30/11/19

Επίσκεψη με (γεωπολιτικό) νόημα και θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον Βαρθολομαίο



«Η ιστορική απόφασις του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίση την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας αποδεικνύει την πιστότητα Υμών εις την αμετακίνητον κανονικήν παράδοσιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, υποδεχόμενος στο Φανάρι, χθες, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, ο οποίος προσήλθε με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιου και του αρχιγραμματέα της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Νικόδημου, για να συμμετάσχει στη Θρονική εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.


«Η γενναία αύτη πράξις αποτελεί καθοριστικήν συμβολήν εις την υπόθεσιν της ενότητος της Ορθοδοξίας, εφ’ όσον είναι έμπρακτος έκφρασις και επικύρωσις της εκκλησιολογίας της, καθοσιωθείσης υπό Οικουμενικών Συνόδων και εκφρασθείσης εν τη πρακτική αποδόσεως, αποκλειστικώς υπό της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, του αυτοκεφάλου καθεστώτος», επισήμανε ο Παναγιώτατος, ενώπιον Ιεραρχών του Θρόνου, αλλά και της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και πρόσθεσε: «Η αμφισβήτησις και αλλοίωσις κεντρικών αρχών της ορθοδόξου Εκκλησιολογίας εν ονόματι εξωεκκλησιαστικών συμφερόντων, «μη φερόντων εις το αγαθόν» διά τον λαόν του Θεού, αλλά υπηρετούντων αλλοτρίους σκοπούς, κλονίζει τα θεμέλια της μιας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, εκκοσμικεύει την ζωήν της και την μετατρέπει εις μίαν συνομοσπονδίαν, όπου κυριαρχεί το επί μέρους εις βάρος του όλου Σώματος, η διάσπασις εις βάρος της αρχεγόνου συνοδικότητος της Εκκλησίας. Πάντα ταύτα απειλούν την λειτουργίαν της Εκκλησίας ως Σώματος Χριστού, ως θεανθρωπίνης κοινωνίας, ως προφητικής φωνής εν τω κόσμω και ως μαρτυρίας της Βασιλείας του Θεού «εληλυθυίας εν δυνάμει» (Μαρκ. θ’, 1)».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιεραποστολική δράση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αφρική και στο έργο που επιτελείται προς όφελος του πονεμένου λαού της δοκιμαζόμενης αυτής μεγάλης ηπείρου.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σπουδαία συμβολή του Πατριάρχου Θεοδώρου και της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας κατά την τελική καθοριστική φάση της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και κατά την πραγματοποίησή της.

Εμφανώς συγκινημένος από τους λόγους του Παναγιωτάτου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, στην αντιφώνισή του αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη που προσέφερε η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στον Πρεσβυγενή Θρόνο της Αλεξάνδρειας, ο οποίος, όπως τόνισε, θα στηρίζει πάντοτε τον Οικουμενικό Θρόνο.

«Θα ήθελα, Παναγιώτατε, να ξέρετε ότι με όλη μου την καρδιά ακολουθώ την Μητέρα Εκκλησία γιατί, Θεέ μου, Θεέ μου, πόσες φορές θα αναγνώσουμε στις βιβλιοθήκες πόσο η Αλεξάνδρεια εβοηθείτο από την Κωνσταντινούπολη. Επί τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, Παναγιώτατε, εδώ ζούσαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας για να μην εκλείψει ο τίτλος, ο Αλεξανδρείας. Και ο Γέρων Δέρκων είχε αυτό το προνόμιο να προετοιμάζει κάθε φορά την εκλογή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Και έπρεπε, Παναγιώτατε, σε αυτές τις μεγάλες στιγμές που εσείς σαν Μητέρα Εκκλησία καθορίσατε, να σας ακολουθήσει η αδελφή σας Εκκλησία, το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διότι πάντα συμπορευόμεθα μαζί».


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θυμήθηκε τους λόγους και τις προτροπές του προκατόχου του, μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος, όπως είπε, λίγο πριν από την κοίμησή του τον συμβούλευσε να στηρίζει πάντοτε τον Οικουμενικό Θρόνο. Και επανέλαβε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει και «την ολόθυμον γνώμην των συνοδικών Αγίων Αρχιερέων του Αλεξανδρινού Θρόνου».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε, στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της μνήμης του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Ο Παναγιώτατος και πολλοί Ιεράρχες παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό βήμα.

Στο τέλος του Εσπερινού, τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιφ Ευστράτιος, ευχαριστώντας το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον ίδιο για την πρόσφατη απόφαση αναγνώρισης της Εκκλησίας τους, με την ένταξη του ονόματος του Μητροπολίτη Κιέβου στα Δίπτυχα.

Απαντώντας ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να μεταφέρει «τις ευχές πρεσβυγενών και ιστορικών Πατριαρχείων και Θρόνων, μέσα στα βάθη των αιώνων, που δεν ζητούν αποδείξεις Ιστορίας, γιατί αυτές οι Εκκλησίες είναι Ιστορία και αυτές είναι η Εκκλησία».

Στον Μ. Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Ιεράρχες του Θρόνου, αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Τσερνίγιβ καί Νίζνας Ευστράτιο, ο Μητροπολίτης Λουτσκ και Βολίν Μιχαήλ, ο οποίος επισκέπτεται την Πόλη ως επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από την Επαρχία του, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, οι βουλευτές και στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ιωάννης Σαρακιώτης και ο κ. Κωνσταντίνος Μυγδάλης, άρχοντες οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών από την Πόλη, αλλά και την Ελλάδα και άλλες χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

7 σχόλια:

  1. Καί οἱ Ρῶσοι Ὀρθόδοξοι καί φιλο-Ρῶσοι Ὀρθοδοξοι χριστιανοί τῆς Οὐκρανίας, σαφῶς ἄνω τοῦ 50% τῶν κατοίκων τῆς Οὐκρανίας, ἄς διώκονται ἀπό τήν Κυβέρνηση τοῦ Κιέβου καί τούς σχισματικούς της, προκειμένου νά γίνουν οὐνίτες σιγά-σιγά; Πρός δικαία ὀργή τῶν Ρώσων Ὀρθοδόξων χριστιανῶν;
    Καί ἡ Ἑλλάδα ἄρα, ἄς μήν ἔχῃ ὑποστήριξη τώρα, εἰδικά τώρα, παρά μόνον ἀπό ΗΠΑ, πού προτιμοῦν σταθερά Τουρκία μόνον;
    Καί τά Σκόπια να ἀξιώσουν ὡς "Μακεδονία", πατριαρχική ἀναγνώριση, ὅπως ἔγινε γιά τήν Οὐκρανία;
    Ποῦ εἶναι τὀ συνοδικό σύστημα λήψεως ἀποφάσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολάκη, μόνοι μας ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε... ούτε Ρώσοι, ούτε Φράγκοι, ούτε Σάξωνες … να συνέλθετε και να εγκαταλείψετε τις μυθοπλασίες, που παραπέμπουν σε ιστορικό ασθενών πασχόντων από βαριά νοητικά και ψυχικά νοσήματα...
      και η ευήθεια (η βλακεία) σ' αυτές τις ασθένειες συστηματικά επιστημονικά εντάσσεται

      Διαγραφή
  2. Ἄλλο ἡ στήριξη τοῦ Οἰκουμενικοῦ θρόνου (ποιός, πλήν ἐθνικιστῶν Ρώσων, δέν τή θέλει;)
    ἄλλο ἡ στήριξη μέν, πρός ἔλεγχο καί ἔντεχνη χειραγώγηση ὅμως, τοῦ Οἰκουμενικοῦ θρόνου (βλ. ΗΠΑ),

    καί ἄλλο ἡ αἰτιολογημένη νομοκανονικῶς ἐπισήμανση τῶν λαθῶν του, πού εἶναι καί ἡ μόνη ὑπεύθυνη στάση γιά τούς Ὀρθοδόξους χριστιανούς, καί δή Ἐπι-σκόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα, τα Γεωπολιτικα "παιχνιδια,δυστυχως θα τα πληρωση ηΕλλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολοζούπιτος ο Βαρθολομαίος στον ψυχρό πόλεμο εναντίον της ρωσικής εκκλησίας και η Ορθοδοξία ας πάει στον έξω από εδώ.Προχωρώντας στήν επέκταση του σχίσματος συνεχίζει και την χιλιετή εκστρατεία των Λατίνων για το θάψιμο του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, στο οποίο συνέβαλαν ανά τους αιώνες όλοι οι μισούντες του ΄Ελληνες (και κατά προέκταση του Ρώσους που νυμφεύθηκαν το Βυζάντιο και την ελληνική παράδοση σε πείσμα των επιμόνων δυτικών ιεραποστολών) από τους σταυροφόρους, στον Μέτερνιχ,τον Φαλμεράγιερ και τον Μπρωντέλ μέχρι τον Κίσινγκερ και τον Σορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιμύθιο στο από Βαρθολομαίου Δυσαγγέλιον:
    Αλλά μη ψάχνετε τα κίνητρα σε λάθος ανάγνωση της Γραφής. Ακούστε την αμερικάνικη σύσταση:
    Follow the money ! ! !
    Tα αργύρια και η αρχομανία είναι τα μυστικά όπλα του Διαβόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαινεται επεισθη για να μην εχει το τελος του προκατοχου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.