30/11/19

«Μαύρη Λεγεώνα»… Οι προδότες Γερμανοί και το φρικτό τέλος τους



Η Μαύρη Λεγεώνα ήταν ένας μισθοφορικός σχηματισμός Γερμανών Λάντσκνεχτ που δημιουργήθηκε το 1514 από το δούκα της Σαξωνίας Γκέοργκ για να πολεμήσει κατά του αντιπάλου του κόμη της Φρισίας. Η αρχική ονομασία του μισθοφορικού σχηματισμού ήταν Μαύρη Φρουρά.


Υπ’ αυτή την ονομασία έλαβε μέρος στην εκστρατεία στην Ανατολική Φρισία το 1514 αφήνοντας οπίσω της στάχτες, πτώματα κι αποκαΐδια. Όταν έληξε ο πόλεμος Σαξωνίας – Φρισίας, το 1515, ο Γάλλος βασιλιάς μίσθωσε τους Γερμανούς στην υπηρεσία του. Οι «Μαύροι Φρουροί» ενισχύθηκαν με 12.000 ακόμα Γερμανούς Λάντσκνεχτ σχηματίζοντας την Μαύρη Λεγεώνα, ένα σώμα που όχι αδικαιολόγητα, χαρακτηρίστηκε ως “σώμα προδοτών”.


Ο Γερμανός αυτοκράτορας απεύθυνε έκκληση στους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη γαλλική υπηρεσία και να επιστρέψουν στη «μητέρα» Γερμανία. Οι περισσότεροι όμως τον αγνόησαν και προτίμησαν το γαλλικό χρυσάφι. Και όχι μόνο αυτό. Το 1515 η Λεγεώνα έφτασε να αριθμεί 17.000 άνδρες (12.000 σαρισσοφόροι, 2.000 αρκεβουζιοφόροι, 2.000 οπλισμένοι με μεγάλες σπάθες και 1.000 λογχοδρεπανηφόροι). Η λεγεώνα ήταν οργανωμένη σε «λόχους» των 500 ανδρών. Επικεφαλής ήταν ο Γερμανός Γκέοργκ Λάνγκενμαντελ.

Η Λεγεώνα στάλθηκε αμέσως στην Ιταλία όπου πολεμούσε ο βασιλιάς της Γαλλίας Φραγκίσκος (Ιταλικοί Πόλεμοι). Έλαβε μέρος στη μάχη του Μαρινιάνο και πολέμησε καλά κατά των έως τότε αήττητων Ελβετών. Μεταξύ Λάντσκνεχτ και Ελβετών υπήρχε αγεφύρωτο μίσος και όποιοι αιχμαλωτίζονταν από τους άλλους είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, να περιμένουν, γρήγορο θάνατο με αποκεφαλισμό. Στην χειρότερη, τους ανέμενε φρικτός θάνατος με βασανιστήρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.