29/11/19

Δείτε τι κρύβεται πίσω από την (παράνομη) συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης

Σφίγγει ο κλοιός επενδύσεων πετρελαϊκών κολοσσών ΝΑ της Κρήτης -  ΕΝΙ & ΒΡ στο παιχνίδι
Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος για τα κοιτάσματα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης (άρθρο του 2018)
Τη στιγμή που οι Συμβάσεις επενδύσεων για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης των εταιρειών ΕxxonMobil-Total & ΕΛ.ΠΕ. εξακολουθούν να σέρνονται στους διαδρόμους του Δημοσίου από την Ελληνική γραφειοκρατία η σπαραζόμενη από συγκρούσεις Λιβύη αναβαθμίζει τις δικές της Συμβάσεις υποθαλάσσιων ερευνών κοιτασμάτων Νοτιοδυτικά της Κρήτης με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς (Εικ.1).
Εικ.1
Πιο συγκεκριμένα εάν εξαιρέσουμε την Ελλάδα που προσπαθεί ακόμη να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, στην περιοχή μας η Ιταλική Εταιρεία ΕΝΙ -μετά την αναστολή όλων των ερευνητικών πετρελαϊκών δραστηριοτήτων εντός της Ιταλικής ΑΟΖ- προσήλθε και αγόρασε τα 42,5% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της Αγγλικής εταιρείας BP η οποία κατέχει μία ερευνητική περιοχή (περιοχή 3) νοτιοδυτικά της Κρήτης μεγέθους 54.000 km2.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες μέσα στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης είχαν παγώσει από το 2014 λόγω -ανωτέρας βίας- προερχόμενης από τοπικές ένοπλες συγκρούσεις στην μείζονα περιοχή της Λιβύης.
Αλλά παρά τα τοπικά Λιβυκά προβλήματα και παρά τα ατακτοποίητα όρια των ΑΟΖ , Ελλάδος, Λιβύης, Ιταλίας και Μάλτας όπως θα δούμε η περιοχή αυτή ίσως κρύβει πραγματικά τεράστιους θησαυρούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Και ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει:
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Bob Dudley και Claudio Descalzi των εταιρειών BP και ΕΝΙ δήλωσαν ότι προτίθενται εντός του Απριλίου - Μαΐου 2019 να αναζωογονήσουν τις ερευνητικές προσπάθειες της Λιβύης συνεργαζόμενες στενά κοινοπρακτικά μεταξύ τους για να αναδείξουν όπως ανέφεραν τον σημαντικά υποσχόμενο ορυκτό πλούτο της θαλάσσιας αυτής περιοχής στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν λάβουμε υπ' όψη ότι η γεωφυσική Εταιρεία των Η.Π.Α. "ΙΟΝ" με έδρα το Houston Texas, εξετέλεσε και ερμήνευσε πρόσφατα (2017) σεισμικές καταγραφές  στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επαναεπεξεργάστηκε μαζί με την Εταιρεία "Spectrum" παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης (Εικ.2).

Εικ.2
Οι δύο Εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσαν ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια "αντίγραφα" του κοιτάσματος "Ζohr", ο πρώτος στόχος (με κίτρινο χρώμα αριστερά στην Εικ.1) βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum εμφανίζεται να εχει μήκος 100 km (δηλ. 10 φορές μεγαλύτερος από το "Zohr") καλύπτοντας έτσι μία επιφάνεια 6.000 km2 (100km x 60km). Είναι φανερό ότι εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθεί με γεώτρηση ότι αυτός ο στόχος περιέχει τελικά υδρογονάνθρακες τότε το κοίτασμα αυτό θα είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Εάν λάβουμε δε υπ' όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον  κόσμο είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm & με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το 2ο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!!! Εξ΄άλλου στην ίδια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει καταγραφεί από τις ίδιες γεωφυσικές εταιρείες ένας δεύτερος στόχος παγκοσμίου ενδιαφέροντος μεγέθους 3.500 km2.
 Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η ο τίτλος της επιστημονικής παρουσίασης της παραπάνω προσδοκίας από την Spectrum στο Λονδίνο είχε τίτλο: "ενα θέαμα για τα μάτια του "Zohr", η αναζήτηση του επόμενου Αφρικανικού Υπέρ-Γίγαντα" (Α sight for Zohr eyes: the search for the next North African Super Giant). Βεβαίως το ερευνητικό μέλλον θα δείξει εάν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθινός. Όμως παρά τα θαλάσσια βάθη της περιοχής που κυμαίνονται γύρω από τα 3.000 m νερού υπάρχει  ανάγκη να αντιληφθούμε από επιστημονική και γεωπολιτική άποψη το μέγεθος των ενεργειακών προοπτικών της μείζονος περιοχής της Κρήτης οι οποίες θα μπορούσαν μέσω κατάλληλων συνεργειών να καλύψουν τελικά τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες και  αυτό ανεξάρτητα από το εάν οι παραπάνω στόχοι βρίσκονται εξ΄ ολοκλήρου μέσα μέσα στην Λιβυκή ΑΟΖ ή μερικά μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.
Το θέμα πρέπει πάντως να αρχίσει απασχολήσει έγκαιρα την Ελληνική πλευρά ώστε να μη μείνουμε εκτός νυμφώνος σε τέτοιου μεγέθους περιπτώσεις και να μπορέσουμε επί της ουσίας να διερευνήσουμε συμμετοχικά σε βάθος το όλο θέμα. Ήδη οι πρώτες επιστημονικές αναζητήσεις μας δείχνουν ότι οι περιοχές μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος παλαιο-γεωγραφικά φαίνεται να περιέχουν τις σημαντικότερες σε μέγεθος Μεσογειακές παλαιο-λιμνοθάλασσες του ύστερου Μειοκαίνου με αποτέλεσμα σήμερα να χαρτογραφούνται ασβεστολθικοί στόχοι κοιτασμάτων "τύπου Zohr" ("Zohr-like")  παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Είναι γνωστό ότι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί η ExxonMobi, Total, ENI και ΒP οι οποίες προσήλθαν πρόσφατα στην περιοχή μας και βρίσκονται πλέον όλοι μαζί ταυτόχρονα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, φρόντισαν να δηλώσουν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο "δεν προσερχόμεθα εδώ στην περιοχή (Λιβύη) για να ανακαλύψουμε κάτι "μικρό σε μέγεθος", "δεν μας ενδιαφέρει κάτι μικρό σε μέγεθος" "είμαστε εδώ διότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνολογία και τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να ανακαλύψουμε κάτι πολύ σημαντικό σε μέγεθος".
   Δημοσιεύθηκε στο academia

3 σχόλια:

  1. Η κίνηση της Τουρκίας, να κάνει μνημόνιο με την Λιβύη, ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη...
    Δεν προσδίδει κανένα έννομο αποτέλεσμα, παρά μόνο εντυπώσεις, πράγμα που γνωρίζουν αφού και σήμερα ο ΥΠΕΘΑ τους, δικαιολογήθηκε γιατί το έκαναν..!!!
    Εντύπωση όμως προκαλεί, η αδιαφορία και ασυγκινησία της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ένα τέτοιο θέμα, αυτήν την εποχή..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης είναι ένα πυροτέχνημα σε μια πολύ ξεκάθαρη στρατηγική όμως από πλευράς της Τουρκίας νομιμοποίησης των αιτημάτων τους σε παγκόσμιο επίπεδο, εξ ου και ότι έγινε στον ΟΗΕ. Όμως το άρθρο παραλείπει κάτι σημαντικό. Ο κόλπος της Σιρτης δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά από τον στρατάρχη Χαφταρ, όπως και τα κοιτάσματα στην Αν. Λιβύη. Πρόσφατα είχαμε από τις ΗΠΑ ανακοίνωση υποστήριξης της κυβέρνησης στη Τρίπολη και καλούσαν τον Χαφταρ να σταματήσει την πολιορκία της Τρίπολης. Ο Χαφταρ δεν είναι κρυφό πως στήριζεται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ αλλά και την Ρωσία η οποία έχει στείλει μισθοφόρους να πολεμήσουν για τον Χαφταρ. Μάλιστα Χαφταρ και Πούτιν είχαν συναντηθεί και στη Μόσχα. Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως η Ρωσία θέλει παρουσία στην β. Αφρική. Στην Αίγυπτο έχει αποκτήσει ήδη μέσω της "βιομηχανικής ζωνης" στο Πορτ Σαιντ στην είσοδο του Σουέζ. Στη Λιβύη μια βάση απέναντι από την Κρήτη στην περιοχή του κόλπου της Σιρτης θα ήταν σίγουρα κάτι που θα επιθυμούσε η Ρωσία καθώς θα δημιουργούσαν εναν άξονα από την Συρία-Αιγυπτο-Λιβυη. Η Τουρκία πάλι στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης την οποία στηριξαν οι ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα περιμένει την στήριξη των ΗΠΑ, η οποία είναι ενάντια στον Χαφταρ τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η οποία έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με την Τουρκία. Άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Τουρκία έχει και τις δύο υπερδυνάμεις πίσω της ενώ η Ελλάδα με τις πολιτικές της κινδυνεύει να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν πρέπει να αποτελεί λοιπόν έκπληξη όταν ο Ερντογάν έχει το θράσος να λέει στον Μακρον να κοιτάξει το κεφάλι του ενώ στην Ελλάδα μιλάνε για συνεκμετάλλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια τα γραφεις,συγκροτημενα.Νομιζω πως ο κυριακος εξυπερετη καλυτερα την υψηλη στρατηγηκη των γερμανων,κατι πολυ κακο για τα συμφεροντα μας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.