28/11/19

Το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας»: Βήμα-βήμα το σχέδιο της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας




Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διδάσκεται εντατικά τα τελευταία χρόνια στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές αλλά ακόμα και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Απόστρατοι Ναύαρχοι και ανώτατοι διπλωμάτες «χτίζουν» εδώ και χρόνια την τουρκική επιχειρηματολογία και ουσιαστικά προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παίρνουν εντολές, σε μια διαρκή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων τα οποία αποτελούν τα βέλη στη φαρέτρα των παράλογων αξιώσεων της Άγκυρας.

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στο Ελληνικό επιτελείο η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία η Άγκυρα προβάλει τις διεκδικήσεις της για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Επιστολή με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ουσιαστικά «εξαφανίζει» την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδικεί θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διδάσκεται εντατικά τα τελευταία χρόνια στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές αλλά ακόμα και σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ταυτόχρονα με διαλέξεις και συνεντεύξεις το μήνυμα περνά και στην τουρκική κοινή γνώμη.

Βασικός ιδεολογικός «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ο υποναύαρχος Cihat Yayci συγγραφέας βιβλίων που αναλύουν τις τουρκικές θέσεις για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «Τουρκικής θάλασσας» η οποία φτάνει έως και νότια της Κρήτης.

Ο σχετικός χάρτης μάλιστα τοποθετήθηκε στην είσοδο της τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας με τον Ταγίπ Ερντογάν να φωτογραφίζεται μπροστά του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.