26/2/18

Τούρκοι και τουρκίζοντες με την υπό εξέλιξη κρίση θα οδηγήσουν τον Πρόεδρο ταπεινωμένο σε νέο κύκλο συνομιλιών

FILE PHOTO. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη , τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην οικογενειακή φωτογραφία, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Crans Montana της Ελβετίας. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
Της Ελένης Θεοχάρους 
Τα όσα συμβαίνουν στη θαλάσσια επικράτεια της Κύπρου και την Κυπριακή ΑΟΖ τα είχαμε προβλέψει και τα είχαμε καταγράψει. Ζητήσαμε «ξύλινα τείχη» γιατί η θαλάσσια επικράτεια της χώρας μας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη χερσαία.
Τώρα που η Τουρκία εφαρμόζει σχέδιο-συνέχεια του Κρανς Μοντάνα, η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνεται ότι είναι ανυπεράσπιστη και αθωράκιστη, δεν έχει συμμάχους και δεν κινητοποιεί τις όποιες δυνατότητες της προσφέρει η ιδιότητά της ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ. Συνεπώς ουδείς μπορεί να εμποδίσει την κατοχική χώρα να επεκτείνει την κατοχή. Τα δισεκατομμύρια που κατέθετε ο Κύπριος πολίτης για την άμυνα της χώρας του, κάλυπταν τρύπες από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Το ηθικό και το φρόνημα του λαού οδηγήθηκαν στο ναδίρ γιατί το βαθύ ανανικό κράτος χρειάζεται υβριδικούς πολίτες, μη δυνάμενους να αισθανθούν πατριωτική έξαρση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξοντώσει κάθε πατριωτική φωνή. Τώρα τάχα τρέχουν και δεν φτάνουν, σκιάζονται τον πόλεμο και όντας φιλειρηνιστές μας προτείνουν να παραδοθούμε. Ναι, οι Τούρκοι με το πολεμικό τους ναυτικό έχουν θέσει τις θάλασσές μας υπό κατοχή. Και το φυσικό αέριο δεν το θέλουν όπως ισχυρίζονται για τους Τουρκοκύπριους, αλλά για τους ίδιους. Για τη Μεγάλη Τουρκία.

Οι Τούρκοι και οι τουρκίζοντες, με την υπό εξέλιξη κρίση θα οδηγήσουν τον Πρόεδρο ταπεινωμένο σε νέο κύκλο συνομιλιών για να ολοκληρώσουν τη φόρμουλα εκτουρκισμού που άφησαν στη μέση στο Κραν Μοντάνα. Στη νομική βάση που συμφωνήθηκε με τον αδίστακτο και πολεμοχαρή Ερντογάν. Για να υπογράψουμε την υποταγή μας. Μας το λένε ξεκάθαρα. Ή παραδιδόμαστε ή μας καταλαμβάνει η Τουρκία. Και το λένε πριν καν το πει η Τουρκία.

Δηλαδή, αν δεν υποταχθούμε θα βρεθούμε σε νέα κρίση χειρότερη από την υφιστάμενη.

Ο τουρκικός στόλος θα συνεχίσει να αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αλήθεια πού είναι η αποτροπή την οποία διαφήμιζε ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας και πού είναι οι συμμαχίες που θα μας διασφάλιζαν. Γίναμε περίγελος του Σουλτάνου της Άγκυρας, ο οποίος έχει παρατάξει επιθετικά τον στρατό του παντού, από τη Συρία, ως το Αιγαίο και την Κύπρο.

Τι θα κάναμε εμείς αν είχαμε την εξουσία; Δεν θα φθάναμε ποτέ ως εδώ. Με το κράτος ανυπεράσπιστο και γυμνό και ανυπόληπτο. Συνεπώς το ερώτημα είναι κάλπικο, όπως κάλπικοι είναι και όσοι το θέτουν, τάχα για να μας αποστομώσουν. Το Κυπριακό πλέον πρέπει να τεθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής. Έχουμε δεύτερη εισβολή. Τέρμα στις ψευδαισθήσεις για το ότι η Τουρκία χωρίς να πληρώσει κόστος θα υποχωρήσει. Ποιοι την έχουν αποθρασύνει; Όσοι την χάιδευαν επί σειρά ετών. Πού είναι τώρα, πού κρύβονται, γιατί συνεχίζουν τα μασκαραλίκια; Το είχαμε πει πολλές φορές ότι η Άγκυρα εκλαμβάνει τη συνεχή υποχωρητικότητά μας ως αδυναμία. Ιδού τα αποτελέσματα. Απειλεί να τινάξει στον αέρα το ενεργειακό πρόγραμμα. Και να κλιμακώσει την κρίση για να εκφοβίσει τις λοιπές πέραν της ENI εταιρείες να παγώσουν τις έρευνες και τα πλάνα εκμετάλλευσης.

Η Τουρκία με την κλιμάκωση της κρίσης θέλει να στείλει μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει πολεμικό κλίμα για να πλήξει τον τουρισμό και την οικονομία. Απαιτείται λοιπόν σύνεση και διπλωματική δεινότητα για να πληρώσει κόστος η Τουρκία σε άλλα επίπεδα, ειδικά στην ΕΕ. Όπου βέβαια πρέπει να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές: Η Άγκυρα έχει κοινά συμφέροντα με τους εταίρους μας και εκείνο που πρέπει να δούμε είναι πώς εμείς μπορούμε να τα αντισταθμίσουμε.

Και ο τρόπος είναι ένας: Μέσω της ασφαλούς εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, πείθοντας την Ευρώπη ότι οι πηγές μας είναι και δικές της και ότι κινδυνεύουν από την Άγκυρα. Και επιτέλους πρέπει να εξετάσουμε και κάτι άλλο: Θέλουμε ή όχι άμυνα; Μας χρειάζονται τα «ξύλινα τείχη» ή μας αρκούν ξυλοπόδαρα των παλιάτσων και των σαλτιμπάγκων;

Και το τελευταίο: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν αποχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ, τότε να μην ελπίζει ότι θα κάνει έστω και ένα βήμα προς την ΕΕ. Το βέτο είναι γι’ αυτό τον σκοπό που παραχωρείται. Για την υπεράσπιση των κρατικών συμφερόντων. Εδώ καταργείται το κράτος μας, η υπόστασή μας. Όσοι ανήκουν στο βαθύ ανανικό κράτος ας παραδοθούν. Ο λαός αφυπνείται και δεν θα παραμείνει αδρανής.

*Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη

2 σχόλια:

  1. Dear Eleni,

    A big thank you for all your efforts and struggle. But the president of Cyprus does not need to be cornered by others. He himself was the first to suggest going back to the negotiations table. He left the islas and the whole eastern front of Greece unproyected, helpless to the Turkish forces. Doesn't He know by now his opponent? Making things worse he asked for re-election so he can continue serving our enemies. He chose ministers with zero experience for the foreign office and Defence. Who will plan Cyprus' s Defence? Grooming young talented people takes time and leadership. We lack both right now.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο καλα τωρα...
    και να λαβουμε σοβαρα υποψιν οτι οι περισσοτεροι της Ε.Ε. ειναι εντονως και εν τη πραξη τουρκιζοντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.