21/1/19

Όσοι δεν έχετε πειστεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοσία, διαβάστε με προσοχή αυτό που ακολουθεί και βγάλτε τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ συμπεράσματα!!!

ВЛАДОВО – ΒΛΑΝΤΟΒΟ

Μόλις 6 χιλιόμετρα δυτικά του Воден-Έδεσσας, πάνω στην παλιά εθνική οδό Солун-Лерин (Θεσσαλονίκης-Φλώρινας), η παλιά Εγνατία οδός και σε υψόμετρο 450 μέτρων, δεσπόζει το μεγάλο μακεδόνικο χωριό Владово-Βλάντοβο (Άγρας). Χωριό στο οποίο σήμερα ζουν περίπου 1500 κάτοικοι, στο σύνολό τους Μακεδόνες. Σήμερα ίσως είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για τη μεγάλη παραγωγή κερασιών-чреши και τις ταβέρνες του, αλλά παλαιότερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η μεγάλη ιστορία του και οι θυσίες των κατοίκων του, στους αγώνες των Μακεδόνων για λευτεριά και αναγνώριση.
«Το χωριό μας το χτίσαν εδώ οι προγόνοι μας γύρω στο 1600 και του έδωσαν το όνομα Владово, μάλλον λόγω της μεγάλης υγρασίας που επικρατούσε εξαιτίας των πολλών νερών της περιοχής (влага-βλάγκα-υγρασία)» μας αφηγήθηκαν κάτοικοι του χωριού, σε κεντρικό καφενείο.
«Μέχρι τότε υπήρχαν τρία μικρότερα χωριά στα γύρω βουνά, παρακλάδια του όρους Ниџе-Νίτζζε-Βόρας, το Селиште-Σέλισστε, η Фурка-Φούρκα και η Скрка-Σκ’ρκα. Τρία χωριά με κοινή εκκλησία, το Свети Дјонис-Άγιο 
Διονύσιο, τα οποία για κάποιο λόγο αποφάσισαν, από τα 1100 μέτρα, να κατέβουν χαμηλότερα και να δημιουργήσουν το νέο χωριό. Μεγάλες οικογένειες της εποχής, όπως του Агајчев-Αγκάιτσσεβ, του Бапков-Μπάπκοβ, του Далгалачев-Νταλγκαλάτσσεβ, του Петков-Πέτκοβ, του Сребрев-Σρεμπρεβ και του Димчев-Ντίμτσσεβ, μαζί με τα κοπάδια τους, εγκαταστάθηκαν δίπλα στον ποταμό Вода-Βόντα».
«Πριν από 100 περίπου χρόνια, οι πρόγονοί μας πήραν την εικόνα του Αγίου Διονυσίου από το ναό του βουνού και ανεβάζοντας σε μία φοράδα ένα μωρό, τον Κώστα Πάντσσεβ, μαζί με την εικόνα, την κατέβασαν στο Βλάντοβο, στο ναό του Αγίου Δημητρίου».
«Η τοποθεσία του χωριού μας είναι πολύ καλή. Εκτός από τον ποταμό Βόντα, έχουμε και την λίμνη που δημιουργήθηκε το 1952 και την αποκαλούμε Μπλάτο (βάλτος), με τις πηγές Црн вир-Μαύρη πηγή και Курада-Κούραντα. Τριγύρω μας βρίσκονται τα βουνά Свети Танас-Σβέτι Τάνας, Καιμάκτσσαλαν, Τσσούκα και Πρίτοκμετς. Τα γύρω τοπωνύμια διατηρούνται ακόμα στη μακεδόνικη γλώσσα. Αράπιν, Γκόλινα, Σμιλ, Ταπανάρκα, Μάριτς, Μαρκούσσεβα Ντούπκα, Τσ’ρν Κάμεν, Γκράμαντι, Βάκαριτς, Κ’ρκαγια, Μίσσουρ κ.α.».
«Βόρεια συνορεύουμε με τα χωριά Кронцелево-Κροντσέλεβο-Κερασιά και Теово-Τέοβο-Καρυδιά. Ανατολικά με το Месимер-Μεσημέρι και το Воден-Έδεσσα. Νότια με το Горно Граматиково-Γκόρνο Γκραματίκοβο-Άνω Γραμματικό και δυτικά με τα χωριά Гугово-Γκούγκοβο-Βρυττά και Нисие-Νίσιε-Νησί».
«Παλιά, η ασχολία των κατοίκων ήταν κυρίως η κτηνοτροφία, με κάθε κοπάδι πάνω από 1000 γίδια. Επίσης ασχολούνταν με τη γεωργία, τα αμπέλια, καρυδιές, κερασιές, όπως και воденици-βοντένιτσι-νερόμυλους και χάνια».
«Μεγάλη είναι και η ιστορία του χωριού μας» συνέχισε την αφήγησή της η παρέα μας. «Την εποχή του Ίλιντεν, επί τουρκοκρατίας, το χωριό μας είχε πολλούς κόμιτι, ένοπλους αγωνιστές για την ελευθερία και ο γενναιότερος ανάμεσά τους ήταν ο βοεβόντα Ντιμίταρ Νταλγκαλάτςς-Димитар Д’лгалач. Ο Ντιμίταρ γεννήθηκε στο Βλάντοβο το 1878 και σκοτώθηκε το 1906 στο χωριό Μέσιμερ, μετά από σκληρή μάχη. Ήταν γνωστός ως αυτός που είχε πάντα το σπαθί του έξω από τη θήκη του. Δεν παντρεύτηκα, είπε κάποτε, επειδή είμαι παντρεμένος με μια πανέμορφη μόμα, την Μακεδονία. Μαζί με το Ντέντο Κουλιμάν από το Νίσιε-Νησί και πολλούς κόμιτι της περιοχής, αγωνίστηκε θαρραλέα για το λαό του. Από την εποχή εκείνη και μέχρι και σήμερα, πολλές οικογένειες  του χωριού, 36 στον αριθμό, ξεκληρίστηκαν. Καμίλτσσεβι, Ρόκοβι, Γκέγκοβι και πολλοί άλλοι, δεν υπάρχουν πια».
«Την εποχή μετά το Ίλιντεν, στάλθηκαν από την Ελλάδα, ανταρτοσυμμορίες με σκοπό να μας ΄΄απελευθερώσουν΄΄. Στην περιοχή μας ήρθε η ομάδα του Τέλλου Αγαπηνού, γνωστού ως Άγρας. Τρομοκρατούσε τους κατοίκους της περιοχής, πλιατσικολογούσε και δολοφονούσε τους αγωνιστές μας, με αποτέλεσμα, κάτοικοι του χωριού μας, μαζί με κατοίκους των γύρω χωριών και υπό την ηγεσία του Здру-Ζντρου, από το Κέντροβο-Κεδρώνας, συνέλαβαν τον Άγρα και τον κρέμασαν λίγο έξω από το χωριό. Όταν οι ελληνικές αρχές, τη δεκαετία του ’20, άλλαξαν τα τοπονύμια σε όλη τη Μακεδονία, άλλαξαν και αυτό του χωριού μας και από Βλάντοβο το έκαναν….Άγρα!!!. Αυτός που στην ουσία ήταν ο εχθρός του χωριού, τώρα είναι το τιμώμενο πρόσωπο».
«Στο χωριό μας δεν εγκαταστήθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, όπως έγινε σε πολλά άλλα χωριά. Το 1922, ο τότε πρόεδρος του χωριού, Δημήτρης Κάρτας, κατάφερε να πείσει τις αρχές πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα χωράφια για να δοθούν σε νέους κατοίκους».
«Πολλούς αγωνιστές για τα δικαιώματα των Μακεδόνων, είχε το χωριό και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Πολλά τα θύματα. Γνωστότερος μεταξύ αυτών ήταν ο Геле Оџев-Γκέλε Ότζζεβ. Πολλοί και οι κάτοικοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν ή κατέφυγαν σε άλλες χώρες για να γλιτώσουν τη μανία του κυβερνητικού στρατού. Έτσι σήμερα έχουμε πολύ δικό μας κόσμο, ο οποίος ζει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Πολωνία και λιγότερο στην Ρωσία. 60 νεκρούς είχε το χωριό την περίοδο εκείνη».
«Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τα κεράσια (πολλών ποικιλιών όπως Τσαρνάτσσκι, Ρούπκοβι και Μπακάρτσσεβι), τα ροδάκινα, τα κάστανα. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και επίσης ανεπτυγμένο είναι και το εμπόριο ξυλείας και άλλα».
Το χωριό έχει δύο εκκλησίες. Τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Αθανάσιο. Οργανώνεται πανηγύρι στις 2 Μαίου (καλοκαιρινός Σβέτι Τάνας) και παράδοση έχει πλέον γίνει και η Γιορτή του Κερασιού, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος με χορευτικό τμήμα και αθλητικός σύλλογος με ποδοσφαιρική ομάδα. Χαρακτηριστική είναι η μακροζωία των κατοίκων του Βλάντοβο. Ο γηραιότερος κάτοικος σήμερα του χωριού, είναι μια κυρία 104 χρονών, συνταξιούχος του δημοσίου!!. Πολλοί επίσης κάτοικοι είναι άνω των 90 ετών.
Είναι ένα μεγάλο, ανεπτυγμένο, πανέμορφο χωριό, με παραδοσιακά μέρη του να διατηρούνται ακόμη, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, πλούσιο σε υδάτινα τοπία και ιστορία. Μία εικόνα που αξίζει να δείτε…
Το άρθρο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα novazora

28 σχόλια:

  1. Ἡ ὰριστερὰ ξέρει κάλλιστα τί πράττει. Εἶναι ἡ γραμμὴ τῆς Γ΄ Διεθνοῦς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Καλεντερίδη συμφωνώντας απολύτως με τον τίτλο που δίνετε (στην ανάρτηση) μπορείτε να παραθέσετε βιβλιογραφία ή άρθρα, σχετικά με όσα λένε στην ανάρτηση, διότι έχω άγνοια επί τού θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως μπορείς να έχεις γνώση από κάτι που ανήκει στον λογοτεχνικό κλάδο της εναλλακτικής ιστορίας:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Alternate_history
      Ο Σκοπιανός έχει πάρει με την σειρά όλα τα χωριά της μακεδονίας και γράφει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ από «κατοίκους».
      Οι Σκοπιανοί δεν έχουν ιστορία, τώρα την γράφουν, ξεκινώντας με την μυθολογική εποχή του Ίλντεν.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω βιβλιογραφία.
      Απλά, το κείμενο περιέχει όσα συμπεριλαμβάνονται στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.
      Τα αναγνωρίσαμε όλα.

      Διαγραφή
    3. Γεώργιος Ρωμαίος, ένας Ρωμαίος δεν θα έκανε αυτήν την ερώτηση διότι γνωρίζει τα δίκαια του. Εκτός και αν πλάγια και με "ευγενικό" τρόπο προσπαθείς να μειώσεις την αξια του άρθρου.

      Διαγραφή
    4. athanasios patra. Σε καμμία περίπτωση ΔΕΝ ισχύουν αυτά που γράφεις. Απλώς μου έκανε φοβερή και πρωτόγνωρη εντύπωση το μέγεθος τής προπαγάνδας τους και ζήτησα να μάθω. Οι απαντήσεις επί τού θέματος με κάλυψαν πλήρως.

      Διαγραφή
  3. When you sit down to make an honest deal with a crook, you may realize you are missing your wallet after you left.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού δεν έχουν ιστορία, πρέπει να την φτιάξουν με κάποιο τρόπο, στην λογοτεχνία υπάρχει η κατηγορία της εναλλακτικής ιστορίας, όπου βρίσκουμε τις Σοβιετικές πολιτείες των ΗΠΑ και την καπιταλιστική ελεύθερη Ρωσία.
    Να κάνω και εγώ χόμπυ ένα blog όπου θα γράφω «μαρτυρίες» από τα Ελληνικά χωριά στα Σκόπια; Το μόνο εμπόδιο είναι ότι δεν ξέρω βουλγάρικα. Να με πλήρωνε για αυτό και κάνας Σκόρρος ή κάποιο κρατικό «επίδομα» καλά θα ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ανοίγεις την Κεκρόπορτα, μην περιμένεις να εισέλθουν πεταλούδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως άρθρο κ. Καλεντεριδη δεν βλέπω τον λόγο που το έχω διαβάσει και πιστεύω πολλοί φίλοι αναγνώστες όπως εγώ δύσκολο να κατανοήσουν...
    Θα παρακαλούσα να κάνετε έναν πρόλογο για το θέμα....
    Είχα την διάθεση να κοινοποιήσω αλλά πρέπει να το καταλάβω εγώ πριν.
    Μου μοιάζει μια Σλαβοσκοπιανη προπαγάνδα ανάξια...
    Χωρίς... ΠΡΌΛΟΓΟ..
    Ευχαριστώ θερμά
    Παύλος Π Νουνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ΄αυτό το άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά η βουλγαρική καταγωγή και η γλώσσα κάποιων απο τους κατοίκους. Βούλγαρους πολεμούσε ο Άγρας όχι μακεδόνες. Ελληνοβουλγαρική υπόθεση ο μακεδονικός αγώνας.
    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο πλευρό ποίων πολέμησαν οι "Μακεδόνες"στους Βαλκανικούς Πολέμους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Πρόκειται για αφανή ελληνοβουλγαρικό πόλεμο. Το όνομα είναι το όχημα μέχρι την απόσπαση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό. Στη συνέχεια ίσως να εγκαταλειφθεί και το ίδιο το όνομα για να φανεί καθαρά η μεγάλη Βουλγαρία. Στώμεν, λοιπό, καλώς, αλλά με ποιούς πολιτικούς και στρατιωτικούς;

      Διαγραφή
  9. o.κ. είναι 10-11 χωριά...σε όλη την Μακεδονία...
    Γιατί τόσος πόνος;
    Από αυτό, μέχρι να μιλούν γιά όλη την Μακεδονία υπάρχει απόσταση.
    Ετσι ήταν αυτές οι περιοχές.
    Και κανείς δεν είπε κάτι διαφορετικό.
    Το να επαναστατήσουν αυτοί εκκαθαρίζοντας την περιοχή από τους κατοίκους Ελληνικής συνείδησης όμως,δεν είναι το ίδιο.
    Εμείς γιατί να υποχωρούμε είναι το θέμα;
    11 χωριά με μέσον όρο 1000 κατοίκους είναι 11000 νοματαίοι...Ελεος!!!
    Απομεινάρια της εποχής του Σαμουήλ...
    Ε,και;
    Οχι και μακεδόνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. marios k καλό είναι να πεταχτείς μέχρι τον Άγρα και τα άλλα "10-11" χωριά για προσκύνημα πριν γράψεις αυτά που γράφεις. Αν δεν μπορείς, διάβασε τουλάχιστο κανένα βιβλίο (π.χ. "Καπετάν Άγρας" του Θ.Γ.Κανελλόπουλου, εκδ. Επτάλοφος, 2003). Τα χωριά μας πριν ελευθερωθούν ήταν μικτά, αλλά οι Έλληνες ήταν εκείνοι που αγνόησαν τους χλευασμούς των βουλγαριζόντων, κατέβασαν τα πτώματα του Άγρα και του Μίγγα από την καρυδιά που τους είχαν κρεμάσει, τα έπλυναν, τα έντυσαν, τα νεκροστόλισαν με δάφνινα στεφάνια, τους έκλαψαν, τους μοιρολόησαν σαν να ήταν παιδιά τους και τους έκαναν την κηδεία στα ελληνικά με κίνδυνο της δικής τους ζωής...στον Άγρα είπε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αυτά: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=cF8uWh9fb2Q.
      Για πόσο θα ανεχόμαστε ορισμένους ελληνόφωνους; σε καιρούς που είναι τόσο trendy να είναι κάποιος μειονοτικός και να παίρνει συνήθως υψηλούς μισθούς από το ελληνικό δημόσιο, καθώς κανένας δεν θα μπορούσε τον πειράξει, για τον Άγρα -και για τα άλλα "10-11"- είναι προσβολή να θεωρείται τέτοιο χωριό! Ο Άγρας παράγει τα καλύτερα κεράσια της Ελλάδας και έχει από τα καλύτερα παιδιά!

      Διαγραφή
  10. Κατάγομαι από τον Άγρα είναι ο τόπος μου, είναι το χωριό μου. Ψέματα ότι γράφει είναι καθαρή σκοπιανή προπαγάνδα. Δεν υπήρξε ποτέ κανεις Νταλγκαλάτς, δεν υπήρξε κάνεις Ότζζεβ, έχουμε καθαρά ελληνικά ονόματα, είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι σλάβοι βούλγαροι κομιτατζήδες που καταλήστευαν και δολοφονούσαν τους ντόπιους πληθυσμούς, οι ποικιλίες μας δεν είναι ρουπκοβι αλλά τραγανά. Ζητώ ο Καπετάν Άγρας τιμή και καύχημα της ιστορίας του χωρίου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη χαλιέστε να φαντάζεστε παραμύθια σαν και του άρθρου. Διαβάστε τις "Μακεδονικές Ιστορίες" και τα άλλα βιβλία του Γεωργίου Μόδη να μάθετε τί είναι το Μορίχοβο, η Γραδέσνιτσα και τα άλλα χωριά της βόρειας πλευράς του Καϊμακτσαλάν, για να μάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο, πέστα Χρυσ-όστομη! Χαιρετίσματα και χρόνια πολλά και από τους Αθηναίους που ακόμα κλαίνε από τα ληγμένα που τους έριξαν όσοι σας προσβάλουν έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευω τον κ.Καναρη...διοτι ειναι απ εκει...και ευχαριστουμε για τις πληροφοριες του...Τελικα εχουμε πολλους παραμυθαδες και ανοητους στην χωρα ..η ειναι λιγοι και κανουν απλα ντορο μεγαλο ??

      Διαγραφή
  13. Και αυτοι εδώ παρομοιο φρουτο; Να τους μαθαίνουμε σιγά σιγά abecedar.blogspot.com/2019/01/blog-post_19.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολο το καδρο εχει μια φωτογραφια...Μια συνολικη.Δειχει ολα.Φτιαγμενη απο ψηφιδες πολλες .Κι εμεις παιρνουμε δυο τρεις σκορπιες και ...( μας ωθουν σε αυτο πονηροσκυλα)....ψαχνουμε να δουμε τι εικονα ειναι ολη.Βρησκοντας μικροδιαφορες πιανουμε κουβεντα γιαυτες...αγνοωντας ολη την εικονα που ειναι ολα...Δεν καταλαβαινω γιατι γινεται αυτο...αλλα καταλαβαινω τα πονηροσκυλα γιατι το ωθουν..Μιλω για τους πολιτικους σκυλια...Ας δουμε ολη την εικονα πριν...Ειναι οι Γερμανοι και οι Αμερικανοι που θελουν ολα αυτα ?? Ναι η οχι ?? ΝΑΙ ...Αυτοι δεν τα αρχισαν ολα ?? ΝΑΙ η οχι ?? Ναι....Αυτοι δεν βαλαν ολα τα λαμογια εδω να τα πυροδοτησουν ολα αυτα απο ...χρονια ??? Για τα δικα τους συμφεροντα ?? Οχι τα δικα μας....Ναι η οχι ?? Ναι....Και τι ψαχνουμε εμεις σε .....δυο ψηφιδες ?? Τρελαθηκαμε ?? Ποιος Ζαεφ ...και ποιο ...Ιλιντεν...και ποιο παραμυθι της Χαλιμας ??? Πρεπει να μιλησουμε για τους ...συμμαχους πρωτα ολους...τι βιολι βαρανε...!!! Και παρεπιμπτωντως να τους ...σπασουμε και το ...δοξαρι που το παιζουν κακοφωνα....δηλ....Τα Σκοπια....Ολα τα αλλα ειναι για πασιετζιες οταν εχουμε ελευθερο...χρονο.Αν κοψουμε τα ποδια και τα χερια πουχουν εδω μεσα ...των λαμογιων ..θα μας παρουν στα σοβαρα ...πριν τους διαλυσουμε το ...κοτετσι ολο που εφτιαξαν εδω για να μας δουλευει ψιλο γαζι στα παντα...Ναι η οχι ????? Βαρεθηκα να παριστανω τον χαζο...." δεν ειδα...δεν ακουσα...δεν καταλαβα....".....Εσεις ??? Νιωθω τρομερη προσβολη πια....δεν την ανεχομαι αλλο...Εσεις ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία τα λες 'εγώ που μένω 47 χρόνια Αμερική 'γνωρίζω μερικά πράγματα από πρώτο χέρι 'μην ψάχνεις αλλού 'το πρόβλημα ξεκίνησε 30χρόνια πριν από τα καθίκια της Παγκόσμιοποιηση ' DARK STATE 'Σορος'ροθτσιλντ'μπους' στα βρώμικα σχέδια τους κατέστρεψαν χώρες και χώρες 'εμάς μας έχουν για εύκολους 'τα μαλακισμενα όλοι οι πολιτικοί μας κοιμούνται με τα τσαρούχια ''για την καρέκλα παρέδωσαν την ιστορία μας 'τα σύνορα της χώρας 'και Ολλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στους αλήτες γιατί είναι άχρηστοι να τα διαχειρίζονται '

      Διαγραφή
  15. Διαβάζοντας όλο το εν λόγω άρθρο στο,http://novazora.gr/arhivi/category/nasi-sela,αυτό-αποκαλεί τον σλαβικό ''η σλαβόφωνο πληθυσμό της Μακεδονίας ως Μακεδόνες,σε όσα χωριά κι αν είναι αυτοί.Αν παλι παμε στο https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9857817,θα δούμε:
    "Υπήρχαν στη Μακεδονία πληθυσμοί ελληνόφωνοι - ελληνικής καταγωγής, Σλαβόφωνοι - σλαβικής καταγωγής (Σέρβοι, Βούλγαροι, Σλάβοι γενικά), Σλαβόφωνοι ελληνικής καταγωγής (γραικομάνοι), Αρβανίτες, Βλάχοι (Ελληνοβλάχοι και Ρουμανοβλάχοι), Τούρκοι, Αρμένηδες και Εβραίοι, αλλά σε καμιά περίπτωση χωριστή «μακεδονική» εθνότητα."
    Το κάκιστο με Σ.Π είναι ότι αναγνωρίζει Μακεδονική Γλώσσα-Εθνότητα και αυτό υπό συνθήκες μπορεί να αιματοκυλίσει τους λαούς της γειτονιάς μας και να προκαλέσει αλλαγές συνόρων,προσφυγικές ροές "ειρηνικά" η και με πόλεμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν υπαρχει συμφωνια Πρεσπων.Υπαρχει συμφωνια Τσιπρα ...πολιτικων....με Γερμανους ...Αμερικανους....και δεν εγινε αυτη στις Πρεσπες ...Εγινε κρυφα στα μερη τους...!!! Οι Πρεσπες ειναι για μας...το ποπολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτά όλα τα παραμύθια είναι καθαρή Σκοπιανή προπαγάνδα και φαντασίας προδοτών θερμοκέφαλων οπαδών του ουράνιου τόξου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σάββα ξανά προκαλείς....,αν έχουμε πειστεί για την προδοσία ή όχι δεν περιμένουμε να μας ρωτάς .Τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ συμπεράσματα ποια είναι ? Γιατί με αυτή την ανάρτηση σου που στοχεύεις? Στην ενημέρωση μας ? Ή στην μαύρη προπαγάνδα?
    Άκου λοιπόν για ακόμα μία φορά, ιδιαίτερα αυτή την φορά, και σου γράφει ένας απόγονος Μακεδονομάχων ιδιαίτερα από το χωριό Άγρα και Έδεσσα , διάβασε καλά την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας και μην αφήνεις υπονοούμενα να αιωρούνται.....
    Τέλος μην απαντήσεις περίεργα γιατί ο καθένας μας έχει την ιστορία του ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.