11/3/10

Η άλλη όψη απεργιών και διαδηλώσεων


της Ελίνας Γαληνού
Δεν είπε κανένας να δεχόμαστε ασυζητητί τα όποια μέτρα επιβάλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όταν θίγονται τα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων. Αλλωστε σε μια δημοκρατική χώρα, η προσφυγή στην απεργία και διαδήλωση προκειμένου να εκφράζονται τυχόν διαμαρτυρίες και αντιθέσεις, είναι θεμιτά δικαιώματα και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Ομως όταν γίνεται μια γενική απεργία-πράγμα που συμβαίνει αρκετά συχνά-ακινητοποιείται όλη η χώρα ενώ οι διαδηλώσεις που την συνοδεύουν, κόβουν τις πόλεις στα δύο καθιστώντας την κυκλοφορία των πολιτών αδύνατη. Αυτο το φαινόμενο, εκτός από ενοχλητικό συνιστά μια μόνιμη ζημία στη ζωή και τη ροή εργασιών του φορολογούμενου πολίτη.
"Το δικαίωμα στην απεργία και διαδήλωση είναι ιερό.. είναι η δύναμη του πολίτη και του εργαζομένου για την προάσπιση των συμφερόντων του" θα μας πούν. Και ας πούμε ότι από μια άποψη αυτό είναι σωστό. Δεν θα έβλαπτε όμως να σκεφτούμε και την άλλη "όψη του νομίσματος"... Εχουμε αναλογιστεί τι χάνουμε σε σχέση με αυτά που κερδίζουμε από μια γενική απεργιακή κινητοποίηση που παραλύει ολόκληρη τη χώρα; Οταν ακινητεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη καθώς δεν κινείται τίποτα και δεν παράγεται τίποτα. Οι πολίτες αδυνατούν να κινηθούν ακόμα και για την πιό απλή καθημερινή τους εξυπηρέτηση και αλίμονό τους αν τύχει καμία ανυπέρβλητη υποχρέωση όπως ασθένεια, διότι τότε είμαστε στο έλεος του Θεού! Ακόμα και η χρήση ΙΧ είναι πολλές φορές αδύνατη, καθώς κλείνουν κεντρικά σημεία δρόμων με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο και να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα περισσότερο από ρύπους. Τα μαγαζιά του κέντρου της πόλης καταδικάζονται σε απραξία ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Και ας μην ξεχνάμε πόσο απωθητική είναι η εικόνα μιας παραλυμένης χώρας για τον τουρισμό..
Εχουμε άραγε μεταφράσει σε τι κόστος κοινωνικό και οικονομικό συνεπάγονται όλα αυτά; Εχουμε αναλογιστεί σε τι απώλειες αντιστοιχούν ως προς το ΑΕΠ; Ισως εμείς οι πολίτες να τα έχουμε αυτά υπ΄όψη. Ομως δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για εκείνους που οργανώνουν κάθε τόσο μια γενική απεργία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι "είναι για το καλό των θιγομένων". Αλλά και σ΄αυτό το σημείο υπάρχει αντίλογος, όσον αφορά την γενική ακινητοποίηση... Οταν απεργούν οι συγκοινωνίες και παράλληλα έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι, πώς θα μετακινηθούν οι "θιγόμενοι" διαφόρων κλάδων από διάφορα σημεία της Αττικής προς το κέντρο για να διαδηλώσουν; Οταν πάλι απεργούν μαζί με όλους και τα ΜΜΕ, με τι τρόπο θα ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας όλων των θιγομένων, μηδ΄εξαιρουμένων και των δημοσιογράφων; Μήπως τελικά έτσι ασκείται πολύ μεγαλύτερη πίεση στη ζωή και τα συμφέροντα των πολιτών απ΄ότι στην ίδια την εξουσία;

11 σχόλια:

  1. ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ



    Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΉ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ.

    "... θεμιτά δικαιώματα και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα". ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?

    ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

    ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΝΑΙ. ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗΣ.

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!

    ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ, ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ.

    ΠΟΤΕ ΘΕΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ?



    ΜοΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω θα το θεσω αλλιως.Φανταστειτε οι διαδηλωσεις και απεργιες να ειχαν μονο ενα αιτημα...να λογοδοτησουν οι υπευθυνοι του πλιατσικου που εγινε στη χωρα. Ολοι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία μου όλα αυτα που ισχυρίζεστε είναι και καλά και κατανόητά αλλά νομιζω κατανοητά μονοπλευρα όταν δεν βλέπω να ισχύουν και εκ μέρους των κυβερνώντων. Μετά θα πρέπει να γνωρίζεται οτι μοιραία σε κάθε εργατική διεκδίκηση θα υπάρξουν και προβλήματα δυσλειτουργίας, αλλοιώς θα γινότανε απεργεια Ιαπωνικου τύπου όπου οι διεκδικητες δικαιωμάτων θα φορούσανε μια λευκή κορδέλα στον βραχιωνά τους και θα είμαστε ολοι ευτιχισμένοι. Για να υπάρξει όμως αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη θα πρέπει το κρατος να είναι ειλικρινές, μη σπάταλο μη προκλητικό απέναντι σε πολίτες που τους εξωθει σε εξαθλίωση, εκει σταματάνε οι ευγένειες ο πεινασμένος κοιτάει πρωτα το στομάχι του, που θα πρέπει να μας φτάσουν σε ποια εξαθλίωση για να καταλάβουν οι κύριοι κυβερνώντες οτι δεν πάει αλλο.
    Εσείς αύριο έχετε να φάτε ??? γιατί πολλοί απο εμάς δεν έχουνε... ευχαριστώ
    demis patra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Το έτος 1992, ο κ. Σημίτης έγραψε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο “Εθνικιστικός Λαϊκισμός ή Ελληνική πολιτική”. Στην πρώτη έκδοση και στη σελίδα 75, διαβάζουμε τις θέσεις του κ. Σημίτη ως προς την ιδέα του Έθνους και ως προς την Ελληνική Χριστιανική παράδοση. Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο κατά γράμμα

    «Η πολιτική μας είναι να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο την αδιαφορία απέναντι σε εξελίξεις με ιδεολογικό προσανατολισμό, μια χωρίς απήχηση ελληνική χριστιανική παράδοση. Να εμποδίσουμε και να αποτρέψουμε με κάθε κόστος την προσήλωση στην ιδέα του Έθνους και στη χριστιανική παράδοση, που αποδυναμώνει και εγκυμονεί κινδύνους σε μία σύγχρονη παρουσία, που πρέπει να έχει η Ελλάδα.»

    Κωνσταντίνος Σημίτης
    Μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ελλάδα υπο επιτηρηση και εμεις απεργουμε!! Πειτε μου, τωρα, εναντιον τινος απεργουμε...Αντε και τριξανε τα ριζοβουνια απο την απεργια, τι μπορει να γινει..Ο Ολι Ρεν θα παρει πισω το 4% μειωσης του χρεους; Εγω πιστευω οτι οι απεργιες ειναι υποκινουμενες για να δημιουργηθουν ταμιακα οφελη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>...καθώς δεν κινείται τίποτα και δεν παράγεται τίποτα.<<

    Η κα Ελίνα έχει τεράστιο λάθος.
    Γιατί σε αυτές τις "γενικές" απεργίες, συνήθως απεργούν οι γνωστοί χασομέρηδες (ακα δημόσιοι υπάλληλοι), και τα γνωστά λαμόγια (εργατοπατέρες, δημοσιογράφοι κλπ)

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ!!

    Το μέρος εκείνο του πληθυσμού που ΠΑΡΑΓΕΙ, συνεχίζει να εργάζεται και να ΤΑΐΖΕΙ τους υπόλοιπους σαν να μην συμβαίνει τίποτε...με εξαίρεση, βέβαια, την μετάβαση και επιστροφή από την εργασία του.

    Καλό αυτό, κακό αυτό; ο καθένας είναι ελεύθερος να κρίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι εκδηλώσεις αυτές θυμίζουν την περίπτωση του απατημένου συζύγου που αυτοχειριάσθηκε για να εκδικηθεί την άπιστη σύζυγο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Μαλλον στου κουφού την πορτα θαακουστούν τα παρακάτω αλλά δεν πειράζει. Λοιπόν αγαπητή Ελίνα θα όφειλες να ξέρεις ότι αν δεν απεργούσαν, με αίμα, κάποιοι εκεί στο Σικάγο στα τέλη του 1800, για το 8ωρο, θα δούλευαμε ακόμα ΟΛΟΙ σαν τα σκυλιά όπως στην "κομουνιστική" Κίνα, όπως σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι μετανάστες-αλλά και πολλοί ντόπιοι. Θα μου πεις ότι και Έλληνες και Ευρωπαίοι(πολλοί) έτσι δουλεύουν. Θα σου απαντήσω ότι αυτό συμβαίνει από τη δεκαετία του 80 (Θάτσερ/Ρήγκαν) για΄τι επικράτησαν ιδέες όπς οι δικε΄ς σου.
    Δεύτερον μιλάς σαν αυτοί που απεργούν να μην είναι πολίτες, να μην είναι εργαζόμενοι αλλά να είναι εξωγήινοι, χωρίς συγγενείς επί της Γης, χωρίς ασθενείς, χωρίς ΙΧ, χωρίς τίποτα που να τους συνδέει και να τους ταυτίζει με όλους του υπόλοιπους.
    Ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ισπανοί (με πολλαπλάσιο τουρισμό από εμάς) δεν σκεφτηκαν να καταργήσουν τις απεργίες χάριν της κυκλοφορίας των ΙΧ καιτων τουριστών. Να τους το πεις, είμαι βέβαιος ότι θα θαυμάσουν το ελληνικό πνεύμα για μια ακόμα φορά. Αλλά προφανώς δεν βλέπεις ούτε τηλεόραση-τους Ισπανούς στους δρόμους.
    Επίσης αγαπητή μου θα πρέπει να είναι σαφές: Τι να κάνουμε όταν δέχεται επίθεση το εισόδημά μας και οι συνθήκες δουλειάς; Αν οι απεργίες είναι "κακο" τι να κάνουμε; Τίποτα; Τι άλλο;
    Τέλος, συχνά οι απεργίες δεν έχουν το αποτελεσμα που επιδιώκουν. Συνήθως όταν μια ειρηνική εκδήλωση δεν πιάνει τόπο, το επόμενο βήμα είναι πιο βίαιο...Αυτό το σκέφτηκες;
    Ένας κύριος λέει ότι πιστεύει (το ππιστεύει;)ότι απεργούν οι χασομερηδες. Περαστικά του. Σήμερα που δεν υπάρχει απεργία που εμοδίζει, κατά την Ελίνα, να μεταφορά ασθενών, μπορεί άνετα να διακομιστεί στο κατάλληλο ίδρυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. >>Ένας κύριος λέει ότι πιστεύει (το ππιστεύει;)ότι απεργούν οι χασομερηδες.<<



    Εαν δεν το πίστευε, δεν θα το έγραφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσπαθώ να μην μπερδεύω την κυρία με την Μενεγάκη και την Τζούλια που ασχολήθηκαν πολύ επιμελώς τα ΜΜΕ μας. Αυτό που εκφράζει πάντως σαφώς είναι ότι αισθάνθηκε μεγάλη δυσαρέσκεια γιατί από το ελικόπτερο που πετά ο εγκέφαλός της δεν μπορεί να βλέπει άλλο τόσο μεγάλες διαδηλώσεις παθαίνουν μποτιλιάρισμα τα μάτια της.
    Τα σημερινά προβλήματα δεν αντιστοιχούν πράγματι με αυτές τις αντιδράσεις για αυτό και ανησυχεί όπως όλοι βέβαια με τον δικό του τρόπο ο καθένας μας..

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς όσους σχολιαστές διατύπωσαν με την δέουσα ευπρέπεια τις θέσεις ή αντιρρήσεις τους...

    Εγώ στο άρθρο μου δεν ανέφερα τίποτα για κατάργηση ή απαξίωση της απεργίας. Αντίθετα, έχω διατυπώσει τις θέσεις μου και μαλιστα στην αρχή. Η απεργία δεν αμφισβητείται, είναι ιερό δικαίωμα των εργαζομένων. Το πρόβλημα το εστιάζω στην αποτελεσματικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων έτσι όπως γίνονται-κάποιοι σχολιαστές είδα ότι το έχουν καταλάβει αυτό.
    Οταν π.χ απεργούν όλοι μαζί για μια μέρα, αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα. Οι αρχές ευαισθητοποιούνται όμως, ή λένε "άς τους θα το ευχαριστηθούν και θα τους περάσει, ενώ εμείς θα περάσουμε τα σκληρά μέτρα και θα πούν και ένα τραγούδι;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.