27/2/18

Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Τσίπρα σε ρόλο υπερεθνικιστή

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EU COUNCIL / Mario Salerno - Zucchi Enzo)
Παντελής Σαββίδης
Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει μπει σε μια φάση παράλυσης, και συμβολικές κινήσεις παραπέμπουν στη σκέψη ότι χάνει και εσωτερικά και κάποια διεθνή στηρίγματα. Αυτά τα στηρίγματα τα οποία την κρατούσαν στην εξουσία. Ξεκίνησε με βολονταρισμό και καταλήγει σε απόγνωση. Μοιραίο. Σ’ έναν περίπλοκο κόσμο κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τα «θέλω» του.
Η σύγχρονη πολιτική είναι ένα σύνθετο φαινόμενο για να το χειριστούν ιδεοληπτικοί άνθρωποι που νομίζουν πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις δικές τους, παρωχημένες ιδέες.
Τα αδιέξοδα θα ακολουθούν το ένα το άλλο, και στις κρίσιμες αυτές ώρες που χρειάζεται νηφαλιότητα, ικανότητα πρόβλεψης του άμεσου μέλλοντος και διαμόρφωση πολιτικής, φαίνεται το πολιτικό δέμας των ηγετών της κυβέρνησης. Ακόμη και των υπερεκτιμημένων.
Στην εξωτερική πολιτική, για λόγους ακατανόητους, η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα μέτωπα. Το γιατί παραμένει μετέωρο. Είναι αστείος ο ισχυρισμός πως αν τα κλείσει στα Βαλκάνια θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Η τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει σαφή και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο των βαλκανικών μετώπων.
Με τη χρονική απόσταση που ήταν αναγκαία, μπορεί σήμερα να υποστηριχθεί ότι οι διαφορές της χώρας με τους Βαλκάνιους γείτονες άνοιξαν μετά την επίσκεψη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον. Σε εκείνο το περίφημο ταξίδι του πρωθυπουργού, του οποίου τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν, δεν δικαιολογούσαν τις υψηλές επαφές. Γράφαμε και τότε πως κάτι συμφωνήθηκε που δεν έχει ανακοινωθεί.
Αν εξαιρέσει κανείς το ενδεχόμενο ο υπουργός Εξωτερικών να εζήλωσε την δόξαν φημισμένων συναδέλφων του του παρελθόντος (π.χ. Μέτερνιχ) και να θέλει να αφήσει παρακαταθήκη ότι με το πέρασμά του από το ΥΠΕΞ έλυσε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της χώρας, τότε δεν μένει παρά το συμπέρασμα πως οι κινήσεις που παρακολουθήσαμε μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον συνδέονται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Το ποιο θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα αυτών των δεσμεύσεων, μόνο με εικασίες μπορούμε να το προσδιορίσουμε.
Γράφηκε πως θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους. Είναι μια λογική εξήγηση, δεδομένου ότι στο σημείο που βρίσκεται η κυβέρνηση μόνο με ένα οικονομικό αφήγημα μπορεί να ελπίζει ότι έχει πιθανότητες να διεκδικήσει τις επόμενες εκλογές. Και αυτή –η διεκδίκηση, δηλαδή, των επόμενων εκλογών– είναι η μεγάλη κυβερνητική αγωνία.
Θα αντιπαρέλθουμε το ότι δεν είναι και τόσο ευφυές να ανοίγεις όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να τα διαπραγματεύεσαι υπό την επίβλεψη δύο υπερεποπτών. Διότι η άτυπη, βεβαίως, επίβλεψη σημαίνει ότι κάτι παίρνεις αλλά και κάτι θα δώσεις.
Υποτίθεται ότι τα κράτη προσέρχονται σε διαπραγματεύσεις διαμορφώνοντας τις συνθήκες που θα τα επιτρέψουν την ικανοποίηση των εθνικών τους συμφερόντων. Από αυτήν την πλευρά, θεωρήσαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας τελείως λανθασμένη την έναρξη των συνομιλιών με τα Σκόπια παραδεχόμενοι εξαρχής αυτό στο οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να καταλήξει. Για λόγους ακατανόητους και στον πιο ανίδεο από διπλωματία, η σύγχρονη φάση των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε με ανεξήγητες παραδοχές του πρωθυπουργού και στη συνέχεια του υπουργού Εξωτερικών (π.χ. δεν έχουν τα Σκόπια το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του όρου Μακεδονία).
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο Ζάεφ να δίνει μια εικόνα των διαθέσεών του για λύση που την είχαμε σε όλες τις συνομιλίες: δεν αλλάζουμε, είπε, το εσωτερικό όνομα της γειτονικής χώρας (παραμένει το Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεν αλλάζει η ταυτότητα, ούτε η γλώσσα. Το erga omnes αφορά τη χρήση στο εξωτερικό.
Και μάλιστα, όχι αμετάφραστο. Δεν θα ονομάζεται δηλαδή η χώρα π.χ. Gornomakedonija, αλλά όποιος θέλει θα τη λέει Άνω Μακεδονία.
Τι ακολούθησε; Μια δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά που θύμιζε όχι εραστή της «Μακεδονίας», όπως είπε προσφάτως, αλλά πληγωμένη κορασίδα. Ο Ν. Κοτζιάς, με ύφος παρακλητό, παραπονιέται γιατί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν υποστηρίζει μέχρι τέλους την...
Η συνέχεια τυο άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.