Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλου, προκειμένου να λάβει αύριο μέρος στις εργασίες του «East Med Working Group».
Η συνάντηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στις προεργασίες για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό East Med από τις εμπλεκόμενες χώρες, που αναμένεται εντός του 2018.
Η συμφωνία θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προς την υλοποίηση του έργου, σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του οποίου αποτέλεσε το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.
Το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την προώθηση του έργου. Είναι χαρακτηριστικές οι υψηλού επιπέδου ελληνο-ιταλικές επαφές τον προηγούμενο μήνα για το θέμα
Εξάλλου, τον Ιανουάριο επικυρώθηκε η χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed, με την επίσημη έγκριση από την Κομισιόν του προγράμματος χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Η πρόταση είχε κατατεθεί από την IGI Poseidon S.A. που ηγείται του έργου και αφορά τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front End Engineering and Design) για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Επαμφοτερίζουσα στάση από το Ισραήλ;
Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε γνωστό πως το Ισραήλ εξετάζειτην πιθανότητα συμμετοχής της Israel Natural Gas Lines Company στην κατασκευή του αγωγού East Med, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται ότι διατηρεί ακόμα κάποιες επιφυλάξεις.
Ενώ πριν από ένα μήνα ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, εκτίμησε σε συνέντευξή του στη Globes ότι η συμμετοχή μιας κρατικής επιχείρησης του Ισραήλ θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον αγωγό, ο οποίος απολαμβάνει ήδη την πολιτική στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital ο ειδικός απεσταλμένος για τα ζητήματα ενέργειας του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ, πρέσβης Ron Adam, προτίμησε να κρατήσει πιο χαμηλά τον πήχη.
Σύμφωνα με τον κ. Adam, ο EastMed είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζει το Ισραήλ για τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη, όμως τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι αρκετά: «Είναι ένα έργο από εταιρείες της Ιταλίας και της Ελλάδας και βρίσκεται υπό εξέταση και από τις τέσσερις κυβερνήσεις των χωρών. Θα χρειαστούμε ένα οικονομικό σχέδιο για το πόσο οικονομικά βιώσιμο μπορεί να είναι. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και ένα άλλο θέμα που είναι η τρέχουσα κρίση στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με τη γεώτρηση στο μπλοκ 3 και την εμπλοκή της Τουρκίας. Εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ξεπεράσουμε τις νέες προκλήσεις για τον αγωγό».
Αναφερόμενος στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική απόφαση, ο κ. Adam ανέφερε τα εξής: «Πρώτα απ' όλα η τιμή νομίζω, γιατί η τιμή είναι ένα ζήτημα. Για παράδειγμα, για να αποφασίσουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό από την Κύπρο, προς την Ελλάδα και τη Νότια Ιταλία θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη αγορά. Θα είναι 6 δολάρια, θα είναι 8 δολάρια, θα είναι ανταγωνιστικό με τα άλλα αέρια, πχ με το ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται από το βορρά; Επομένως ένας παράγοντας είναι η τιμή. Και βέβαια υπάρχουν και οι στρατηγικοί παράγοντες. όπως και η συνεργασία με τις άλλες χώρες. Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό για το Ισραήλ και την Αίγυπτο να προχωρήσουν από κοινού και να κάνουν πράγματα μαζί».
Ειναι γεγονος οτι στην κυβερνηση του Ισραηλ οπως και αναμεσα σε επιχειρηματιες υπαρχουν αρκετοι που επιθυμουν ο αγωγος να περασει μεσα απο την τουρκια.
ΑπάντησηΔιαγραφή