27/2/18

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν και στην «Καλυψώ», στο Οικόπεδο 6, αλλά έπεσαν πάνω σε γαλλική και ιταλική φρεγάτα...

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΛΥΡΙΤΣΑΣ
Δοκίμασαν να παρενοχλήσουν και τη γεώτρηση Καλυψώ στο τεμάχιο 6 αλλά εκεί, η δυναμική παρουσία γαλλικής και ιταλικής φρεγάδας έδιωξε τουρκικό πολεμικά 
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στο τεμάχιο 3 μετά την τουρκική παρεμπόδιση του Saipem 12000 να προχωρήσει στη γεώτρηση και την καθήλωσή του για 15 μέρες περίπου 25 ναυτικά μίλια από τον γεωτρητικό στόχο Σουπιά, αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήταν η πρώτη στην οποία η Τουρκία κατάφερε τον στόχο της και αυτό ίσως εξηγεί πολλά ως προς την επιλογή της να προχωρήσει αποφασιστικά αυτή τη φορά, καθώς και ως προς την επιλογή της εταιρείας με την οποία επέλεξε να τα βάλει.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η Τουρκία προσπάθησε να παρενοχλήσει και την προηγούμενη γεώτρηση (στόχος Καλυψώ) στο τεμάχιο 6. Εκεί, όμως, η κοινοπραξία ENI/TOTAL είχε λάβει προληπτικά μέτρα με δύο φρεγάτες (μία της Γαλλίας και μία της Ιταλίας) να συνοδεύουν το γεωτρύπανο. Παρ’ όλ’ αυτά η Άγκυρα μέτρησε τις δυνάμεις της και σε αυτή την περίπτωση. Συγκεκριμένα, τουρκικό στρατιωτικό πλοίο προσέγγισε την περιοχή και, μάλιστα, εισήλθε εντός των ορίων ασφαλείας της γεώτρησης, δηλαδή εντός της ακτίνας των 500 μέτρων από τις συντεταγμένες της γεώτρησης Καλυψώ. Η αντίδραση όμως των δύο φρεγάτων που συνόδευαν το Saipem 12000 υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν και το πλοίο να απομακρυνθεί. Στην περίπτωση αυτή φάνηκε η αποφασιστική στάση, κυρίως της Γαλλίας, να μην επιτρέψει παρεμπόδιση του έργου της δικής της εταιρείας. Το ίδιο αποφασιστικά μηνύματα έφυγαν και σε πολιτικό επίπεδο από το Παρίσι και ξεκάθαρη ήταν και η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Μακρόν προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακλη ΑΟΖ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γαλλική προεδρία. Τελικά, όλα κύλησαν «ομαλά» στην Καλυψώ, με αποτέλεσμα μάλιστα να ανακοινωθούν και ενθαρρυντικά στοιχεία για το κοίτασμα μετά την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης.

Οι Ιταλοί κινήθηκαν κάπως επιπόλαια στο 3

Η παρενόχληση στο τεμάχιο 6 από μέρους της Τουρκίας φαίνεται ότι οδήγησε σε νέα συμπεράσματα την τουρκική πολιτική: «Με τη Γαλλία δεν τα βάζουμε, η Ιταλία όμως είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτήν την υπόθεση». Όταν πια η γεώτρηση στο Καλυψώ ολοκληρώθηκε, οι Ιταλοί «αφελώς» κινήθηκαν χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε προληπτικών μέτρων προς το τεμάχιο 3. Ήταν η στιγμή που ανέμενε η Τουρκία για να παρέμβει. Παραμένει άγνωστο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει κάποιες ενδείξεις για τη στάση που θα τηρήσει κατά τις συναντήσεις του με την ιταλική ηγεσία στη Ρώμη, η οποία είχε προηγηθεί χρονικά των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις ωστόσο των Ιταλών δεν είχαν τίποτα από τον τόνο και την ουσία των θέσεων που έπαιρναν οι Γάλλοι. Στον βαθμό, δε, που επιβεβαιωθούν οι μυστικές συναντήσεις του Κουντρέτ Όζερσαϊ στη Ρώμη, η Λευκωσία θα αρχίσει να προβληματίζεται για τη στάση του στρατηγικού εταίρου που λέγεται Ιταλία.

Πέραν των αρχικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο, οι αντιδράσεις τόσο του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και, σε κάποιες περιπτώσεις, της ΕΝΙ δημιουργούν την εντύπωση ότι η ιταλική πλευρά δεν ήταν ποτέ αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί με την Άγκυρα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΝΙ είναι η εταιρεία η οποία εξασφάλισε τα δικαιώματα γεωτρήσεων στα περισσότερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, στα τεμάχια 2,3 και 9 με την KOGAS, στα τεμάχια 6 και 11 με την TOTAL και στο τεμάχιο 8 μόνη της. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/parenochlisan-ke-stin-kalipso

2 σχόλια:

  1. ε,ενταξει ειπαν οι βρωπαιοι να τους δωσουν κατι τις να παιζουν,αλλα οχι και να τα παρουν ολα οι γερμαναραιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι απο πολλου γνωστη 1)η θρασυβουλη πολιτικη των Τουρκων ε ( εμεις μονο υποχωρησεις γνωριζουμε να κανουμε), 2)γνωστη επισης η χαρακτηριστικη, (πιθανον κληρονομικη) "γενναιοτητα " των Ιταλων, μπροστα στους οποιους κινδυνους και 3)(και ισως πιο κυριο) το βαθυ παιχνιδι των εκαστοτε συμφεροντων, που παιζονται στο κουβαρι αυτο της Α. Μεσογειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.