26/2/18

Διαβάστε το - Τι ανταλλαγή κάνουν άραγε;

Δημήτρης Καμπουράκης
Ότι κάποιο υπόγειο αλισβερίσι γίνεται με το Σκοπιανό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η υπόθεση μυρίζει από μακριά. Η σπουδή του Αλέξη και του Κοτζιά να το λύσουν ανεξαρτήτως των  αντιδράσεων του κόσμου, η ακάθεκτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τις περίεργες δηλώσεις Σκοπιανών και ευρωπαίων, η εμμονή να τελειώνουμε με το θέμα  παρά το διαφαινόμενο ρήγμα με τον κυβερνητικό του εταίρο, δεν μπορεί παρά να κρύβουν κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε. Κι επειδή δεν πιστεύω ότι ο Αλέξης είναι ο πολιτικός που θα αδιαφορήσει για το εσωτερικό πολιτικό του στραπάτσο διαπνεόμενος από μακροπρόθεσμη εθνική υπευθυνότητα, καταλήγω σ’ ένα βασικό συμπέρασμα: Είτε έχει ανταλλάξει την λύση με κάτι που πιστεύει ότι τον συμφέρει, είτε κινείται με το πιστόλι στον κρόταφο.
Τι του υποσχέθηκαν ή τι είδους πιστόλι του ακούμπησαν στο κεφάλι, δεν μπορώ να ξέρω. Τον ‘’προειδοποίησαν’’ οι Αμερικανοί ότι μια άρνηση του να ‘’τακτοποιηθούν’’ τα Βαλκάνια σύμφωνα με τα σχέδια τους, θα συνιστά ουσία φιλορωσική πολιτική της Ελλάδας με ότι αυτό συνεπάγεται; Του σφύριξαν οι Γερμανοί ότι αν θέλει κάποια βελτίωση στην υπόθεση του χρέους, θα πρέπει προηγουμένως να δουν την υπογραφή του στο Σκοπιανό; Δεν ξέρω, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα βασικά δόγματα της εξωτερική πολιτικής είναι ότι μια χώρα διαπραγματεύεται όταν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και είναι ισχυρή, ενώ σε περιόδους προβλημάτων και ανημποριάς, κατά βάση κάνει το κορόιδο. Ο ανίσχυρος, μπαίνοντας σε διαπραγμάτευση συνήθως χάνει. Κάθε διεθνής συμφωνία, αντανακλά τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Φαίνεται ότι ο Αλέξης κι ο Κοτζιάς διαφωνούν μ’ αυτό το δόγμα και όσο πιο αδύναμοι νιώθουν τόσο επιμένουν να κάθονται στο τραπέζι των διευθετήσεων. Μακάρι να μας βγει σε καλό όλο αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου.
Και κάτι τελευταίο: Αυτά που ακούμε και μαθαίνουμε, μου δημιουργούν την υποψία ότι η ελληνική κυβέρνηση σέρνεται αργά-αργά σε μια ‘’διευθέτηση’’ διαφορετική απ’ αυτήν που μας υποσχόταν στην αρχή. Οι προκλητικές χαιρετούρες και οι προσφωνήσεις σοβαρών ηγετών προς τον Ζάεφ (Ερντογάν, Μέρκελ), οι διαρροές των Σκοπιανών και του Νίμιτς ότι η Ελλάδα δεν θέτει ζήτημα Μακεδονικής ταυτότητας, η έμμεση παραδοχή ορισμένων δικών μας πως το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί ν’ αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, περιγράφουν μια συμφωνία που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, αλλά ούτε και με το Βουκουρέστι του 2008. Αν υπογράψουμε συμφωνία τέτοιου είδους, τότε υλοποιούμε την άποψη του πάλαι ποτέ Συνασπισμού που έλεγε ότι οι γείτονες μας δικαιούνται να αυτοονομάζονται  Μακεδόνες και ότι το ονοματολογικό είναι μια ελληνική εθνικιστική μπούρδα. Οι Σκοπιανοί θα ‘χουν πάρει τα πάντα και θα ‘χουν αλλάξει την ονομασία ενός αεροδρομίου κι ενός δρόμου.
Τότε, ίσως αντιληφθούμε ότι διαβάζαμε ανάποδα τα δεδομένα της ξαφνικής αναζωπύρωσης του Σκοπιανού: Δεν ήταν ευκαιρία για την Ελλάδα η εκλογή του ‘’μετριοπαθούς’’ Ζάεφ, αλλά ήταν ευκαιρία για τα Σκόπια η διακυβέρνηση του ‘’αδύναμου διεθνιστή’’ Τσίπρα.
http://marketnews.gr/article/1525290/ti-antallagh-kanoun-arage

7 σχόλια:

  1. Ευκολο: Τα σκοπια σκοπευουν να λαδωσουν τον Ελληνα πρωθυπουργο και ολους τους εμπλεκομενους οπως π.χ. κον Κοτζια...Μαυρα και σε μαυρη τρυπα στα μπαμπαντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααααααα!!! ο τσιπρας φταιει!!!! ε,πεστε το μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο Κοτζιάς ετοιμάζει προσχέδιο συμφωνίας όπου εκεί θα φαίνεται η ποιότητα του σχεδίου που ετοιμάζεται .
    Μήπως (λέω τώρα ο ... αδαής) ο Κοτζιάς θέλει να επιτύχει αυτό που πέτυχε πέρυσι στην Ελβετία για την Κύπρο; Δηλαδή να σταματήσουν (βαλτώσουν) οι διαπραγματεύσεις με ευθύνη των σκοπιανών ;"

    Παρακαλώ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ: (ξανα)Διαβάστε αυτό που έγραψα.
    Στην παρούσα φάση αυτό που ισχύει είναι   ότι ο Κοτζιάς ΔΕΝ έχει φανερώσει το προσχέδιο και το σχέδιο συμφωνίας  [ΣΎΝΘΕΤΟ ΠΑΚΕΤΟ: Ονοματολογικό ΚΑΙ κατάργηση αλυτρωτισμού, ήτοι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι σκοπιανοί για να αποδεικνύουν και να εξασφαλίζεται η εξάλειψη του αλυτρωτισμού  (που είναι η πηγή της διάθεσης να θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες και η χώρα τους Μακεδονία)].

    Αντιθέτως, ο Κοτζιάς όταν ΤΟΝΙΖΕΙ ότι δεν έχει φανερώσει τη διαπραγματευτική του τακτική ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΎΕΙ.

    Συνοψίζω: σύμφωνα με τους βαθμούς ελευθερίας που δίδονται στη Χώρα μας  από την :
     πίεση της διεθνούς κοινότητας (για λύση ήτοι: ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ&ΕΕ), ΜΕΣΩ του ΟΗΕ + ΕΕ + ΝΑΤΟ , είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας να :

    1. Δείξουμε ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ συμφωνούμε και προωθούμε την αρχιτεκτονική ασφαλείας για τα δυτικά βαλκάνια που σχεδιάζεται από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    2. Προστατέψουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα συμφέροντα της Χώρας μας που είναι και ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟΪκα συμφέροντα  (στο σκέλος της εσωτερικής ειρήνης, ασφάλειας, εξασφάλισης και σταθερότητας ή stability, security, safety & peace).

     ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ  (ΚΟΤΖΙΑΣ).
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ -ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΟΣΈΞΤΕ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΡΑΦΩ- ΌΤΑΝ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ, ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΕΆΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΜΕΣΑ (ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΌΝ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ) ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

    ΣΥΝΕΧΙΖΩ: ΕΦΟΣΟΝ  (αυτό τώρα αποτελεί εκτίμησή μου διότι δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα, βασίζεται όμως αυτή η εκτίμηση στη μέχρι σήμερα σκιαγράφηση των ορίων από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και Κοτζιά) ζητηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες που θα καταργούν τον αλυτρωτισμό ΑΠΌΛΥΤΑ είναι ευνόητο ότι η αποδοχή εφαρμογής τους από το κράτος των Σκοπίων ΑΚΥΡΩΝΕΙ de facto & de jure τη διάθεσή τους να θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες, Μακεδονία κτλ κτλ.

    Συνεπώς, στην παρούσα φάση  (προσέξτε αυτό: στην παρούσα φάση • ο χρονικός ορίζοντας είναι το χρονικό όριο που έθεσε η Ευρωπαϊκή διπλωματία ήτοι: 2025° βλ. "Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν αφορούν τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και η στρατηγική αυτή εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2025), είτε:
    a.  θα αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Ελλάδας που θα εξασφαλίζουν την περιοχή από εντάσεις ήτοι εδαφικές βλέψεις. Δηλαδή, ακυρώνεται εν τοις πράγμασι η διάθεσή τους να θέλουν να ονομάζονται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ κτλ κτλ ή αλλοιώς: θα λέγονται Μακεδόνες σαν να μην είναι.
    Σημείωση: εδώ θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα απαιτήσει η ελληνική διπλωματία, δηλαδή κατά πόσο ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ ΟΤΙ ΈΧΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ΌΧΙ ΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ.

    b. Δεν θα δεχτούν το πακέτο (που κατά τη γνώμη μου ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΎΣΑ ΦΆΣΗ είναι σχεδόν βέβαιο), οπότε το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο ΜΕ ΔΙΚΉ ΤΟΥΣ ΕΥΘΎΝΗ. Δηλαδή, θα επαναληφθεί το Κράν Μοντανά του 2017, για τα Σκόπια αυτή τη φορά! 

    Όμως οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ. Το χρονικό όριο ΣΕ ΚΆΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το 2025.
      

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προσεχουμε ειλικρινα...συμφωνω απολυτα με οσα λες,υπαρχει οντως αυτη η πιθανοτητα και το συμπερασμα ειναι οτι κανουμε διπλωματια της μαϊμους...
      Μας διαβαζει κιο κος πρεσβης...

      Διαγραφή
    2. Σατανικο...σχεδιο..!! Μαρμαρωσαμε....

      Διαγραφή
  4. Δεν καταλαβαίνω , γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα των Σκοπίων !!! Εγώ θα πήγαινα για εκλογές η θα παραιτουμαν !!! Αυτός γιατί δεν κάνει τίποτα απ' αυτά ???? Ρε μπας και είναι ο κατάλληλος για την παραδωσει των Ελλήνων ? Λέω εγώ !!!! Αν είναι όπως τα λες ...... Κρεμάλα θέλουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.