26/2/18

Γιούνκερ προς Ράμα: Λύστε τα προβλήματα με την Ελλάδα

Πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Κυριακής στα Τίρανα.Μολονότι ο Γιούνκερ δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης (σ.σ.: των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας) για να επιτρέψουμε στις χώρες (της περιοχής) να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ.: των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».
Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας να γίνει μέλος της ΕΕ.


«Σύμφωνη με το Συνταγματικό Δικαστήριο»

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, θα επικυρώσει την εντολή για να δοθεί πληρεξούσιο στην επιτροπή αλβανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για τη νέα συμφωνία όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο. 

Οπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα, ο κ. Μέτα ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εντολής. Ο Ράμα είπε ακόμα ότι υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την επίτευξη της συμφωνίας και την επίλυση όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που προέρχονται, όπως είπε, από βάθος χρόνου 70 ετών. 

Επισήμανε ακόμη ότι «η νέα συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ των δύο κρατών θα στηρίζεται πλήρως στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας». Το αλβανικό ΣΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο κυβερνήσεις το 2009 για το ζήτημα.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Αχ,Καλε μπαμπα γιουνκερ,σ'ευχαριστουμε ολοψυχως,τοσο που τωρα θα κατσουμε να μας...εξανδραποδισεις!!! Για να μην πουμε τιποτα αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.