27/2/18

Βαμμένες κόκκινες γραμμές - Στα κατεχόμενα η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ κυρία Σπέχαρ

Όρους ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών θέτουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τα ενεργειακά. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, φρόντισε να επαναφέρει το θέμα της «ενδιάμεσης συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος της τουρκικής πλευράς και προσωπικά του Μουσταφά Ακιντζί είναι να οδηγήσει το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε και χθες πως εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε διασύνδεση των συνομιλιών στο Κυπριακό με τα ενεργειακά τότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ κατά τη μετάβασή της στα κατεχόμενα θα μεταφέρει το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Μουσταφά Ακιντζί για την πραγματοποίηση συνάντησης προκειμένου να συζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μια συνάντηση η οποία δεν αποκλείεται να διευθετηθεί αφού την θέλουν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, είναι εμφανές πως Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση τους κατά τρόπο ώστε να βγει προς τα έξω το μήνυμα ότι είναι η άλλη πλευρά που δεν θέλει επανέναρξη των συνομιλιών.
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται στην Κύπρο και ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν Πιερ Λακρουά, με βασική αποστολή του τα ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος της επίσκεψης είναι η επίβλεψη της εφαρμογής της στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες. Εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί η επίσκεψη προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα από το ΓΓ ΟΗΕ προς Αναστασιάδη και Ακιντζί.
Θέμα Κύπρου έθεσε ο Μακρόν στον Ερντογάν 
Την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου έθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία όπως και οι ΗΠΑ επιχειρούν να τοποθετήσουν διπλωματική ομπρέλα για προστασία των εταιρειών τους που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, ο Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να πει στον Μακρόν ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ευαισθησίες.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.