29/11/19

Αίγυπτος: Χωρίς νομική βάση το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Καταδικάζει η Αίγυπτος τα μνημόνια συνεργασίας (MoU) που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια. Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα "Ahram”, το ΥΠΕΞ της χώρας με ανακοίνωση του κάνει λόγο ότι "τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν καμία νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες”.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του συμπληρώνει ότι "είναι γνωστό ότι το υφιστάμενο λιβυκό υπουργικό συμβούλιο δεν διαθέτει εκπροσώπηση από όλες της περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο ρόλος του πρωθυπουργού της χώρας να είναι περιορισμένος, ως εκ τούτου το να υπογράφει συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι μια κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat”. Η αιγυπτιακή πλευρά προσθέτει ότι "αυτές οι δυο συμφωνίες δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της περιοχής ή στα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Μεσογείου”.
Παράλληλα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, τις οποίες χαρακτήρισε ως "αρνητική κίνηση”, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που διεξάγονται διεθνείς προσπάθειες για να υπάρξει μια συνολική λύση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, με έναν τέτοιο τρόπο που θα προστατεύεται η ενότητα της και θα θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.
Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη, στο Βερολίνο.

Επαφές με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου

Όπως αναφέρει η "Ahram”, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Sameh Shouκry είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Κύπρου, Νίκο Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει καμία νομική υπόσταση και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το υφιστάμενο καθεστώς των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.
ΠΗΓΗ: capital.gr

2 σχόλια:

  1. Στρατιωτικη συμπραξη με μυστικη συμφωνια με Αιγυπτο προς ενισχυση Χαφταρ και κλςισιμο των κρισιμων αμυντικων θεματων αμεσα. Το φωναζουμε εδω και πυ καιρο.
    Εκεινος ο σεκιουριτας που αλλαξανε το νομο για να προσληφθει με τι ασχολειται; Με τους μπαχαλακιδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολειται...με την ασφαλεια αυτων του Σορος που συνεχιζουν τον εποικισμο σαν να μην τρεχει τιποτε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.