27/2/18

Τα ψεύδη της κυβέρνησης στο Σκοπιανό με παραδείγματα

Αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας
Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, προφανώς, επειδή θέλει να ζητήσει και λάβει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους, τα οποία και θα παρουσιάσει ως προεκλογικό αφήγημα στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν.
Το κατά πόσον η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να υποχωρήσει στην παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» ή όχι, πρέπει να μας προβληματίζει, αλλά όχι έως του σημείου να θεωρούμε ότι έτσι καθορίζεται η εξωτερική μας πολιτική.

Κάθε κράτος επιδιώκει να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά του και, ως γνωστόν, τα συμφέροντα των κρατών δεν ταυτίζονται. Πλείστες όσες φορές, τα κρατικά συμφέροντα στη διεθνή σκηνή είναι αντιτιθέμενα, αντικρουόμενα και πάντοτε ζωτικά! Αυτός είναι και ο αποκλειστικός λόγος, για τον οποίον οι χώρες προσπαθούν να διατηρούν υπολογίσιμη άμυνα, ισχυρή οικονομία και αποτελεσματική διπλωματία.
Η κυβέρνηση, στον δρόμο της «επίλυσης» του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, έχει πολιτευθεί με χαρακτηριστική επιπολαιότητα και ίσως έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα εθνικά δίκαια. Μάλιστα, έχει καταστεί σαφές, ότι ακόμη και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι διπλωματικώς αβάσιμα, εθνικώς ανυπόστατα και πολιτικώς ιλαρά.
Γι’ αυτό, θα παραθέσουμε στη συνέχεια τα ψεύδη της κυβέρνησης και θα αιτιολογήσουμε γιατί είναι απαράδεκτα, ως εσφαλμένα.
1.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται επιτυχώς.
Όμως, η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που υπακούει σε ορισμένες αρχές. Η πρώτη είναι ότι εισέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις για να επιλύσεις επωφελώς μια διαφορά ή να την εξομαλύνεις. Η δεύτερη είναι ότι δεν εισέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να ηττηθείς. Η τρίτη είναι ότι δεν εισέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις αποκαλύπτοντας εξαρχής τις κόκκινες γραμμές σου. Και η τέταρτη και τελευταία, ότι δεν διαπραγματεύεσαι ζητήματα έν ού παικτοίς*.
Ουδεμία εκ των ανωτέρω αρχών έχει τηρήσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, έχει αρχίσει ταχύρρυθμες διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, προκειμένου να «επιλύσει» τη διαφορά, αλλά όχι επωφελώς για την Ελλάδα. Έτσι, φαίνεται ότι έχει εισέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να ηττηθεί. Επιπλέον, έχει αποκαλύψει – κακώς – την κόκκινη γραμμή της, αφού έχει αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με δεύτερο συνθετικό τον όρο «Μακεδονία». Και κυρίως, έχει κάνει το ολέθριο λάθος να διαπραγματεύεται την ψυχή της Ελλάδος, όπως είναι η Μακεδονία, διότι είναι βέβαιον, πως εάν παραχωρηθεί ο όρος, σε λίγα χρόνια θα υποστούμε αλυτρωτικές διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Και τότε θα είναι πολύ αργά.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση έχει αρχίσει και έχει επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του ονόματος. Το ουσιώδες, όμως, δεν είναι αυτό. Το καίριο είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων και η επιρροή στην επίπλαστη ταυτότητά των γειτόνων μας και τα επικίνδυνα όνειρά τους περί «μακεδονισμού».
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η κυβέρνηση ΔΕΝ διαπραγματεύεται επιτυχώς. Αντιθέτως, πόρρω απέχει από το να χαρακτηρίσει κάποιος επιτυχή την προσπάθειά της.
2.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι άνοιξε το ζήτημα για να αποκτήσει η Ελλάδα διείσδυση στα Σκόπια.
Όμως, η Ελλάδα έχει διεισδύσει ήδη οικονομικώς στο κράτος των Σκοπίων. Σύμφωνα με ειδικούς, η χώρα μας είναι σήμερα μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια, με τις ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημιουργώντας 40.000 θέσεις εργασίας. Είναι, επίσης, ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ, με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 787 εκατ. ευρώ το 2016 και τις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα τα 566 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης, στην εισροή ΄Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ΠΓΔΜ, με το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να ανέρχεται στα 2,86 εκατ. ευρώ. Στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες των Σκοπίων με βάση το τζίρο τους το 2016, οι οκτώ ήταν οι εξής ελληνικές: OKTA (ΕΛΠΕ), USJE-TITAN, VEROPOULOS, PIVARA SKOPJE (Coca-Cola, Heineken), DOJRAN STEEL (ΣΙΔΕΝΟΡ), ΑΚΤΩΡ, ZITO LUKS (ELBISCO), MERMEREN (Μάρμαρα Παυλίδης)**.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η πατρίδα μας έχει ήδη μερίδιο και λόγο στην αγορά του όμορου κράτους. Σημασία έχει το πώς θα χειριστεί αυτή τη δυνατότητα.
3.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει να επιλυθεί όπως-όπως το ζήτημα της ονομασίας, επειδή έτσι θα αποτραπεί η επιχειρούμενη από την Τουρκία γεωπολιτική περικύκλωση της χώρας μας.
Όμως, το επιχείρημα αυτό αποκρύπτει ότι, με την εθνοκτόνα λύση που προωθεί η κυβέρνηση, η επιχειρούμενη γεωπολιτική περικύκλωση της Ελλάδος θα ολοκληρωθεί. Και τούτο, διότι αφενός μεν η Αλβανία είναι ήδη από το 2009 μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), αφετέρου δε – εάν εισέλθουν και τα Σκόπια στο παρόν στάδιο – η Τουρκία θα έχει δύο μέσα πίεσης εις βάρος μας. Εάν δεν αλλάξουν τακτική η Αλβανία και τα Σκόπια και δεν πάψουν να αποτελούν χώρους ανάπτυξης, προώθησης και εξαγωγής της τουρκικής προπαγάνδας, προβλήματα θα σωρεύουν στις μεταξύ μας σχέσεις και τίποτε άλλο.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, με την προωθούμενη «λύση» η κυβέρνηση δεν αποτρέπει την επιχειρούμενη γεωπολιτική περικύκλωση της Ελλάδος από την Τουρκία, αλλά την ενισχύει.
4.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι απλώς συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στον δρόμο που είχαν ανοίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όμως, αυτό είναι ένα παντελώς αδιάφορο επιχείρημα. Το γεγονός, ότι προηγούμενες κυβερνήσεις της πατρίδας μας ακολούθησαν μια συγκεκριμένη πολιτική σε ορισμένα ζητήματα ήταν η γενεσιουργός αιτία της ύπαρξης αντιπολίτευσης, η οποία με αυτές ακριβώς τις πολιτικές διαφωνούσε. Δηλαδή, η αντιπολίτευση – όπως ήταν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – βασίζεται στον άλλον πόλο από αυτόν της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, αυτές ακριβώς τις πολιτικές επιδιώκει να αλλάξει, γι’ αυτό εκτίθεται στις εκλογές ως εναλλακτική λύση. Ενώ, λοιπόν, σε όλες τις κορυφαίες πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων εναντιώθηκε...

Η συνέχεια του άρθρου στο Μαύρο Κουτί

5 σχόλια:

  1. Δεν ειναι λογικο,δεν στεκει για κανενα λογο,να διαπραγματευεσαι το ονομα σου!ποσο δε οταν αυτο ειναι απολυτα συνδεδεμενο με την ιστορια μας, με την οντοτητα μας!Δεν υπαρχει περιπτωση να επιτρεψουμε οι Ελληνες να μας βαλουν απερισκεπτοι περαστικοι,κακοι επαγγελματιες πολιτικοι της τηλεορασης,των μιντια σε τετοιους τεραστιους μπελαδες.Η ευρωπη μας εχει βαλει σε τεραστιους μπελαδες με την οικονομια μας πραγμα που ειναι η πηγη χιλιων κακων για το κρατος μας,δεν θα της επιτρεψουμε να μας κανει και εθνικη ζημια.Πιστευω πως μετα τα συλλαλητηρια οι Ελληνες αποδειξαμε οτι μπορουμε να ανατρεψουμε κακως κειμενα και ολιγωριες μιας κυβερνησης που δεν εχει την εγκριση της πλειοψηφιας του Ελληνικου λαου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματι πολυ καλο αφου ακολουθει τις αρχες της λογικης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.