26/2/18

Περιουσιακά στοιχεία 100 χιλιάδων Ελλήνων σε 10 χώρες ελέγχει η εφορία

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δέκα φακέλους με τα στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διαθέτουν ακίνητα, καταθετικούς λογαριασμούς και χρηματοοικονομικά προϊόντα απέστειλαν ισάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφορία. Ηδη οι φάκελοι έχουν προωθηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή ακόμα και ανακρίβειες σε φορολογικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των χωρών που έχουν διαβιβάσει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία. Συνολικά από τις 10 χώρες έχουν παραληφθεί στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Oπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες (πιθανόν να έχουν καταφθάσει) θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Συνολικά εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία. Δηλαδή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Ελληνες πολίτες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).
Σε όσους αμελήσουν και δεν συμπληρώσουν τον πίνακα 2, ακόμα και για ακίνητο το οποίο διαθέτουν στο εξωτερικό και το οποίο δεν μισθώνουν, θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για ανακρίβεια δήλωσης. Για τους υπόλοιπους όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος διαθέτει ακίνητο και λαμβάνει ετησίως κάποιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και να φορολογείται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και στις δύο χώρες. Εφόσον εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές, αφού επανυπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία καθώς και οι αναλογούντες τόκοι και προσαυξήσεις.
Βέβαια, το να διατηρεί κάποιος λογαριασμούς στο εξωτερικό ή γενικότερα να διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία δεν είναι παράνομο, καθώς η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη (εκτός από το διάστημα που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί των capital controls). Προφανώς τα στοιχεία των 100.000 Ελλήνων που έφθασαν στην Ελλάδα δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά διερεύνησης εάν έχει αποκρυβεί φορολογητέα ύλη.
Πάντως, με τη νέα διαδικασία οι ελεγκτές επί της ουσίας έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων και εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και μετά. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό αφορούν:
• Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
• Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
• Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
• Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:
• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.
• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
• Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Για τον πολυ τον ...ελεγχο...πιεστε ...μουρουνελαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χωρα εχει δυο ειδη πολιτων.1) τους αναλυτες.Αυτοι αναλυουν εως διαλυσεως...των παντων σε απλα...2)τους ερευνητες.Αυτοι ερευνουν ολη μερα...κι οταν βρουν κατι....δεν το θελουν.
    Και στις δυο περιπτωσεις ο στοχος ειναι ο ιδιος.Το χασομερι.Να περναει η ωρα...μεχρι να πεθανουμε.Ολα γινονται για την ..ηδονη του ταξειδιου...μην πει κανεις ποτε πως ηρθαμε στον κοσμο και δεν ξεραμε τι να κανουμε..Να...καναμε.! Αναλυαμε κι ερευνουσαμε...αυτο ελειπε να ...συνθεταμε...και να δουλευαμε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.