Ο τίτλος από το δημοσίευμα
Τα Σκόπια πρόσφεραν τέσσερις επιλογές για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, όπως σημειώνει η «Φωνή της Γερμανίας»/ Deutsche Welle.
Τα Σκόπια ελπίζουν ότι η διαφορά θα επιλυθεί μέσα στο χρόνο για να πάρουν μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο και η επιβεβαίωση της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο και προτείνουν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά τους», αναφέρει το Ρόιτερ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δήλωσε ο Ζάεφ το Ρόιτερ στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε την επενδυτική σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη με μία από αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ απάντησε «Ναι… ορισμένοι προτιμούν περισσότερες επιλογές , ορισμένοι όχι (όσον αφορά το όνομα).
Ο Ζάεφ αναφέρει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα εάν υπάρχει ‘πραγματική ανάγκη’ για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας κάτι που η Ελλάδα επιζητεί τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι εάν η λύση της διαφοράς διατηρήσει την αξιοπρέπεια των πολιτών θα υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση σε δημοψήφισμα.
(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
The Hellenic Information Team
"Άκυρο" από την κυβέρνηση των Σκοπίων - Διαψεύδει τις 4 "προτάσεις" Ζάεφ για την ονομασία
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει «κατηγορηματικά» ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός της. Ο πρωθυπουργός, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων και όχι του Συντάγματος.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση του Reuters απάντησε πως η χώρα «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα».
Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει πως ο Ζόραν Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της.
Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Έχω όνομα να προτείνω. Ο πισινός της Μακεδονίας να ονομαστούν, μεταφρασμένο, αμετάφραστο όπως θέλουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστείο ... αστείο... μας κάνουν και χάρη να μας προτείνουν 4 ονόματα, το εξής ένα Μακεδονία
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο πρώτο σκέλος του άρθρου υπάρχει κάποιο λάθος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφέρεται ως μια από τις προτάσεις ονομασίας «Δημοκρατία Βαρδάρη»!!!
Αν ήταν αλήθεια αυτό, θα είχε λυθεί και θα είχε επέλθει συμφωνία με τα Σκόπια!!!
Και κατά την δική μου άποψη, δεν θα χρειαζόταν επιπλέον αλλαγές στις ονομασίες αεροδρομίων, δρόμων, πλατειών, συντάγματος, κ.λ.π.
Το καλυτερο ιναι να ονομασθουν¨:" η κλανια των Μακεδονων ".
ΑπάντησηΔιαγραφή