20/3/10

200 επιφανειακές ενδείξεις στη Δυτική Ελλάδα μιλούν για ύπαρξη πετρελαίου

Πιέσεις να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για έρευνες

Τι απέγιναν άραγε οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών κοιτασμάτων στον Πατραϊκό κόλπο, στην δυτική Ελλάδα και σε νησιά του Ιονίου; Δεκαεπτά χρόνια μετά την έναρξη του πρώτου κύκλου ερευνών και δεκατρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του, η υπόθεση «λιμνάζει» σε γραφεία διαφόρων Υπηρεσιών ενώ ουδείς φαίνεται σοβαρά να ασχολείται.

Κι όμως, στο μέσο της δίνης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση πετρελαίου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των ενεργειακών μας αναγκών, να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στηριζόμενη στις απόψεις των Υπηρεσιών της επιμένει ότι πετρέλαιο δεν υπάρχει, τουλάχιστον στον βαθμό που να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού "Ατζέντα της Πάτρας".

Από την άλλη, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, «τέσσερα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μένουν ανεκμετάλλευτα στο υπέδαφος και τον βυθό της Ελλάδας -τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα-, ωστόσο η χώρα μας αδιαφορεί και για τα τεράστια φορολογικά έσοδα που θα εισέπραττε από τις πετρελαϊκές εταιρείες και για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» που επανήλθε πριν μερικές μέρες στο θέμα.

Αυτή η ποσότητα, των τεσσάρων δισεκατομμυρίων βαρελιών, δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού επαρκεί για να καλύψει το 15% των αναγκών της χώρας μας τα επόμενα 15 χρόνια. Με δεδομένο ότι από τον φόρο και τα μερίσματα το ελληνικό δημόσιο θα εισέπραττε σχεδόν το 60% από την τιμή πώλησης (που βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι εδώ και χρόνια), το όφελος για τα κρατικά ταμεία θα ήταν τεράστιο. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και τον πρόσθετο τζίρο που θα δημιουργούνταν από τις επενδύσεις πετρελαίου, είναι απορίας άξιον γιατί η χώρα μας δείχνει τέτοια ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε με κατηγορηματικό τόνο στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο», πετρελαϊκές εταιρείες από το εξωτερικό συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την περίπτωση της χώρας μας και αναμένουν εδώ και χρόνια να πραγματοποιηθεί κάποιος διεθνής διαγωνισμός για τα δικαιώματα.

Με δεδομένο το υψηλό οικονομικό ρίσκο που πρέπει να αναλάβουν οι πετρελαϊκές εταιρείες - μια χερσαία γεώτρηση κοστίζει έως και 40 εκατ. δολάρια ενώ οι θαλάσσιες έως 80 εκατ. δολάρια-, το ενδιαφέρον τους καταδεικνύει ότι η ποσότητα πετρελαίου που υπάρχει στην Ελλάδα είναι επαρκής για να αντισταθμίσει το μεγάλο κόστος της επένδυσης.

«Ας αφήσουν την αγορά να μιλήσει, και τα αποτελέσματα θα τους εκπλήξουν!», επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, επί χρόνια τεχνικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στα ΕΛΠΕ και σύμβουλος έρευνας για εταιρείες με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σήμερα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 4 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 60-70 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Το 25% των απολήψιμων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, σύμφωνα με έναν άλλο ειδικό, τον επιστημονικό ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά και ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής - Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης Αντώνη Φώσκολο, εντοπίζονται στο βορειανατολικό Αιγαίο. Ο ίδιος εκτιμά ότι αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν και στο νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.

Για να βγει αυτός ο πλούτος στην επιφάνεια, χρειάζεται να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Ο τελευταίος γύρος παραχωρήσεων ολοκληρώθηκε πριν από 13 χρόνια. Έκτοτε η υπόθεση μεταφέρεται από το ένα συρτάρι στο άλλο, καθώς αλλάζουν υπουργοί και κυβερνήσεις, χωρίς ακόμα να έχει συσταθεί δημόσιος φορέας που θα πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό και θ’ απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά στην Κύπρο, όπου δεν χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις δημόσιοι υπάλληλοι (ή δημόσιοι λειτουργοί, όπως τους αποκαλούν) κι ένας τεχνοκράτης από την αγορά, για να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων. Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα: Το κράτος δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την υποβολή φακέλου από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και σε τρεις μήνες κατακυρώνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Τόσο απλά...
Έρευνες για την πιθανότητα μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στη δυτική Ελλάδα κάνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και το Εργαστήριο Ιζηματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Αβραάμ Ζεληλίδη. Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις σε όλο το σύμπλεγμα δυτική Ελλάδα – Πατραϊκός – Ιόνιο υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια βαρέλια ανεκμετάλλευτα...

Από το 1903, οπότε και πρωτοξεκίνησαν οι έρευνες στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 223 ερευνητικές και παραγωγικές γεωτρήσεις. Όμως, ελλείψει κατάλληλης τεχνολογίας, άρα και γεωλογικών δεδομένων, το 80% αυτών έγινε σε λάθος σημεία, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Νικολάου. «Η τεχνολογία σήμερα έχει αλλάξει, όπως επίσης άλλαξαν και οι οικονομικοί όροι για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», σημειώνει, εξηγώντας ότι κοιτάσματα που άλλοτε κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμα με τη σημερινή τεχνολογία μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ οι αυξητικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου παρέχουν ισχυρό κίνητρο στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπάρχει εκεί που υπάρχουν μία σειρά από πετρογεωλογικές προϋποθέσεις: μητρικά πετρώματα που υποδεικνύουν ότι υπήρξε πετρελαιογένεση, πετρώματα- «ταμιευτήρες», που να είναι πορώδη και διαπερατά, «παγίδες» υδρογονανθράκων, πετρώματα- «καλύμματα» ώστε να μην υπάρχει διαρροή, κατάλληλο γεωλογικό timing, επιφανειακές εμφανίσεις που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ή υπήρχε πετρέλαιο στο βάθος κ.λπ. Όπως αναφέρει ο επί πολλά χρόνια διευθυντής έρευνας υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια, αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα και μόνο μερικώς στο Αιγαίο. «Το Αιγαίο έχει πολύ αλμυρό νερό για τα ψάρια του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λίμνη πετρελαίου», λέει χαρακτηριστικά.

Τις σημαντικότερες ενδείξεις για ύπαρξη πετρελαίου έχουν δώσει οι περιοχές της Ηπείρου (κοντά στο Καλπάκι), της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της Ακαρνανίας στην ξηρά, καθώς και η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο Πατραϊκός και ο Μεσσηνιακός κόλπος. Μάλιστα στο Κατάκολο εντοπίστηκε ένα κοίτασμα το οποίο με τιμή 40 δολ./βαρέλι είχε κριθεί μη εκμεταλλεύσιμο, ωστόσο σήμερα η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη. Στη δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 200 επιφανειακές ενδείξεις που συγκλίνουν στη βεβαιότητα των επιστημόνων ότι στη γύρω περιοχή υπάρχει πετρέλαιο.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/11591

11 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Κανείς δεν μπορεί να μιλάειγια πετρέλαιο καιέρευνες χωρίς να αναφερθεί στο αυτονόητο, δηλαδή στα οικονομικά και κυρίως τα γεωπολτικά συμφέροντα. Τα περί κερδών κλπ τα ξέρουμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να εκμεταλευθούμε το υπέδαφός μας πρέπει πρίν να το διεκικήσουμε.
    Οι κυρερνήσεις μας διστυχώς παραχώρησαν τη χώρα μας στις
    πολυεθνικές αδιαφορώντας για το αύριο.
    ευχαριστώ για τη φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΥΠΕΡΠΛΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ 1944 ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ BRETTON-WOODS (πριν τελειωσει ο πόλεμος) ΚΑΙ ΚΑΘ' ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΟΥ (ΗΠΑ) Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ WORLD BANK ΚΑΙ ΤΟΥ IMF. TOTE ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΣΟΥΠΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ).

    ΚΑΤΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΟΛΜΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΣΙΔΕΡΟ-ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΛΑ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕ....ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά το είπε ο πρωθ/γός. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο. Ξέρει τι λέει. Στην Βόρειο Ελλάδα υπάρχει. Σιγά μη το ΣουπερΝτουπερΟυαου λεκανοπεδιακό ΠΑΣΟΚ δημιουργήσει θέσεις εργασίας την Β. Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε ΑΖ, ο μακαρίτης ο Μπάτσης στο βιβλίο που ειχε γραψει το 1947 με τιτλο "Η βαρια βιομηχανια στην Ελλαδα", αποκάλυψε την υπαρξη της λεγόμενης "συμβασης cooper"(υπεγραφη το 1940 και ληγει το 2010 και ειμαι περιεργος να δω αν οι ξεφτιλισμενοι οι πολιτικάντηδες θα την ανανεώσουν!Υπαρχει στο υπουργειο βιομηχανίας και παραδιδεται-σαν "ιερο κειμενο"-απο υπουργο σε υπουργο!),βασει της οποιας τα λεγομενα "στρατηγικα ορυκτα" της Ελλαδας(σαν και αυτα που ανεφερες και επιπλεον το ουρανιο και το πετρελαιο)καθως και ο υδατινος μας πλουτος,τιθενται υπο την αιγιδα ενος Αμερικανικου consortium εταιρειων!Το αποτελεσμα αυτης της αποκαλυψης ηταν να τουφεκιστει ο Μπάτσης μαζι με τον Μπελογιαννη το 1952!Απο τους 12 που ηταν για "ντουφεκι", επελεξαν μονον 3, ενας εκ των οποιων ηταν και ο Μπατσης!
    Το βιβλιο του Μπάτση το βρηκα μετα απο πολυ ψαξιμο(καθοτι εξαφανισμενο παντελως απο την "πιατσα")και πολυ ευχαριστως να στειλω ενα φωτοαντιγραφο του σε οποιον ενδιαφέρεται!Οποιος το διαβασει θα καταλαβει γιατι η χωρα μας δεν διαθετει βαρια βιομηχανια(την μοναδικη εναλλακτικη λυση κατα την αποψη μου για να βγει η Ελλαδα απο το οικονομικο αδιεξοδο στο οποιο την εχουν φερει τα καθικια οι πολιτικάντηδες)!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Καλά το είπε ο πρωθ/γός. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο. Ξέρει τι λέει. Στην Βόρειο Ελλάδα υπάρχει. Σιγά μη το ΣουπερΝτουπερΟυαου λεκανοπεδιακό ΠΑΣΟΚ δημιουργήσει θέσεις εργασίας την Β. Ελλάδα"


    Καταλαβε επιτελους αγαπητε ανωνυμε, οτι η χωρα μας συντιθεται απο δυο κρατη.Το κρατος της Αθηνας και το κρατος της υπολοιπης Ελλαδας, με το πρωτο να ζει παρασιτικα εις βαρος του δευτερου!Προσπαθησε να εντοπισεις ποια περιοχη της Ελλαδας τα τελευταια 25 χρονια απορροφησε το 90% των κονδυλιων απο τα διαφορα Ευρωπαϊκα "πακετα" και θα καταλαβεις τι εννοω!
    Εγω παντως τους ευχομαι "και σ'ανώτερα"!Να γινουν επιτελους μια πολη 7.000.000 κατοίκων(μπορει ηδη να ειναι και να μην το ξερουν)και να αναγορευτουν σε "Σιγκαπουρη των Βαλκανίων"!Ουτως η αλλως διαθετουν τον "πολυπολιτισμικο" χαρακτηρα της Σιγκαπούρης!Απομενει μονο να το κατανοήσουν!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και την δεκαετία του 70 (πρώτα χρόνια μεταπολίτευσης), προσπάθησε κάποιος βιομήχανος να δώσει στην Ελλάδα αργό πετρέλαιο, αλλά κατέληξε διωκόμενος και καταστράφηκε οικονομικά, επειδή οι άδειες εξόρυξης που διέθετε, δεν είχαν λέει ανανεωθεί...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Μίνωα, θα σε παρακαλούσα να μου στείλεις Φ/Α του βιβλίου που αναφέρεις ή να με κατατοπίσεις που θα το ψάξω και εγώ. Επικοινωνία στο gewkar@yahoo.gr. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μινως ενδιαφερομαι για το βιβλιο
    στειλε μου email gseriatos@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.