμένω να δω. Άλλωστε δεν αποκλείεται και αυτό το δημοσίευμα να είναι στα πλαίσια της Τουρκικης Προπαγάνδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ματιά στον κατάλογο των 50 στελεχών του PKK ως αναφέρεται στην yeniozgurpolitika (εκ των οποίων τα 20 στην Ευρώπη) στην διασύνδεση της υπόθεσης με τον φερόμενο ως εκτελεστή το Παρίσι και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας θα αξιζε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.