27/2/18

Τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά - Πού το πάει η Τουρκία;

Σάββας Καλεντερίδης
Σημείο καμπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Συμφωνία του Ελσίνκι, με την οποία η Ελλάδα παραχώρησε τη συγκατάθεσή της για την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Δεκέμβριος 1999). Είχε προηγηθεί η άρση του βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, με την οποία η ελληνική διπλωματία αντάλλαξε το βέτο, με την σιωπηρή αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας της απρόσκοπτης πορείας της Κύπρου προς την ΕΕ.
Και οι δύο αυτές κινήσεις ήταν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου, το οποίο, εξ όσων γνωρίζω, ήταν έμπνευσης του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη.
Ποιο ήταν το σχέδιο: Το σχέδιο προέβλεπε από τη μια πλευρά την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και από την άλλη την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Δεδομένης της σταθερής βούλησης της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ –κυρίως για να εξουδετερώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει απέναντί της η Ελλάδα, με την είσοδό της στην ΕΟΚ το 1981–, μέσω της ενταξιακής διαδικασίας η Άγκυρα θα υποχρεωνόταν να είναι πιο προσεκτική απέναντι στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, μέσω της διαδικασίας του ανοίγματος των 38 Κεφαλαίων θα υποχρεωνόταν να προβεί σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή πολιτικών σε ζητήματα ενδιαφέροντος της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Όλη αυτή η στρατηγική συμπληρώθηκε από τη διαδικασία των «διερευνητικών επαφών» που ξεκίνησε το 2002 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αρκετά προβλήματα τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία είχε περιορίσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και δεν είχαμε κάποια σοβαρή κρίση από το 1999 μέχρι σήμερα.
Τι άλλαξε και η Τουρκία έχει διαφοροποιήσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Η Τουρκία, όταν ξέσπασαν οι ταραχές και εκδηλώθηκε η «Αραβική Άνοιξη» στη Συρία, τον Μάρτιο του 2001, ήταν με το πλευρό των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Σ. Αραβίας, που υποστήριζαν τη Συριακή Αντιπολίτευση. Τότε η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ήταν σχεδόν οι μοναδικοί υποστηρικτές του Άσαντ.
Όταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 η Ρωσία άρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία αντέδρασε, φθάνοντας στο σημείο να καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

36 σχόλια:

  1. World War 3: Turkish politician promises to INVADE GREECE if victorious in the election

    TURKEY’S leader of the Republican People’s Party (CHP) has threatened to invade “18 Greek islands in the Aegean Sea” if he comes to power that could trigger World War 3 as president Recep Tayyip Erdoğan continued his aggressive rhetoric after imposing his forces in Syria, it has emerged.

    By Joseph Carey

    PUBLISHED: 08:33, Tue, Feb 20, 2018 | UPDATED: 09:18, Tue, Feb 20, 2018

    Kemal Kılıçdaroğlu declared that if he wins the country’s election when Turks go the polls next year he will wage war against Greece to take over the islands after declaring Athens has “no document” to ownership over them.

    He stated he would “invade and take over 18 Greek islands in the Aegean Sea, just as former Turkish PM Bulent Ecevit invaded Cyprus in 1974”.

    Meanwhile, the inflammatory comments were supported by the head of the newly formed “Good Party”, Meral Akşener, who will also make a bid to run Turkey and hinted that they could wage war against Greece.

    She remarked that “what is required must be done” in a post on Twitter.


    The statements come at a time when president Erdoğan finds himself emboldened after conducting a military operation in the northern region of neighbouring Syria, Afrin.

    The leader recently warned Bashar al-Assad that he risked war with Ankara if he decided to intervene in the ongoing conflict in the northern area.

    In a recent speech, he continued his aggressive rhetoric and hinted he too could confront Greece after issuing a warning to “those who have crossed the line in the Aegean and Cyprus.”

    He continued: "Their courage persists only until they see our army, our ships and our planes...Whatever Afrin is to us, our rights in the Aegean and Cyprus are the same.


    "Do not ever think that the natural gas exploration in the waters of Cyprus and the opportunistic attempts in the Aegean Sea drop off our radar.

    "Just as we disrupt the plots [in the region] through Operation Euphrates Shield and Operation Olive Branch [on Syria], and soon in Manbij and other regions, we can and we will disrupt the plots of those who engage in miscalculations on our southern border.

    “Our warships and air forces are keeping an eye on the area closely to intervene in every way when required."

    Mr Erdoğan was keen to relive the glory days of the Ottoman Empire, also known as the Turkish Empire, and hinted that he could take back some of the lands that were lost when it collapsed in the early twentieth century.

    At the height of its power, the Ottoman Empire controlled the majority of southeastern Europe, Central Europe, Eastern Europe, western Asia and northern Africa.



    The empire became a vital mediator between the eastern and western worlds for six centuries.

    As part of its rule, the Ottoman Empire represented the Islamic Caliphate that launched wars of in the name of jihad.

    https://www.express.co.uk/news/world/921193/World-War-3-Turkey-threaten-invade-Greece-Aegean-Sea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να καταλάβουν καλά οι "σύμμαχοι" μας ότι είτε με τον Ερντογάν, είτε χωρίς, δεν είναι προς όφελος τους η Τουρκία να έχει αυτόνομη και ανεξάρτητη εξοπλιστική βιομηχανία. Ο μόνος τρόπος να ανακοπεί αυτή η πορεία της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας είναι με καταστροφή όλων αυτών των υποδομών, διαφορετικά η Τουρκία θα είναι ο εφιάλτης της δύσης σε μερικές δεκαετίες από σήμερα.

      Διαγραφή
  3. Σάββα αυτοί καλούν για επιστράτευση.Εμείς δε χρειαζόμαστε επιστράτευση;Πρέπει άμεσα να επαναεκπαιδευτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία έχει μια πολιτική που η μας αρέσει η δεν μας αρέσει, αυτή επιβιώνει και μάλιστα έχει και απαιτήσεις !!!!! Τώρα η Τουρκία η έχει πολύ καλούς πολιτικους ή εμείς έχουμε μόνο ανίκανους που δεν μπορούν ούτε να προβλέψουν το άμεσο μέλλον ! Τι αυτό και έχουν ανέβει και τους φοβούνται τα περισσότερα κράτη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Τουρκία έχει για πολιτικούς άδειους τενεκέδες που όταν χτυπάν κάνουν πολύ θόρυβο.
      Πως μπορεί να επιβιώσει μια Τουρκία όταν το 1/4 του πληθυσμού είναι Κούρδοι, 1/4 κρυπτοχριστιανοί, κρυπτο-αρμένιοι, διάφορες άλλες μειονότητες, γκιουλενιστές κτλ;
      Στον Τούρκικο στρατό υποπτεύεται ο ένας τον άλλο ως ρουφιάνο γιατί δεν γνωρίζουν τι πραγματικά είναι.

      Διαγραφή
    2. Αυτές οι ανόητες γενικολογιες περί 1/4 του πληθυσμού κρυπτοΧριστιανοί
      Δεν έχουν καμμία βάση είναι εκτός πραγματικότητας έλεος

      Διαγραφή
    3. Εισαι σιγουρος ?? Υπογραφεις χαρτι ??

      Διαγραφή
    4. Ναι φίλε είμαι σίγουρος αυτά είναι χαζομάρες ημαρτον δηλαδή ακόμη με θεοσταλτα δώρα περιμένετε λύση στα Ελληνοτουρκικα ?

      Διαγραφή
    5. Αυτο δεν λυνει κατι..εσυ νομιζεις οτι..νομιζεις..και τα δεντρα ειναι στο δασος..ουτε αυτο λυνει ..αλλα ειναι.! Εσυ ποιο αμφισβητεις ...το ειναι...η την λυση ??

      Διαγραφή
    6. Τι σχέση έχουν τα δέντρα βρε χριστιανέ μου με αυτό που με λες
      Αυτες οι συνομωσίες περί 1/4 του πληθυσμού κρυπτοχριστιανοι αριθμητικα θα πει 20εκ άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου πραγματικά αυτά που λες
      Η Λύση για μένα στο συμφέρον της Ελλάδος είναι να εκμεταλλευτεί τις τωρινές σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας και να παρει σε κάποια φθηνή τιμή
      Κάποιους πυραύλους σε απάντηση στους S-400 που φέρεται η Τουρκία να συμφωνησε με την Ρωσία

      Διαγραφή
  5. Μάλλον η καλύτερη ανάλυση που έχω διαβάσει. Ευελπιστώ να φτάνουν αυτά στ' αυτιά των ανθρώπων που πρέπει διότι μας τελειώνει και το εργαλείο Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και δηλ.πιστευετε οτι αυτη η πολιτκη της δηθεν μεταθεσης του ελληνο-τουρκικου προβληματος στην πλατη της ευρωπης θα πρεπει να θεωρειται ιδιοφυης ε;
    Η αληθεια ειναι οτι ηταν χαωδως ηλιθεια.
    Ηταν μια πολιτικη που απλα επιβεβαιωνε την ανικανοτητα μας να σχεδιασουμε με απολυτο ρεαλισμο,να συντονισουμε τις δρασεις μας και να πραξουμε μετα προς μια κατευθυνση που θα μας καθιστουσε πραγματικα ανεξαρτητο κρατος με στοχους και προοπτικη που εμεις θα θεταμε και οχι θα εθεταν αλλοι για εμας.
    Αντ'αυτου,επιλεξαμε το να τα φορτωσουμε ολα,μα ολα στον κοκκορα...
    Πιστευουμε οτι εχουμε την δυνατοτητα να αλλαξουμε κατι ριζικα ή απλα πρεπει να ψαξουμε για αλλον κοκκορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδη δικαιως μου γραφεις για ηλιθιους και ανικανους θα πρεπει παραλληλα να μη γινομαστε μχ προφητες,εν πάσει περιπτωση η Δυση πρέπει να ανασυνταχθει και να σταματησει τον Ερντογάν αλλιως δημιουργειται ενα πολυ κακο προηγουμενο για τα συμφεροντα της σε όλο το πλανήτη.
      ΛΔ

      Διαγραφή
    2. Αγνωστε ..σωστα...αλλα η ανασυνταξη της Δυσης εμας ποσως μας νιαζει...η δικη μας προεχει.Την Δυση την νιαζει η δικη μας ? Οχι...

      Διαγραφή
    3. Ηλια οχι. Μετα το φιασκο μσς ...θαρθει ο κοκκορας μονος να μας βρει....οτι ...βρει..αν..βρει..

      Διαγραφή
  7. Νομιζω οτι απο το αρθρο προκυπτει ξεκαθαρα η πατριωτικη στάση του Ερντογαν προς όφελος των συμφερόντων της χώρας του και απο την άλλη οι περιπέτειες στις οποίες συρεται η Ελλαδα εξαιτίας των αμερικανικών χειρισμών και συμφερόντων.Η ελληνική πολιτικη τάξη των τελευταιων δεκαετιών δεν αντιληφθηκε οτι η συμμαχια με την Αμερικη ενεχει κινδυνους και βαριες υποχρεώσεις ενω η χάραξη νέας στρατηγικής προυποθετει ανατροπές σε δεδομένα δεκαετιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδερφε αγνωστε: οπως καταλαβαινεις,εχουμε καταντησει ηλιθιωδως ανικανοι για οτιδηποτε...μονο να το παιζουμε φοβεροι και τρομεροι ειμαστε ακομη ικανοι...για τιποτα αλλο...

      Διαγραφή
    2. Κύριε elias cavadas συμφωνούμε απόλύτως. Ηταν η πιό ηλίθια επιλογή που έγινε από το ελληνικό ΥΠΕΞ απο συστάσεώς του. Θα μου πείς όταν ακούς για πολιτική που προωθεί ο κρανιδιώτης (κολαούζος του μακαρίου) και ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ, γίνεται άμεσα αντιληπτό το πόσο λανθασμένη μπορεί να είναι.
      Η επιλογή της ήταν συνειδητή, καθώς απελευθέρωνε πόρους για """άλλες δουλειές""", πασοκικές, και βέβαια έδινε αέρα μεγάλου πολιτικού στο βλαμμένο τον ΓΑΠ. Υποτίθεται ότι θα ανάγκαζε τους ευρωπαίους συμμάχους μας να μπούν μπροστάρηδες στον αντιτουρκισμό, και συνάμα όλα εκείνα που αναφέρει ο κ. Καλεντερίδης.
      Αλλά. Αυτή είναι η εύκολη ανάγνωση του σχεδίου. Κανείς από αυτούς τους ερίφιδες δεν υπολόγισε ότι η πολιτική κατευνασμού της τουρκίας με τέτοια κόλπα, στην πραγματικότητα
      1. Απονεύρωνε ένα ολόκληρο Εθνος έναντι του ιστορικού εχθρού, μεσω της εσκεμμένης και μονομερούς αλλοίωσης της ιστορίας είτε στα σχολικά βιβλία είτε και κυρίως και κυρίως στον δημόσιο λόγο, επισήμων και ανεπισήμων, ειδικών και μη ειδικών περί της ιστορίας και των διδαγμάτων της.
      2. Απαγόρευε επί της ουσίας στην ανάπτυξη μιάς πολιτικής αντιμετώπισης της τουρκίας σαν ένας αντίπαλος που ποτέ δεν θα πάψει να δημιουργεί προβλήματα πάσης φύσεως στην χώρα μας.
      3. Δεν επέτρεπε την αγορά συγκεκριμένων συστημάτων και κατα συνέπεια την εκπόνηση σχεδιων που θα αποτρέπουν την όποια απειλή εν τη γεννέση της.
      Στην ουσία δηλαδή αντί να εξημερώνει τα ήθη και τα έθιμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, απονεύρωνε τον Έλληνα Πολίτη, ο οποίος πλέον με μιά απατηλή εικόνα της απειλής, ζούσε σε μιά εικονική πραγματικότητα, και σιγά σιγά κατεδάφιζε όλα αυτά που ως χθές έκαναν την Τουρκία να σκεφθεί δέκα φορές την όποια διεκδίκησή της.
      Τί να πρωτογράψεις δηλαδή, για μιά πολιτική απάτριδων ακτιβιστών, που βλέπουν τη χώρα, όπως ακριβώς το περιέγραψε ο αδελφός του ο Νίκος σε γράμμμα του σε μιά φίλη του. Για όσους θυμούνται.

      Διαγραφή
    3. Η απονευρωση-πασοκοποιηση επιχειρηθηκε και στην Τουρκια μεσω της περιβοητης ευρωπαικης ενταξης της μονο που δε φταναν τα λεφτα για να εξαγορασουν την τουρκικη κοινωνια και να επιβαλουν την δυτικοποιηση που θα γονατιζε τη Τουρκια χωρις να ριξουν οι πονηροι φραγκολεβαντινοι ουτε μια σφαίρα.Οι Οθωμανοι ειχαν αυτοκρατορια δεν ηταν τιποτα κοροιδα και ετσι τους πέταξε εξω με τις κλωτσιές ο Ταγιπ και το κακομοιρο το Πασοκιστάν νομιζει οτι ζει εναν εφιάλτη οταν συνειδητοποιει οτι τελικα δεν συνορευει με το Λουξεμβουργο αλλα με τους αιωνιους χασαπηδες και βιαστές του πλανητη οι οποιοι πλησιαζουν απειλητικα παρα τις φιλικες μας διαθέσεις ενω η πανισχυρη Δυση φαινεται να μας συστηνει να κανουμε υπομονη και να το απολαύσουμε.
      ΛΔ

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω απολυτα μαζι σας,με την μονη διαφορα οτι οσα λεφτα κιαν εχεις δεν σου αρκουν να αγορασεις ο,τι οπλικο συστημα σου χρειαζεται,γιατι αυτοι που στο πουλαν σε ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ(ωχ,τι ειπα! μα εμεις ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ στους ΞΕΝΟΥΣ σαν ναναι οι θεοι μας.

      Διαγραφή
    5. Ηλια ...οχι Θεοι...ανοικουμε....ετσι λενε...( οπως ενα σνθοδοχειο)...Αρα ουτε στον εαυτο μας.Αρα...ζομπι...ορθια παλουκια...υπνοβατες...ρομποτ...ντρονς...με τηλεκοντρολ παμε...πεταει ο γαιδαρος ?? Πεταει...

      Διαγραφή
  8. Ο Ερντογαν καταφερε να εχει τετοια επιρροη στην Ευρωπη που η Ελλας δεν καταφερε ουτε λογω ΕΟΚ, ουτε λογω κοιτασματων . Η ΜΙΤ αλωνιζει συλλαμβανει οποιον και οπου γουσταρει και οσοι τολμησαν να προσποιηθουν οτι αντιτιθεται στην πολιτικη του, ενιωσαν τι εστι οθωμανικο, βλεπε βομβαρδισμενο Παρισι και Βρυξελλες ΜΕΤΑ τις απειλες του Ερντογαν. Τωρα λοιπον τον παιρνουν ΟΛΟΙ στα σοβαρα, ειτε μας αρεσει ειτε οχι, ενω τους Ελληνες δεν τους παιρνει κανεις στα σοβαρα, αλλα το προβλημα δεν ειναι οτι δεν μας παιρνουν στα σοβαρα οι ξενοι, αλλα ολεον ουδεις Ελλην παιρνει στα σοβαρα αυτο το συνοθυλλευμα που υφισταται ΚΑΙ παρακαλω κυριοι μην τα φορτωνουμε ολα στον ΣΥΡΙΖΑ. Απο το 1974 η Ελλας εφαγε τετοια κατραπακια που αυριο να μας ποαραδωσουνε ολη την τουρκια στο πιατο , δεν προκειται να κουνηθει κανεις.
    Και να ρωτησω λοιπον ποιος Ελληναρας θα στειλει το τεκνο του να υπηρετησει την μητερα Ελλαδα, και αφου σκοτωθει η ακρωτηριαστει θα τον χουν ΑΠΑΝΤΕΣ για φτυσιμο οπως εγινε με τηννΕΛΔΥΚ, και δεν θελω δικαιολογιες απο κανενα. Θυμαμαι τον Μειμαρακη που διατυμπανιζε οτι τελικα αναγνωριστηκαν τελος παντων οι Ελδυκαριοι.Περιμενετε να πολεμησει καποιος για το συνοθυλευμα ¨ΟΥΔΕΙΣ αγαπητοι.
    Κι αν ποτε μπορεσω και ειμαι σε θεση , το πρωτο πραγμα που θα κανω ειναι να καθιερωσω μισθο για καθε Ελληνα στρατιωτη ,με σημερινα δεδομενα , ασ πουμε 2000 )Δυο χιλ ΕΥΡΩ) και δωρεαν μετακινησεις ες αει στην ΕΛΛΑΔΑ νε οτι δηποτε μεσον .Αλλα , ουδεις το συζητα , μονον λογους θεωριες κλπ. Η Ευρωπη τρεμει την Τουρκια διοτι η Τουρκια επολεμησε και με Γαλλους και με ΑΓΓΛΟΥς και με Ιταλους και η ειρωνια ειναι οτι ολοι αυτοι την γλυφουνε.Το πηρανε γραμμη λοιπον οι νεοι τηυς Ελλαδος και σιχαθηκαν και κοψανε περα και οπου πηγαν εμεγαλουργησαν . ΚΑΙ σε στρατους αλλων χωρων ΗΠΑ Γερμανιας. Αυτη ειναι η αληθεια.Οι μαγιες πληρωνονται.Οι ιδιοι οι Τουρκοιο δεν πιστευανε ποτε οτι η κυβερνησεις αυτου του κρατους που ζουμε , δηλ η Ελλας θα ητανε και ειναι αναποφασιστη και ανικανη ΚΥπρος 1974 , 12 ναυτικα μιλια, τα λενε οι ιδιοι οι Τουρκοι ακια οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
    Λυπαμαι
    χρειΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕς ΚΑΙ ΑΛΛΑ
    αλλη φορα θα σχολιασω
    Κουραστηκα με το ολο θεατρο
    Ντροπη
    Ντροπη
    Χωρα με το καλλιτερο εμψυχο υλικο να σερνεται να προσβαλλεται να εκλιπαρει να υποχωρει
    ΕΝΑΣ ηγετης
    να βρεθει ενα ηγετης , ασ μην ειναι Ελλην
    ουτε να μιλαει Ελληνικα
    οπως ο κ ΚΩΤΤΑς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενταξει.θα βαλλουμε τον ροθτσαϊλντ ή καποιον απο τους Λεβη...

      Διαγραφή
  9. Η άποψη μου είναι, ότι η πολυδιαφημησμενη, "σοφή" ντεμεκ τουρκική διπλωματία πιάστηκε μ@λακας, όχι μία, ούτε δύο φορές τουλάχιστον - πάντα με βάση το άρθρο - 4 φορές.
    Τώρα αλλάζει γραμμή και ως γνωστόν αλλάζεις κάτι γιατί ή δεν δουλεύει ή δεν σου ταιριάζει, αυτό κάνει ο Ερντυ ο σουλτανος της συμφοράς.
    Πάντως η σχωρεμενη η γιαγιά μου με έλεγε "το λάθος με λάθος δεν διορθώνεται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν (η στροφή της Τουρκίας), λόγω της υποστήριξης των Κούρδων από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ γιατί υποστήριξαν τους Κούρδους και την δημιουργία κουρδικού κράτους; Γιατί απέτυχαν να ανατρέψουν τον Άσαντ, όπως έκαναν π.χ. με τον Καντάφι στη Λιβύη.. Θέλουν τον έλεγχο αυτών των περιοχών όπως και της Μοσούλης για προφανείς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θελουν χαος στην μεσοποταμια.

      Διαγραφή
    2. Υπαρχει ενδεχομενο να υπαρχουν και αορατοι προφανεστεροι ?? Ειχαν εκει πολυ στρατο...και τον πηραν πισω..και κανεις δεν τους εμποδισε να ξαναστειλουν..Αρα κατι δεν ειναι τοσο προφανες οσο το...προφανες..

      Διαγραφή
    3. Αγαπητοί φίλοι, από τα λίγα που ξέρουμε, καταλαβαίνουμε ότι η Μέση Ανατολή (και τώρα και η Ανατολική Μεσόγειος) έχει το προφανές-προφανέστατο πολύτιμο αγαθό (πετρέλαιο-φ.αέριο), που συντηρεί τον υψηλής τεχνολογίας πολιτισμό μας.
      Η Αμερική έχει κάποιες ποσότητες, κυρίως σχιστολιθικού, που είναι όμως πολυδάπανο.
      Είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Μ.Ανατολή. Δεκαετίες κάνει πολέμους στην περιοχή.. κυρίως γι αυτό το λόγο..
      Υπάρχουν άλλοι δύο πολλοί σημαντικοί λόγοι ειδικά για την Αμερική.
      Ο ένας είναι η ίδια η ύπαρξη του δολαρίου (κινδυνεύει αν οι συναλλαγές του πετρελαίου γίνουν σε άλλο νόμισμα, οπότε οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν, λόγω του τεράστιου χρέους τους και της ανεξέλεγκτης εκτύπωσης δολαρίων που έχει γίνει), έτσι λοιπόν είναι αναγκασμένες να ελέγχουν τον ΟΠΕΚ, και γενικότερα όλο το κύκλωμα της διακίνησης του πετρελαίου, και τις χώρες που το παράγουν.
      Και ο άλλος, πάρα πολύ σημαντικός λόγος, είναι ότι κάποιες χώρες και περιοχές (κυρίως στο Αφγανιστάν) είναι "ο δρόμος του οπίου". Είναι το πέρασμα για να έρθει το όπιο από τα βάθη της Ασίας, στα χέρια των διακινητών και να καταλήξει σε Αμερική και Ευρώπη.
      Τα ναρκωτικά είναι η δεύτερη αιτία πλουτισμού, παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων-οπλικών συστημάτων. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά είναι καταγεγραμμένο με στοιχεία.
      Υπάρχει όμως ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος που γίνονται όλα αυτά. Και αυτός είναι να καθαριστεί η περιφέρεια του Ισραήλ απ΄τους εχθρούς του. Ένα κράτος λίγων εκατομμυρίων περικυκλωμένο από εκατοντάδες εκατομμυρίων μουσουλμάνων, με όλη αυτή την γνωστή πορεία από το 1948 που ιδρύθηκε από το πουθενά, και σήμερα είναι το "κρυφό αφεντικό" του πλανήτη.
      Το Ισραήλ ελέγχει την ίδια την αμερικανική υπερδύναμη, μέσω του ελέγχου του χρήματος, και των Τραπεζών, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
      Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις ελέγχονται από τον σιωνισμό.
      Τα γεγονότα που ζούμε την τελευταία δεκαετία δεν είναι καθόλου τυχαία.
      Σχετίζονται με όσα έρχονται στο άμεσο μέλλον, και μας αφορούν και σαν χώρα και σε ατομικό επίπεδο..
      Απότομα άλλαξαν τα πάντα (αφού όλο αυτό προετοιμάστηκε πολλά χρόνια πριν), η χώρα μας αλυσοδέθηκε, και ζούμε την επέλαση της Ν.Τ.Π., σε όλα τα επίπεδα.Το οικονομικό "κομμάτι" είναι μόνο το προπέτασμα. Είναι ο τρόπος να μας γονατίσουν και ψυχικά. Ο τελικός στόχος είναι η ίδια η ψυχή αυτής της χώρας (Χριστός και Ελλάδα). Έρχονται οι νέες βιομετρικές ταυτότητες, έρχονται και πολλά άλλα. Και αυτά έχουν ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ με όσα συμβαίνουν και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Χρειάζεται αφύπνιση και αντίσταση.

      Διαγραφή
    4. Το ενδιαφερον ειναι η CIA εκανε διακινηση του οπιου και στον πολεμο του βιετναμ...η διακινηση του οπιου δεν χρειαζεται δρομο απο την μεσοποταμια.Δεν ζουμε στις αρχες του 19ου αιωνα...γινεται και με μονοκινητηρια απο Αφγανισταν προς Πακισταν ή Τουρκμενισταν...
      Το πετροδολλαρο ειναι ενα θεμα,αλλα το κυριο προβλημα ειναι κυριως οσοι κινουνται με εχθρικες διαθεσεις ως προς αυτο.Δηλ. αν ο Σανταμ υπολογιζε να το χρησιμοποιησει στις συναλλαγες του με την Αμερικη,δεν θα υπηρχε προβλημα,αν ηθελε να χρησιμοποιησει το Ευρω στις συναλλαγες με την Ευρωπη.
      Το μεγαλο προβλημα ομως που εφερε την εισβολη του 2003 ηταν οι συνεχεις επιθεσεις των βομβιστων αυτοτοκτονιας στα μπαρακια του Ισραηλ πριν την επιθεση στο World trade center to 2001.
      2003-2018 η Αμερικη εχει κηρυξει πολεμο στην ευρυτερη περιοχη της Μεσοποταμιας με εισβολη και στην συνεχεια αποχωρηση,αφου εθεσε τις βασεις για συνεχεις εμφυλιους και αλληλοσπαραγμους,με την αναδυση των πρωτων "προξυ":Του ISIS.
      Στο Αφγανισταν,χρησιμοποιηθηκε η Αλκαϊντα για να επεκταθει το χαος και η αποσταθεροποιηση με την βοηθεια και της Ινδιας προς δυο κατευθυνσεις: Ιραν απο την μια και Πακισταν απο την αλλη.Σημειωτεον οτι η Ινδια ευρισκεται απο χρονια σε αντιπαραθεση τοσο με το Πακισταν,οσο και με την Κινα.
      Κατι αναλογο εγινε και στην Λιβυη,παλι με βοηθεια του Ερδο των αδελφων μουσουλμανων.
      Το αυτο και στην Συρια,oπου ο θεσμος των "προξυ" επεκταθηκε στον FSA τη χειρα Ερδο.Εδω,βεβαια,τα πραγματα δυσκολεψαν λιγο,λογω της Ρωσικης επεμβασης με κυριο σκοπο την προστασια των βασεων της και η οποια δεν επιβραδυνε την αποσυνθεση της Συριας,αλλα την επετεινε εμπλεκοντας και νεους παικτες,οπως το Ιραν και τους Κουρδους οι οποιοι θεωρηθκαν ικανοι να χτυπησουν τον "πληρωμενο" ISIS.
      Στην πορεια αυτων των γεγονοτων δημιουργηθηκαν και καποιες ισως μη αναμενομενες παρενεργειες.
      Μια απο τις οποιες ειναι η διανοιξη επισημου ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΕΠΙΟΙΝΩΝΙΑΣ του Ιραν με την Συρια και δη με τα υψωματα του Γκολαν και με τον Λιβανο.
      Η αλλη ειναι η ρηξη στις σχεσεις της τουρκιας με την Ρωσια,η ισως εντονοτερη της αναμενομενης αντιδραση της Ρωσιας,η στροφη της τουρκικης πολιτικης που "εξετεθη" στην περιοχη,η προκληση γιαλατζι πραξικοπηματος που προσπαθησε να εξευμενισει την Ρωσια σχετικα επιτυχως και αμεσως μετα ακολουθησε η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ στην Συρια με ΠΡΟΣΧΗΜΑ το θεμα των Κουρδων.
      Η τουρκια δηλ. παραμενει σε διατεταγμενη υπηρεσια της Δυσης και δη του Ισραηλ,καθ'οτι οι Κουρδοι κρινονται ως υποδεεστερη δυναμη οταν προκειται για το Ιραν,οπως εξαλλου εδειξε το "φιασκο" της ανεξαρτητοποιησης του Κιρκουκ.
      Οπωσδηποτε,σαυτην την περιπετειωδη πορεια της τουρκιας,εχει επιτευχθει και καποιος υπογειος "διακανονισμος" μεταξυ Ερδο-Πουτιν που εχει να κανει με Κριμαια,τον South stream,Ρωσικές "μεγαλοεπενδυσεις" στην τορκια κ.α.
      Μεσα σ'ολα αυτα,η κακομοιρα και πτωχη τω πνευματι Ελλας,που κατοικειται απο ανθρωπους που δεν την αγαπουν καθολου ή την αγαπουν τοσο πολυ που λαθευουν συνεχως,αποτελει το διαχρονικο ΘΥΜΑ που θυσιαζεται για να εξευμενισει η Δυση και δη το Ισραηλ την "μεγαλη και θαυμαστη" τουρκιά.
      Εξαλλου η ιστορια εχει δειξει οτι ανεκαθεν οι Ισραηλιται προσετρεχαν στην Οθωμανιαν προς σωτηριαν των...
      Δεν μπορω να αποδωσω μομφην στους "αδελφους" Ισραηλινους.Εξαλλου πολεμουν για την επιβιωση της κρατικης τους υποστασης.
      Απλα περγραφω το πως βλεπω τα γεγονοτα και δεν νομιζω να γινονται ολα αυτα για το πετροδολαρο ή το εμποριο ηρωϊνης τοσο,οσο κυριως για την αποσταθεροποιηση-εξουδετερωση κρατικων δομων-νοοτροπιας που δεν συναδουν με το καιροσκοπισμο των δυτικων χρηματιστηριων-τραπεζων,ουτε με την λατρεια του χρηματος...
      Και η τουρκια ,κατα την αποψη μου,παιζει ακομη το παιχνιδι της δυσης.
      Απλα,το παιζει σε διπλο ταμπλω...

      Διαγραφή
    5. Πολύ ενδιαφέροντα όσα διάβασα.Να πω συμπληρωματικά ως προς το όπιο, ότι η λέξη "πέρασμα" έχει ευρύτερη έννοια (έχω διαβάσει κάτι σχετικό και γι αυτό το ανέφερα), εκτός από την κλασική (του 19ου αιώνα όπως είπες).
      Έχει να κάνει με ένα ολόκληρο κύκλωμα παραγωγών-μεταποιητών-διακινητών, με δεδομένη την ανεξέλεγκτη κατάσταση στις περιοχές κυρίως του Αφγανιστάν (με τους ταλιμπάν κτλ..), όπου υπάρχουν διάφορες αντιμαχόμενες ομάδες.
      Με αυτή την έννοια είπα ότι προσπαθούν (σε συνεργασία και με τις μυστικές υπηρεσίες) να "προστατέψουν", να "καλύψουν" όλο αυτό το ελεγχόμενο απ΄αυτούς (δικό τους) κύκλωμα, από κάθε είδους εχθρικές ενέργειες.
      Το πετροδόλαρο είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα. Όποτε έχει ακουστεί ότι θα αλλάξει το νόμισμα συναλλαγής του πετρελαίου, τα χρηματιστήρια καταρρέουν.
      Είναι εξίσου σημαντικό με τις ανάγκες της Αμερικής σε ενεργειακούς πόρους.
      Σχετικά με την αποσταθεροποίηση.. την βλέπουμε στην πράξη..
      Μετά την επίθεση στο World Trade Center ξεκίνησε η μαύρη προπαγάνδα στην Αμερική ώστε να έχουν το "κάλυμμα" της κοινής γνώμης γι αυτά που θα επακολουθούσαν. Aποσταθεροποίησαν όλη τη Μέση Ανατολή, και από το 2011 και όλη τη Β.Αφρική, ανέτρεψαν καθεστώτα δεκαετιών, και η κατάληξη αυτής της πορείας είναι το σημερινό χάος στη Συρία, με την εμπλοκή δεκάδων χωρών.
      Δεν δίστασαν να μεταχειριστούν τα πιο βρώμικα και αθέμιτα μέσα..
      Η ίδια η Χίλαρι έχει παραδεχτεί ότι ο ISIS είναι δικό τους δημιούργημα.
      Ισχύουν λοιπόν όλα αυτά.
      Η παράμετρος "αποσταθεροποίηση-εξουδετέρωση κρατικών δομών-νοοτροπίας που δεν συνάδουν με τον καιροσκοπισμό των δυτικών χρηματιστηρίων-τραπεζών ούτε με την λατρεία του χρήματος" είναι όντως η πεμπτουσία του θέματος, με την έννοια του επεκτατισμού του διεθνούς χρήματος με όλες τις σημερινές (ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, "καλυμμένες") μορφές του, που δεν θέλει εμπόδια.
      Αυτός ο παγκόσμιος "οδοστρωτήρας" δεν δέχεται διαφορές ιδιοσυγκρασίας-ιδιοπροσωπίας, χωρών και λαών αλλά δημιουργεί ένα παγκόσμιο "γκρι" κόσμο, με κοινές δομές-νοοτροπίες, προκειμένου να "ρολάρει" καλύτερα ο σημερινός καπιταλισμός των χρηματιστηρίων (και της πληροφορίας).
      Πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό (φασιστικό), παγκόσμιο καθεστώς (πρωτίστως σε επίπεδο τρόπου σκέψης και νοοτροπίας) στο οποίο μεταβαίνουμε.
      Αυτός ο οδοστρωτήρας σαρώνει κι εμάς.
      Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, πολεμούν για την επιβίωση της κρατικής τους υπόστασης (το είπα κι εγώ), αλλά δεν επιζητούν απλά και μόνο την επιβίωση.
      Τα πράγματα σε αυτό το θέμα είναι πιο σύνθετα..
      Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι η ισραηλινή εταιρεία πρώτων υλών (στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή) Haifa έχει αγοράσει τα τελευταία 5 χρόνια όλους τους ανταγωνιστές της (όπως την ευρωπαϊκή Kemira), έχει την αποκλειστική παραγωγή, και καθορίζει απόλυτα τις τιμές των πρώτων υλών στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
      Επίσης η ισραηλινή Monsanto έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον παγκόσμιο έλεγχο της σποροπαραγωγής και των υβριδίων για τον επισιτισμό του πλανήτη.
      Το Ισραήλ είναι η πιο πρωτοποριακή χώρα σε αυτό το κομμάτι (που δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο, γιατί ακόμα και αν όλα καταρρεύσουν, η επιβίωση απαιτεί ένα και μόνο πράγμα, την τροφή, και όποιος ελέγχει την τροφή ελέγχει τον κόσμο). Σήμερα όλα τα νέα υβρίδια υψηλών αποδόσεων που έρχονται στην Ελλάδα έχουν προέλευση το Ισραήλ, που έχει στον έλεγχό του ακόμα και τις μεγάλες πολυεθνικές φυτοπροστατευτικών.Έχει εισχωρήσει απόλυτα στο κομμάτι "παγκόσμιος επισιτισμός". Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε έχει σκοπό μόνο υλικά οφέλη. Επιζητεί τον παγκόσμιο έλεγχο.

      Διαγραφή
    6. Επιτελους..Μαρια...λες το προφανεστερο...στο τελος...
      Παντως εχεις εντυπωσιακη δομη σκεψης...εχω εκπλαγει..Για τον Ηλια η τον Αχοι..τι να πω...δεν λεω..διοτι δεν χρειαζεται...

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Δημήτρη δεν είμαι ούτε παριστάνω την ειδική σε γεωπολιτικά θέματα. Γνωρίζω κάποια βασικά πράγματα, και μέχρι εκεί.Δεν έχουμε οι περισσότεροι τον απαιτούμενο χρόνο να εμβαθύνουμε πολύ σε αυτά, με δεδομένο τόσα άλλα που πρέπει να κάνουμε ή και να μάθουμε.
      Παρατηρώ στο συγκεκριμένο blog κάποια σχόλια με πολύ εξειδικευμένες γνώσεις και τα διαβάζω με προσοχή.
      Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι το Ισραήλ για λόγους που όταν δοθεί η ευκαιρία μπορούμε να πούμε, είναι το κέντρο της παγκόσμιας ιστορίας, και είτε το βλέπουμε είτε όχι, και των παγκόσμιων εξελίξεων.
      Και αυτό δεν είναι "συνωμοσιολογία".
      Επιπλέον η Αμερική ως η κατεξοχήν χώρα του προτεσταντισμού που η πεμπτουσία των πεποιθήσεών του είναι ο "μεσσιανικός" ρόλος του Ισραήλ, σαφώς είναι και θα είναι ο σύμμαχος και υποστηρικτής του, οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν έχει.Και για άλλους λόγους φυσικά (αυτονόητους), πολιτικούς-γεωπολιτικούς, οικονομικούς κ.α., όχι μόνο γι΄αυτό.
      Υπάρχει και αυτό το βίντεο με ομιλίες του Τραμπ για το Ισραήλ..
      https://www.youtube.com/watch?v=zl7zYk103uQ

      Διαγραφή
  11. ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ δες λιγο αυτο. Η αυτοκρατορια λειτουργει πανω στο δογμα το Κρατος ειναι υφισταμενη της Τραπεζης (FED) οντοτης. Κατω απο αυτες τις συνθηκες ηγετες δεν μπορουν να υπαρξουν. Οπου τολμησαν να ηγηθουν η θητεια τους υπηρξε βραχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.