27/11/19

Η Τουρκία θα πιέσει το ΝΑΤΟ να δεχτεί τους S-400 και η Άγκυρα να πάρει τα F-35



Η απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει το στρατιωτικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την προστασία των χωρών της Βαλτικής από πιθανή ρωσική επίθεση -εμμονή που δεν ξεπερνιέται- αποδίδεται στην απαίτηση της Άγκυρας να χαρακτηριστούν οι Κούρδοι μαχητές του YPG “τρομοκράτες” από τις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πιθανότητα: η Άγκυρα να πιέζει το ΝΑΤΟ για να πάρει “πράσινο φως” για τους S-400 και στη συνέχεια να παραλάβει και τα αμερικανικά F-35.


Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε ότι οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για το F-35 και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις επαφές της με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Τι γίνεται την επόμενη εβδομάδα; Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί φαίνεται ότι θα υπάρξει και κατ΄ ιδίαν επαφή Τραμπ-Ερντογάν.

«Θα συζητήσουμε για το θέμα των S-400 την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Καλίν, αναφερόμενος στη διάσκεψη κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

“Οι S-400 θα λειτουργούν ως αυτόνομη πλατφόρμα και δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Καλίν. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πείθει τη Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αναφορές δοκιμών των S-400 στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε ότι οι S-400s δεν θα αποτελέσουν απειλή για το πρόγραμμα F-35. Δεν θέλουμε το πρόγραμμα F-35 να τεθεί σε κίνδυνο », απαντά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: militaire

1 σχόλιο:

  1. Αν τελικα δωσουν Φ-35 στην Τουρκια, τοτε η Ελλαδα θα πρεπει να εγκαταλειψει το ΝΑΤΟ και να κανει αμυντικη συμφωνια με βασεις με τους Ρωσους. Τελος τα παιχνιδια σε βαρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.