28/11/19

Η Μέρκελ στηρίζει το ΝΑΤΟ ως απάντηση στον Μακρόν για τα περί «εγκεφαλικά νεκρής» συμμαχίας

© AP Photo / Virginia Mayo
Στις αρχές της εβδομάδας, οι New York Times ανέφεραν ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν «αχαρακτήριστα έξω φρενών», ενώ επέπληττε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη δημόσια δήλωσή του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.
Σε ακόμα μία κίνηση στήριξης της συμμαχίας μετά το σχόλιο του Γάλλου προέδρου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικής συμμαχίας για το Βερολίνο.

«Η διατήρηση του ΝΑΤΟ σήμερα είναι περισσότερο προς το συμφέρον μας από ό,τι ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο – ή τουλάχιστον εξίσου σημαντική» δήλωσε σε γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως η Ευρώπη για την ώρα δεν μπορεί να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της».
Τα σχόλιά της έρχονται λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα των New York Times ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν «αχαρακτήριστα έξω φρενών» και επεκρινε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο δείπνο για τον εορτασμό της 30ης επετείου από την πτώση του τείχους του Βερολίνου μετά τον χαρακτηρισμό της συμμαχίας ως «εγκεφαλικά νεκρής».
«Καταλαβαίνω την επιθυμία σου για διασπαστική πολιτική. Ωστόσο, έχω κουραστεί να μαζεύω τα κομμάτια. Ξανά και ξανά, πρέπει να κολλάω τις κούπες που σπας για να μπορούμε μετά να καθόμαστε και να πίνουμε μαζί ένα τσάι» φέρεται να είπε η Μέρκελ.
Νωρίτερα, διαφοροποιήθηκε δημόσια από την περιγραφή που έκανε ο Μακρόν για τη συμμαχία λέγοντας ότι «ο Γάλλος πρόεδρος είχε βρει μάλλον ακραίες κουβέντες για να εκφράσει τις απόψεις του».
«Εγώ δεν βλέπω έτσι την κατάσταση της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας».
Την άποψή της επανέλαβε το γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ δεδομένης της αμυντικής του ικανότητας.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το ΝΑΤΟ σήμερα είναι δυνατό και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια (σ.σ. της Ε.Ε.). Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωατλαντική συμμαχία. Η Ε.Ε. είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη» υπογράμμισε.

Το σχόλιο Μακρόν

Οι αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη του Μακρόν στον Economist, στο πλαίσιο της οποίας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ βίωνε έναν «εγκεφαλικό θάνατο» εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού και της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του Άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ ότι «μία επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη».
«Υποθέτω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την πραγματικότητα αυτού που το ΝΑΤΟ είναι υπό το πρίσμα της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλόρενς Πάρλι υποστήριξε ότι ο Μακρόν δεν εννοούσε τον θάνατο του ΝΑΤΟ αλλά ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να αγνοεί την κρίση που περνάει η συμμαχία»

Κάλεσμα του Γάλλου προέδρου για ευρωπαϊκό στρατό

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν τις ετήσιες υποχρεώσεις τους στη συμμαχία, και έχει επιμείνει στην αύξηση των εξόδων στο 4% του ΑΕΠ αντί του 2% σήμερα.
Τον Νοέμβριο του 2018 ο Μακρόν επέμεινε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει «πραγματικά ευρωπαϊκό στρατό» ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του από απειλές που προκύπτουν από την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Η Μέρκελ καλωσόρισε την ιδέα και στη συνέχεια Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών συστημάτων καλώντας ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν.
Σπούτνικ

1 σχόλιο:

  1. Φταινε οι λοιποι ευρωπαιοι και οχι μονο που αφηνουν τη Ναζιστρια να κανει μαγκιες χωρις να πληρωνει τα χρωστουμενα(κατοχικα δανεια, πολεμιμες αποζημιωσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.