Ανακοινώθηκε χθες η στελέχωση των επιτροπών του τουρκικού ΥΠΕΞ που θα μεταβούν στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν με Αμερικανούς ομολόγους τους πάνω σε σοβαρά ζητήματα που αφορύν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η επίσκεψη είναι απόρροια της συνάντησης που είχε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, τις 15-16 Φεβρουαρίου.
Η επίσκεψη των Τούρκων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον θα γίνει τις 8-9 Μαρτίου και οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε τρία βασικά ζητήματα, τα οποία θα εξεταστούν από τρεις διαφορετικές επιτροπές.
Η μία επιτροπή θα εξετάσει το θέμα της Συρίας, με κορυφαίο τον έλεγχο της Ιεράπολης/Μένπετζ, η δεύτερη το θέμα του Γκιουλέν και η τρίτη το θέμα του Ιράκ. Η επιτροπή του Γκιουλέν θα εξετάσει επίσης το θέμα των S-400 καθώς και το θέμα της βίζας.
Όσον αφορά τη στελέχωση των επιτροπών, επικεφαλής της επιτρποπής Συρίας ορίστηκε ο βοηθός του υπηρεσιακού υφυπουργού του ΥΠΕΞ, Σεντάτ Ονάλ (Sedat Önal), της επιτροπής για τον Γκιουλέν ο έτερος βοηθός του υπηρεσιακού υφυπουργού του ΥΠΕΞ, Τζιχάντ Εργκινάι, και στην επιτροπή του Ιράκ ο διευθυντής των Υποθέσεων Νότιας Ασίας του ΤΥΠΕΞ, Φαζλί Τσορμάν (Fazlı Çorman).
Σημειώνεται ότι προτεραιότητα έχει το θέμα της Ιεράπολης, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τις 8-9 Μαρτίου θα μεταβεί στις ΗΠΑ μόνο η αρμόδια επιτροπή ή αν θα μεταβούν όλες.
Πηγή: Ακσάμ
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και ενδελεχής διερεύνηση αυτών των επαφών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη επιτροπή είναι η επιτροπή αιχμής. Η δεύτερη επιτροπή είναι η επιτροπή πίεσης και αγοράς χρόνου. Η τρίτη επιτροπή είναι η επιτροπή τακτικών υποχωρήσεων.
Οι συμμετέχοντες από ΗΠΑ* στις συναντήσεις με την 3η επιτροπή αναμένεται είναι οι πλέον φίλα προσκείμενοι στην Τουρκική πλευρά. Λογικά σε αυτούς δίνουν και είναι έτοιμοι να δώσουν οι Τούρκοι, να αναδείξουν τον ρόλο τους* περαιτέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν ανταλλάγματα μέσω αυτών στην 1η.
Συγκοινωνούντα δοχεία στο ΗΒ με αυτούς* έχουν ξεγράψει το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου και προκρίνουν απόλυτα τον ρόλο της Τουρκίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα με ενεργοποίηση όλων των άξιων πόρων που διαθέτουμε. Το μόνο που υπολογίζουν είναι το ναυτικό μας και εξού οι πρόσφατες αποφάσεις της Τουρκίας να επενδύσει επειγόντως και άμεσα στο ναυτικό της.
Κατά αντιστοιχία είναι αποφασισμένοι να μας ανοίξουν μέτωπο που ανοίγει της πύλες της κολάσεως για την Ελλάδα, δίνοντας το όνομα Μακεδονία. Βασικό μέλημα είναι να διαιωνίσουν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν μέσω της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Αν η Τουρκια έβαλε στόχο να γίνει υπερδύναμη καλά κάνει , θα την αφήσουν οι άλλες δυνάμεις ; Η Τουρκια πατάει σε δυο βάρκες , αν τα καταφέρει καλώς αν οχι θα την κλαιν οι ρέγγες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ NIKOS.
ΔιαγραφήΠρος το παρον οι ρεγγες κλαινε εμας και απο οτι φαινεται μονο μετα τον καφε και το παξιμαδι του νεκροταφειου θα σταματησουν.
Το πιο πιθανο ειναι να τους αφησουν οι αμερικανοι να κατεβουν και στα ανατολικα του ευφρατη και προς νοτια της Σουριας στα συνορα με το Αϊρακ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη δεν θαναι νεοοθωμανικη τουρκια,θαναι Υπεροθωμανικη...