20/3/10

«Μαθήματα» αμυντικής πολιτικής στα εθνικά θέματα

Όταν έχεις πετύχει σ’ ένα τραπέζι να καθίσουν πέντε πρώην αρχηγοί, εκ των οποίων οι δύο έχουν διατελέσει και μέλη ελληνικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο μιας ημερίδας και όλοι τους να αναπτύξουν διαφορετικές ο καθένας πτυχές του θέματος «Οι διεθνείς συγκυρίες και η άμυνα της χώρας», τότε το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μία ξεχωριστή επιτυχία.

Επιτυχία, γιατί με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται, για όλους τούς μη ειδικούς, ένα πρώτης τάξεως «φροντιστήριο» διεθνούς στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής για τα εθνικά μας θέματα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Ο λόγος, βεβαίως, για την προχθεσινή, άκρως πετυχημένη, ημερίδα της Ενώσεως τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, υπό την αιγίδα του προέδρου και του γενικού της γραμματέα της Ενώσεως, Κωνσταντίνου Πυλαρινού και Παυσανία Ζακολίκου, αντίστοιχα.

Στην ημερίδα αυτή, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, εισηγητές ήταν ο καταδρομέας στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τέως βουλευτής και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης), ο πτέραρχος (Ι) ε.α. Περικλής Οικονόμου (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ) και ο αντιναύαρχος ε.α. Γρηγόρης Δεμέστιχας (επίτιμος αρχηγός Στόλου). Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο πτέραρχος (Ι) ε.α. Δημήτριος Αποστολάκης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, τέως βουλευτής και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας).

Η θητεία
Ο στρατηγός Βερυβάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την παρούσα περίοδο, αναδεικνύοντας στην κορυφή αυτών τη μείωση της στρατιωτικής θητείας των στρατευσίμων στους εννέα μήνες. Επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του η ελάχιστα αποδεκτή είναι τουλάχιστον η 12μηνη θητεία, ώστε να υπάρχουν δύο εξαμηνιαίοι εκπαιδευτικοί κύκλοι, και πρότεινε όπως όλοι οι στρατεύσιμοι κάθε ΕΣΣΟ να πηγαίνουν απευθείας στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς, όπου θα εκπαιδεύονται όλοι ως πεζικάριοι για τρίμηνο και εν συνεχεία θα αποδίδονται σε άλλα Όπλα, Σώματα και κάποιοι εξ αυτών, όσοι χρειάζονται, θα δίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι όλοι τους θα είναι εκπαιδευμένοι τουλάχιστον στα βασικά ως έφεδροι.

Θαλάσσια ισχύς
Ο ναύαρχος Π. Χηνοφώτης στην εισήγησή του αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στο γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια ναυτική χώρα με χερσαία σύνορα και «ζωτικό μας χώρο», όπως τον ονόμασε, τα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τον Εύξεινο Πόντο, όπου πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα τα δρώμενα με αποφασιστικότητα. Επισήμανε, επίσης, ότι αμυντική ασφάλεια και οικονομική ευρωστία δεν είναι διαζευκτικές έννοιες, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες, ενώ επέστησε την προσοχή τού ακροατηρίου στην ανάγκη ύπαρξης δόγματος «θαλάσσιας ισχύος», με τη συμμετοχή «όχι μόνο του Π.Ν., αλλά και του Εμπορικού Ναυτικού μας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, αλλά και των αλιέων μας». «Όλοι οι παράγοντες της θάλασσας διαμορφώνουν το θαλάσσιο δόγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τουρκικές διεκδικήσεις
Ο πτέραρχος Περ. Οικονόμου στη δική του εισήγηση εστίασε ιδιαιτέρως στο ιστορικό των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων, τονίζοντας με σημασία: «Η Τουρκία, λόγω της εσωτερικής δομής της και της θέσεως του στρατιωτικού της κατεστημένου, δεν θα εμπλακεί σε μία επιχείρηση αν δεν είναι απολύτως βέβαιη για το τελικό της αποτέλεσμα. Γιατί αυτά που διακυβεύονται στο εσωτερικό της είναι πολύ μεγαλύτερα από τα όποια κέρδη στο εξωτερικό της». Κάτι που –όπως επισήμανε– εξαρτάται πάντα από την ελληνική υποχωρητικότητα.

Οι έξωθεν απειλές
Ο ναύαρχος Γρ. Δεμέστιχας αναφέρθηκε στη σημερινή αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, στο ζήτημα της λαθρομεταναστεύσεως και του αναβαθμισμένου ρόλου της στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και στις εκτιμούμενες σημερινές απειλές κατά της χώρας, πέραν της παραδοσιακής, τόσο από κρατικές οντότητες όσο και μη κρατικές, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους των Ε.Δ., σημειώνοντας: «Η οικονομία με σωστή πολιτική κάποτε θα επανέλθει στο σωστό δρόμο. Τα εθνικά θέματα αν χαθούν, δύσκολα επανέρχονται στην προτέρα τους κατάσταση».

Τέλος, κλείνοντας την ημερίδα ο πτέραρχος Δ. Αποστολάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αποτροπή είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα άμυνα», καθώς και ότι «η πολιτική τής αποτροπής ποτέ δεν μπορεί να εκληφθεί ως ήττα».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

9 σχόλια:

  1. O Ελληνικός στρατός έχει μείνει στην εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής και του 40...

    Σήμερα δεν γίνονται οι πόλεμοι με τις ξιφολόγχες!

    Η Ελλάδα πληρώνει τεράστια ποσά (πρώτη χώρα σε δαπάνες στο ΝΑΤΟ) για να συντηρεί ένα τεράστιο -αναλογικά- άχρηστο στρατό άχρηστους εξοπλισμούς και άχρηστα στρατόπεδα που χρησιμεύουν μόνο και μόνο στα τοπικά σουβλατζίδικα.

    Η Ελλάδα χρειάζεται ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥ: Μικρό-εξειδικευμένο-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ-επαγγελματικό στρατό, ΜΑΖΙΚΗ αγορά εξοπλισμών από την Ρωσία (ΑΥΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!), και δημιουργία κρατικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά τη θητεία, αυτή θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι 18μηνη.

    Η πολιτική σχεδιασμού των ΕΔ είναι μονοσήμαντη και λάθος.

    Η πολλαπλασιαστική ισχύς του σύγχρονου στρατού (απέναντι σε ένα άλλο σύγχρονο στρατό )είναι η ποιότητα του πεζικάριου.

    Ο στρατός μας θα έπρεπε να επενδύσει περισσότερο στη θητεία και τον εξοπλισμό και εκπαίδευση του πεζικάριου, παρά να σπαταλά εκατομμύρια σε κάποια μέσα που θα είναι αχρείαστα.

    Ένας σύγχρονος πεζικάριος, εξοπλισμένος με τα κατάλληλα μέσα αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας μιας επιχείρησης εδάφους.

    Ο ΕΣ χρειάζεται νέο τυφέκιο, διόπτρες, νέο κράνος, ορθολογικές εξαρτήσεις, επιγονατίδες (πολύ σημαντικό), και φυσικά εκπαίδευση στις νέες τακτικές του πεζικού.

    Από τη μεγάλη δεξαμενή του θεσμού της θητείας, ο στρατός μπορεί να αντλήσει μια συμπαγή μάζα εκπαιδευμένων μαχητών με πολλές εφεδρείες.

    Όπως έχει περιγράψει ο καθηγητής Κονδύλης, την Ελλάδα δεν τη συμφέρει επ’ ουδενί ένας αεροναυτικός πόλεμος αστραπή, καθότι αυτό εξυπηρετεί τον επιτιθέμενο που έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

    Εμάς μας συμφέρει να αναγκάσουμε το αντίπαλο να πολεμήσει για μεγάλη διάρκεια στο έδαφος, καθώς αυτό θα τον βγάλει από την ισορροπία του.

    Χάνοντας την ισορροπία του, (ο κρίσιμός δηλαδή εκείνος χρόνος όπου ο αντίπαλος, αποπροσανατολίζεται από τον αρχικό του στόχο), ο εχθρός χάνει και τη πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Η σύγχρονη διμοιρία αποτελεί για τα νησιά και τον Έβρο την εγγύηση της ασφάλειας μας αλλά και της τελικής νίκης, εφόσον χρειαστεί.

    Παρεμπιπτόντως, τι εννοεί ο ποιητής με το «η πολιτική της αποτροπής ποτέ δεν μπορεί να εκληφθεί ως ήττα»?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6:27 Λάθος φίλε μου.

    Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πολέμους ενάντια στην τρομοκρατία όπως οι ΗΠΑ που συντηρούν αναλογικά μικρό αλλά επαγγελματικό στρατό.

    Η Ελλάδα έχει απέναντι έναν στρατο υπερτετραπλάσιο καλα εξοπλισμένο και όταν κλειθούμε να τον αντιμετωπίσουμε θα είναι αγώνας μέχρι τέλους.

    Δεν μπορύμε να κατεβάσουμε άλλο τις οροφές στρατού για χάρη επαγγελματισμου. Μάλιστα εγώ προσωπικά από την θητεί αμου έβγαλα το συμπέρασμα ότι ένας κληρωτός απόφοιτος πανεπιστημίου μπορεί να χειριστεί πολύ καλύτερα το πλέον σύγχρονο οπλοσύστημα απ'ότι η πλιάδα των ΕΠΟΠ που επιλέγονται με αμφίβολα κριτήρια και απλά έχουν 1)βαρεθεί 2)χαμηλή πνευματική απόδοση.

    Τι να κάνουν 50,000 ΕΠΟΠ , ακόμα και της καλυτερης ποιότητας ενάντια σε μία θάλασσα 1000000 Τούρκων κληρωτών με εξίσου καλό εξοπλισμό.
    Επίσης οι πόλεμοι γίνονται εντός λίγων 24ώρων πλέον. Οπότε το σωστό είναι ανά πάσα στιγμή να έχεις υπό τα όπλα όσους πιο πολλούς γίνεται.
    Στην εαροπορία και το ναυτικό μάλιστα να υπάρξει πλήρης επαγγελματική επάνδρωση, αλλά στην ξηρά χρειαζόμαστε φρουρές, στρατιωτική παρουσία και επαγρύπνηση μέρα νύχτα τα οποία μόνο με το πλήθος των κληρωτών μπορούμε να πετύχουμε.

    Και μαζί με τα παραπάνω εννοείται ότι η θητεία και μόνο, εφόσον είναι ουσιαστική και δεν περιλαμβάνει απλά ημερήσιες φασίνες συσφίγγει τους δεσμούς του νέου με την πατρίδα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλεποντας το αρθρο και τα σχολια εφησυχαζω για το εληνικο πνευμα που αναζητα και βρισκει συνεχως λυσεις,σε διαφορα στρατηγικα στρατιωτικα θεματα.Ομως παιδια προσεδαφιστειτε και αναζητησατε τι προηγειται.Σε καθε αναμετρηση επιβαλλεται να εχει''εκκαθαριστει''το εσωτερικο μετωπο.Με πολιτικη εξουσια των τελευταιων δεκαετιων της''γνωστης'' ποιοτητος τι αμυνα να οργανωσεις;Οταν βλεπεις οτι ενσυνειδητα αποδομειται η πατριδα σε ολα τα επιπεδα;Η επιβιωση μας επιβαλλει την πρωταρχικη λυση των εσωτερικων εχθρικων παραγοντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά θα μπορούσαν να διορθωθούν ή να βελτιωθούν, εαν υπήρχε ένας βασικός παράγοντας : ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.

    Μόνον εαν η ίδια η Πολιτεία και η κάθε κυβέρνηση αντιληφθούν τί ΕΔ χρειάζονται, γιατί τις χρειάζονται, πώς τις θέλουν, σίγουρα θα λαμβάνονταν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενδυνάμωσή τους.

    Όσο η κοινωνία μας θεωρεί τις ΕΔ χώρο πολιτικών ρουσφετιών προς εξασφάλισης ψήφων και ιδίου οφέλους..., όσο καταρρακώνει το ηθικό και το κοινωνικό κύρος του προσωπικού των ΕΔ,.... όσο θεωρεί το στρατό διαφορετικό κομμάτι από την υπόλοιπη κοινωνία, ....όσο φοβάται να εκπαιδεύσει τους στρατεύσιμους οπλίτες σε δύσκολες συνθήκες γιατί οι μαμάδες διαμαρτύρονται στους βουλευτές ή το ΥΕΘΑ (άρα ψήφοι) ή τηλεφωνούν στις Μονάδες αντί να αποχωρίζονται τα παιδιά τους με το " Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ" , ...όσο οι συνεργαζόμενοι (κυρίως εγχώριοι) προμηθευτές - συνεργάτες δεν παρέχουν τα καλύτερα υλικά στις ΕΔ αλλά προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους χορηγώντας κακής ποιότητας υλικά ή υπηρεσίες....όσο κατηγορούνται οι παραιτήσεις αξιωματικών με 25 χρόνια υπηρεσίας δίχως να αναζητούνται τα αίτια στην ποιότητα ζωής τους (επαγγελματικής και οικογενειακής) όλα αυτά τα χρόνια, ....όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να κομματικοποιήσουν τις ΕΔ με ημέτερους (ενεργούς ή επανελθόντες) και αυτές δεν μένουν απρόσκοπτες στο έργο και το στόχο τους,..... όσο η κοινωνία μας ξεχνάει ότι ο Πολίτης γεννήθηκε από τον Οπλίτη.................τόσο θα αναλώνουμε ενέργεια σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς έργα, ουσία και αποτέλεσμα.

    Δεν χρειάζεται να γίνει το κακό ή να πληρώσούμε άλλη ήττα Εθνικής υπερηφάνειας για να ενωθούμε ως κοινωνία σε αυτό το σκοπό και τότε να αναζητούμε αξιόμαχες και αποτελεσματικές ΕΔ. Καλό είναι να αλλάξουμε παιδεία και συμπεριφορά σε αυτόν τον τομέα ως πολίτες και κοινωνία και να αποδείξουμε ότι είμαστε περήφανοι επιτέλους για τις ΕΔ παρέχοντας σε αυτές το καλύτερο για να κάνουν τη δουλειά τους. Να συνειδειτοποιήσουμε ξανά το αυτονόητο : ότι στερούμαστε ως κοινωνία για να τους δώσουμε ότι χρειάζονται, χωρίς φειδώ, ώστε να μας παρέξουν ασφάλεια κάτω από δύσκολες ή αντίξοες συνθήκες όντας έτοιμοι να σκοτώσουν ή και να σκοτωθούν, προκειμένου εμείς να ευδαιμονούμε και να δημιουργούμε όχι μόνο για ίδιον όφελος αλλά κυρίως για έναν κοινωνικό πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΚΑΜΙΑ ΕΛΞΗ,ΚΑΜΣΕΙΣ,ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗΠΤΩΤΗΣΤΟΥ,ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ 2ΜΙΛΟ.
    ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΘΟΥΝΕ.
    ΚΑΘΕ ΕΣΣΟ ΠΟΥ ΜΠΕΝΕΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΝ ΠΟΛΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο, αλλά όχι για την συνεργασία με την Ρωσία. Σίγουρα χρειάζεται εκσυχρονισμός του στρατού και επαγγελμετικός στρατός, άλλωστε η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα των Βαλκανίων που κρατάει τον θεσμό των κληρωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε,20 Μαρ.2010, 10:12μμ, χτύπησες κέντρο! Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.