28/11/19

Το μετέωρο βήμα του Αναστασιάδη στο Βερολίνο



Το δείπνο στο Βερολίνο έχει προκαλέσει νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, χωρίς όμως να καθορίζεται το επόμενο βήμα, το οποίο παραμένει μετέωρο. Το επόμενο βήμα θα το καθορίσει η κατοχική Τουρκία, η οποία σαφώς και δεν ενδιαφέρεται για εξελίξεις πριν από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο του 2020. Σημειώνεται συναφώς πως η Τουρκία πέτυχε κι αυτό που επιδίωκε, τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης συν ένας, που θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη και όχι η ΕΕ.


Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφορετικών απόψεων και επιδιώξεων. Καταγράφεται στη δήλωση η δέσμευση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, για τη μορφή της λύσης και για τις παραμέτρους των όρων αναφοράς. Αυτό εξυπηρετεί και τους δυο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αγοράζει χρόνο, αντιμετωπίζει εσωτερικά μουρμουρητά από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ ο Ακιντζί θα χρησιμοποιήσει τη δήλωση στον… προεκλογικό του. Μόνο με κινητικότητα στο Κυπριακό έχει μέλλον, όπως έχει αποδειχθεί.


Με τη δήλωση Γκουτέρες προκύπτουν τα εξής: Πρώτο, κλειδώνεται η κοινή δήλωση Αναστασιάδη και Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία αναδεικνύει το διαχωρισμό. Σημειώνεται πως στην δήλωση Αναστασιάδη και Έρογλου, μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: «Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Θα υπάρχει μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας». Επί τούτου, σε συνέντευξη στο γράφων, στο «Φιλελεύθερο», ο πρώην Δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεώργιος Πικής (Φεβρουάριος 2014) ανέφερε: «Η διακριτή ταυτότητα του υπό γένεση κράτους συνιστά στοιχείο το οποίο ταυτίζει τη λύση με συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.