30/11/19

Παίζει με τα νεύρα όλων ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία



Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός


Το θέμα των «εγκλημάτων πολέμου» στην βόρεια Συρία, μετά την νέα επιχείρηση που διέταξε ο Ερντογάν τον Οκτώβριο, επανέρχεται στο προσκήνιο από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το “ζεστό-κρύο” σχετικά με το ενδεχόμενο νέας δράσης, προκαλώντας την Μόσχα, αλλά και τους δυτικούς συμμάχους του.


Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν βέβαια σαφές από την αρχή: εισβολή στη βόρεια Συρία, δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”, απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή και μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Αυτή η τελευταία μάλιστα, με τέτοιον τρόπο, ώστε να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των κουρδικών περιοχών.


Έκδηλες ήταν όμως και οι προθέσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πολιτών στην "ζώνη ασφαλείας". Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής, Σύροι αντάρτες, με την υποστήριξη Τούρκων στρατιωτών, επιδόθηκαν σε εκτελέσεις στελεχών κουρδικών κομμάτων. Σήμερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει, εκ νέου, «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και «απαλλοτριώσεις» περιουσιών στην περιβόητη “ζώνη ασφαλείας” του Ερντογάν.

Εγκλήματα πολέμου με ...ασφάλεια
Η διεθνής ΜΚΟ καλεί την Άγκυρα να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφήνει υπόνοιες για «εγκλήματα πολέμου» στις περιοχές που βρίσκονται πλέον υπό τον τουρκικό έλεγχό. Το Παρατηρητήριο αναφέρεται μάλιστα, λεπτομερώς, στις βιαιότητες που διαπράττουν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες, οι οποίοι μάχονται κατά του Άσαντ.


3 σχόλια:

  1. Εδω καποιοι κριβονται πισω απο τα Ρεμαλια της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ,ΝΑΙ..Οι Ευρωπαιοι φταινε παλι!Και ιδιως οι Γερμανοι!! ΑΥΤΟΙ τα κανουν ΟΛΑ!!! Ολοι Οι Αλλοι ΑΓΙΟΙ!!!!

      Διαγραφή
  2. Κατευθυνομενο αρθρο,που συσκοτιζει παρα διαφωτιζει! Επικαλουμενο μαλιστα το "παρατηρητηριο ανθρωπινων δικαιωματων"!Θελει να μας πη,που εναι η Εδρα του? Και ποια ειναι η Μ.Κ.Ο.που Αοριστα επικαλειται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.